Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
již se tu podobné situace řešily v mnoha podobách, ale konkrétně můj příběh jsem nedohledal. Můžete prosím poradit?
Cca před rokem jsem koupil auto, nechtěl jsem platit ekodaň, stejně jako prodávající když ho kupoval on, a tak situace dopadla takto:
Měl jsem v držení auto; VTP, ve kterém bylo auto odhlášeno z majitele 1 na majitele 2; kupní smlouvu z majitele 1 na 2; kupní smlouvu z majitele 2 na 3; kupní smlouvu z majitele 3 na mně (4); a MTP s proděravěným rohem vydaným na majitele 3.
Vozidlo jsem pojistil na sebe a v takovém stavu dokladů jezdil cca 3/4 roku (dvoum policejním kontrolám stačily kupní smlouvy, zelená karta a proděravěný MTP - přišlo mi že nevědí co se mnou, ale bez pokuty a jel jsem dál).
Poté vypršela technická a rozhodl jsem se auto prodat. Kupující (5) se kupodivu našel celkem rychle, prý na přestavbu, novou kupní smlouvu jsem měl připravenou a tak jsme se hned dohodli..převádět v evidenci také nebude, jen auto pojistí. A tady se to začíná trochu zamotávat.. Už obchod neprobíhal zcela podle mých představ. Bohužel jsem asi hodně naivní blbec a jelikož kupující neměl celou kupní částku v hotovosti, dopsali jsme do smlouvy, že zbytek bude uhrazen na účet do deseti dnů. Jako záruku jsem si mohl nechat VTP a po zaplacení ho poslat poštou, dnes už mi to tedy jako záruka nepříjde.
Nyní je stav takový:
Přišla složenka na zaplacení pojistky na další období (platil jsem čtvrtletně a domníval se, že pojištěním vozidla na nového majitele se má pojistka automaticky zruší - no říkám BLBEC), vlastním kupní smlouvu ze mně na nového majitele a VTP (dle smlouvy ale ne).
Pojišťovna prý mou pojistku zruší na základě kupní smlouvy, ovšem až ke dni schválení žádosti o zrušení, to chápu, i když bych si to přál provést, na základě kupní smlouvy, zpětně. Ale co je pro mne horší, že z nového majitele nemohu vydyndat zbylou částku ani výhružkami soudem, asi tuší že nechci podstupovat sálodlouhé úřednické mantýrium a tak mlží, vymlouvá se na vysoké náklady se servisem, nezvedá telefony, nekomunikuje..
Chci se tedy zeptat, je novému majiteli auto bez VTP k něčemu dobré? Mohu na něj použít nějakou úřednickou páku abych dostal zbylou částku? Nejde o žádnou horentní sumu, ale zas není tak malá abych to nechal být..
Předem velice děkuji za případné rady.
"Chci se tedy zeptat, je novému majiteli auto bez VTP k něčemu dobré?" k ježdění i bez velkého techničáku, i bez technické... jinak nemůže s autem nic dělat technickou atd.
"Mohu na něj použít nějakou úřednickou páku abych dostal zbylou částku" ne nepomůže
on totiž asi použiv Vaše auto na svoje papíry.
další dotaz?
doplněno 04.02.11 22:00: trochu jsem si přál, že bude odpověď od Vás..ale vůbec mě to nepotěšilo.. to mě těší a taky mrzí. snad to vyřešíme.
Mohu tedy jen doufat, že boží mlýny melou a zastaví ho hlídka někde bez technické? ..no z toho se asi taky nepo..e, .že? sankce až 2500Kč, ale domnívám se, že s autem nejezdí!
Dalo by se něco dělat alespoň s tou pojistkou? ..zrušit ji zpětně? zpětně ne! ale hned v pondělí!
Asi by mi v pojišťovně nedávali křivé informace, ale rád bych alespoň v něčem vyhrál..příjdu si opravdu jak ťulpas, kterým se před televizí divím, na co neskoč
ICQ 55180641 skype: milancukrar
doplněno 04.02.11 22:23:takže spokojen s vysvětlením na ICQ?
kdyby něco, ptejte se.
Hmm, tak to bylo rychlé, očekávané a trochu jsem si přál, že bude odpověď od Vás..ale vůbec mě to nepotěšilo..
Mohu tedy jen doufat, že boží mlýny melou a zastaví ho hlídka někde bez technické? ..no z toho se asi taky nepo..e, .že?
Dalo by se něco dělat alespoň s tou pojistkou? ..zrušit ji zpětně? Asi by mi v pojišťovně nedávali křivé informace, ale rád bych alespoň v něčem vyhrál..příjdu si opravdu jak ťulpas, kterým se před televizí divím, na co neskočí..
pojistka zaniká dnem změny vlastníka, a to ze zákona, prodávající je povinen do 15 dnů pojišťovně každou změnu nahlásit, není důvod plastit pojistku za auto, které vlastní a provozuje někdo jiný, úřednickou pákou je v tomto případě občanský zákoník a soud, auto na přestavbu bez velkého TP oficiálně použít nelze
Bohužel se pletete, pojistka nezaniká dnem změny vlastníka, ale dnem, kdy je tato změna patřičně nahlášena pojistiteli! Takže klidně budete muset platit pojistné i za prodané vozidlo a jinde pojištěné, pokud sám pojistník tuto změnu nenahlásí.
to je pravda, špatně jsem to formuloval,je to skutečně dnem oznámení změny vlastníka, takže nejlepší je zajít na pojišťovnu s prodejní smlouvou, případně s registračním dokladem s vyznačenou odhláškou na jinou osobu hned v den prodeje
Podobne veci jsem resil a co vim je, ze z pohledu pojistovny se bere za zmenu vlastnika, tedy pojistitele prodejni/kupni smlouva. takze bez ohledu, zda se provedl prepis je novy majitel povinnen uhradit pojisteni. Jinak receno, pro zruseni pojistky u byvaleho majitele staci prodejni smlouva a vic se neresi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.