Nejste přihlášen/a.
Mám problém u citroenu AX 1,0.
Otočím klíčkem zapalování a roztočí se ventilátor. Jde přepínat na všechny 3 rychlosti = vše v počádku. Otočím ale klíčkem do polohy start a po nastartování ventilátor nejde. Jakoby do něj nešel proud.Nehne se na žádnou z rychlostí ofuku. Dělá to jen, když je velká zima,což je problém, protože se s tím nedá moc na krátko jezdit.
Prošel jsem konektory, prostíkal jsem je kontaktolem, ale problém zůstal.
Kde může být chyba?
jen taková úvaha-vše ostatní(vyhř.zadního okna,stěrače atd.)funguje jak před startem,tak i po...? Ono totiž "bolístkou" starších Citroušů ,potažmo celého PSA(tedy i Peugeotů)byla spínačka v elektr.části(mechanicky zámek sám v poho)...Pokud kontakty,pojistka,samo vedení atd.je o.k.-jakože asi ano,vzhledem k funkčnosti-tak bych lovil problém tam...
Veškerá další elktroinstalace funguje. A začalo to náhle bez zásahu do ní.
Zajimavé je, že auto chcípnu, otočím klíčkem a ventilátor hned funguje jak má, ale jakmile opět nastartuji, je to zas jak bez proudu.
Ještě zajímavější je, že to dělá zřejmě jen při velkých mrazech.
Tak začít u té spínačky, jak radil "erikch". Pokud má více vývodů "15",s napětím po zapnutí zapalování, mohlo by to být zde. Proměřit spínačku ve všech polohách tam i zpět, nejlépe při odpojeném vodiči ke spínači starteru.
Tak změna, dnes se závada zase objevila a tak jsem zkoušel a společně s ventilátorem nejde ani vyhřívání zadního skla. Stěrače a další jdou.
Je to tedy přímo ve spínačce nebo v pojistkách? Ty jsem prošel a spálená samozřejmě není žádná.
Furt mi nějak není jasný, proč na to má vliv start motoru.
Díky.
ani ne tak start motoru,ale poloha spínací skříňky-a tím propojení napětí do okruhů...Prostě na první polohu vše jede(jak naskočí kontrolky),pak další poloha-startování samotné,se "nedůležité" okruhy(čili skoro všechny,krom čerpadla paliva,zapalování apod.)pro nastartování vyřadí-aby baterie dávala napětí a proud hlavně startéru(a že je to pro baterii "záhul")-no ale už po nastartování(kdy už frčí altík a je tedy dostatek energie-pokud altík funguje jak má)se znovu "nepropojí" ostatní okruhy-právě třeba ventilátor,vyhřívání apod...Takže s velkou pravděpodobností bude zakopanej pes v té spínačce-může se stát,že třeba zítra už navíc po nastartování nepůjdou stěrače(u AX tedy stěrač)-pak je to vůbec jasný...Ale výhodou je,že spínačky byly stejné napříč modely PSA-takže klidně lze použít ze všech možných Citroušů a i třeba z Peugeota 106,405- co kde seženeš...,a to snižuje nutné náklady-výměna není nic složitého,až to budeš rozebírat,uvidíš sám...Jenom bacha na jistící šroubek samotné spínačky v tom černém kovovém tubusu-může být i ze shora a není vidět,spodní bez problémů)
Jo do spínačky jsem chtěl už taky vlézt, horní šroubek jsem povolil, ale dole byl kolík, kterej jsem nevěděl, jak dostat ven, tak jsem rozborku vzdal a jen to prostříkl, kam jsem se dostal kontaktolem.
ten spodní kolík je aretace,kterou bez příslušného klíče k zámku nepovolíš-takže zasuň klíč do spínačky a mezi tuším polohou I a II,případně v poloze I(už si to přesně nepamatuju) půjde zamáčknout a zároveň jak máš ten klíč už pootočený(v záběru),tak za klíč spínačku pomalu vysuň...Je to trošku "na nervy"-vychytat tu jedinou správnou pozici,kdy jde aretační kolíček zastrčit,ale jde to...jo a odpoj si oba ty velké šedivé konektory černých a oranžových drátů,co vedou ze spínačky dál-ty kabely zas nemají takovou vůli,aby šli až po vytažení spínačky(aby sis je náhodou neutrhl)...tak ať se daří!
Díky. Jediný tu píšeš k věci.
Ten hustotrik s aretací mě opravdu nenapadl. ( Seřídím ventily, rozeberu převodovku, ale elektrice jsem se vždy vyhýbal. )
Poslední dotaz. Spínačka se skládá z nějakých segmenů, které seženu na vrakáči, abych to přeházel bez nutnosti použití nového klíče nebo se mění komplet za komplet?
Třeba zámek dveří jsem komplet rozdělal na součástky a přeházel střeva,abych mohl mít stejný klíč...
AX10, na pé spínačce když se podíváš tak pam je poloha St+šipka (první poloha) pak je poloha A+šipka dále jen šipka , vtéto poloze klíčku vyndáš selou spínačku.Pak je ještě poloha M a poloh D.
Po vyndání rozděláš dva šrouby a spínačku rozložíš(mušíš vyndat klíček) na za spínačky z vrakáče použiješ jen ten černý díl co je na foto. Zámek jako takový zůstane stejný jako před tím,aby nebyly dva klíče.
Ještě poslední... koukal jsem do www.autokelly.cz na díly, ale tuhle součástku jsem nesehnal.
Tatík mi říkal, že měl podobný problém u fiatu (nespínal startér) a taky měnil vnitřek spínačky. Prý to stálo asi 200,-korun.
To by pak nemělo cenu kupovat na varáči vyčochtaný, ale já to v online katalogu nenašel.
Prodává se to jako nový díl? (píše se tu, že na to Frantíci trpěj, tak by asi mělo)
Jako origo dodávaný díl jsem to nikde neviděl, ať už Kelly , Elite, APM atd. Snad jedině servis Citroen, ale to bude nejspíš darda, předpokládám, že budou stejně nakonec chtít vyměnit celou spínačku.
doplněno 02.02.11 11:42:On i ten spodek jde rozebrat na té foto je vidět taková bílá packa, ta je z obou stran a tam se to nechá rozdělat a kontakty očistit. Horší je to už smontovat zpátky
Zkusil bych přidat nový kabel někde od 15 t.j. / proud pouze přes klíček / třeba od pojistek, nebo zapalovače k vypínači topení.
Čau Honza
Taky jsem uvažoval, že bych to případně natáhl napřímo od pojistek (zapalovač bude asi funkční i s vyplým zapalkem,což by nebylo dobré). Ale raději zachovám originál. Byl jsem přesvědčenej, že to je ve spínačce,ale přiznám se, že jsem se do ní nedostal a jinde jsem nenašel nic špatného. Uvidím, na kolik vyjde díl na vrakovišti nebo to jen rozeberu rozpájím a složím, třeba je tam nějakej studenej spoj, když to dělá jen za nízké teploty.
Díky všem za odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.