Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyroba ozvucnice

Od: zamp odpovědí: 17 změna:

Zdravim Vas,chtel bych se zeptat jak vypocitat objem ozvucnice? jedna se o uzavrenou ozvucnici.Jake parametry od basoveho reproduktoru k tomu potrebuju znat.Diky za odpovedi

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

3x

Zampe, mrkni na tyto stránky Dexon. http://www.dexon.cz/ i tam se dají najít návrhy ozvučnic. data.dexon.cz/...

Před pár lety jsem tam kupoval i tuto knihu (foto), jestli je ještě k prodeji nevím. Možná někde na netu. Podle té knihy se nechá ozvučnice dobře vyrobit. Pokud dáš basák jen tak do kufru tak se membrána bude jen tak plácat, ale kloudný zvuk z ní nevyleze a spíš se natrhne.

Vyroba ozvucnice
zamp
hodnocení

Diky za odpoved,docetl jsem se na netu ze se tam musi pozit nejaka vyhybka,co to prosimvas je? musi tam byt nutne pouzita? budu to pripojovat k prehravaci ale nemam vystup na subwoofer takze bych to chtel napojit od reproduktoru ze zadnich dveri,muze to tak byt nebo je ten vystup na subwoofer nutnosti?

ar*

Tu výhybku tam mít musíš ,aby hrál basák na určitém kmitočtu většinou se používá do 120 Hz.

Od těch zadních repro to sice jde, ale nikdy to pořádně nebude dávat řádný dunivý zvuk. Ve tvém případě bych použil zesilovač a tam už byvá i laditelný výhybka. Záleží kolik chceš do toho investovat. Jenom přidáním "holého" subwooferu se basy až tolik nezlepší.

zamp

Vyhybka byva v kazdem zesilovaci a nebo pouze v nejakych? Jinak Vam dekuju za odpoved,vidim ze tomu rozumite

ar*

V každém kvalitním zesilovači je. Já mám (nebo spíš jsem měl v autu, teď leží doma a přemýšlím jestli prodat nebo intalovat) Magnat Combat 4 a repro Dexon W-120. U "zesilovačů" no name fakt netuším, ale do nich bych nešel.

zamp
hodnocení

jeste jsem nasel na netu aktivni subwoofer max výkon 600 w lze nastavit požadovaný výkon napajení z autorádia nebo přes adaptér 12v dc délka: 49 cm, šířka: 29cm, repro: 19 cm.Technické parametry: voltage: dc 11-14v consumption amperage: 15a (max) výstupní odpor: 4 ohmy maximální výkon: 600 w rms výkon: 120 w.Nejsem zas takovy odbornik tak bych se chtel zeptat co rikate na tento subwoofer.je to nova tuba a cena je tam 999kc.Napisu jeste odkaz kdyby jste se chtel podivat,zatim diky

autoradia.sbazar.cz/...

ar*

Zcela upřímně, hned po otevření odkazu jsem věděl oco jde Xplopd který má vypadat jako že se jedná o Xplód od Sony. Nápis vzadu Zhong Neng to jen potvrzje. Je jasné že za tuto cenu to nebude žádná kvalita. Na tom subwooferu bude asi tak nejcenější samotná tuba pokud je vyrobena z tvrdého plastu a ne z lisovaného papíru jak je v této cenové relaci zvykem. Dle mě jsou to vyhozené peníze. Sorry asi jsem moc nepotěšil.

doplněno 01.02.11 12:30:

Napiš do jaké cenové relace. Já se stavím tady u nás u kluků z Rachotu ( rachot.com/... ), ty mají nejlepší přehled co je dnes k mání kvalitního.

zamp

Diky za nazor,moc jste me sice nepotesil ale jsem rad ze jste me napsal jak to je.Mohl by jste me doporucit nejake aktivni subwoofery,nejlepe tubu a aby tam byla i ta vyhybka.Diky

zamp

Tak zhruba okolo 2000kc,moc nevim jak se to pohybuje tak treba i o neco vic.

ar*

Tak okolo dvou tisíc to bude spíše takový základ ,ale ne nic High-End. spíše bych pak koupil něco použitého jako aukro.cz/... a nebo toto vypadá zajímavě aukro.cz/... ,ale jak jsem psal je to základní řada.

zamp
hodnocení

dival jsem se na to a ten magnat zesilovac se subwooferem bych si nekoupil protoze od tohoto prodejce uz sem mel nejake zbozi a je to hajzl protoze to neodpovidalo popisu a doslo me to poskozene tak sem mu to poslal zpet a cekam jestli me posle penize protoze rikal ze me nic neposle tak sem zvedavy.Dal bych za to mozna i vic zalezi co by to bylo,je jasne ze za ty penize nemuzu chtit zazrak ale tak aspon aby to trochu hralo,koupil bych spis neco noveho.

napismi
Tak jak to tady ctu vite vsici prt.
Zampe napis mi delal sem auta na emma audio a db drag neco o tom vim.
aby byly basy dobre musis dat zes.
nastavit lpf na 70hz to je ostry bas a basak s citlivosti kolem 90db 90-100db
zesik nejlepe mono s vysokym cislem kontroly dF a zkresleni na urcite omazi proste mi napis mam jiste rady -)

hodnocení

2x

jedna z možností: sound.jex.cz/...

ale Google poskytne obrovské množství informací třeba na heslo stavba reprobedny a podobná hesla.

bez informací o reproduktoru ( jsou na katalogovém listu) těžko navrhovat bednu...

jabraka*
hodnocení

0x

Počítat nějaké parametry akustických vlastností v autě je holý nesmysl.Kvalita zvuku a ještě u subwooferu,je mizerná.Slouží jen a jen na redukovaný přenos nepřirozených a zkreslených basů,tak basák vraž do kufru a nic nepočítej.

JABRAKA

jabraka*
hodnocení

0x

Z druhé strany.Reprobeden jsem postavil na desítku.Ale hifi,ne sračky do auta.Tak seriozně.Vezmi větší nádobu,třeba plastový lavor nebo kyblík podle velikosti basáku ,naplň ho minerální vlnou,jen zlehka,ne nacpat.A máš tlumení stojatého vlnění pro basák.Pak to všechno připevníš na příčku nad kufr a máš hotovo.S počítáním si skutečně nemusíš dělat hlavu.Basreflex stejně z auta neuděláš.

JABRAKA

jabraka

na co reagujete, nikdo vás nenapadá, použít slova sračky do auta? Respektujte lidi, kteří si chtějí zvednou trochu adrenalin silnými basy. Vám je přáno vychutnávat si ve své kvalitní poslechové místnosti vaši hi-fi soustavu (což by se i mě libilo z kvalitních gramodesek - CD je spotřební brak)

Proč záměrně radíte použít měkké nádoby na ozvučnici, která má být velmi tuhá, což velmi dobře víte.

jabraka*

Juro,pokud se trochu v elektroakustice vyznáš,měl bys vědět,že pro basové systémy je pro lepší využití energie nízkých kmitočtů používána konstrukce tak zvaných basreflexových reprosoustav.Pak je celá dutina bedny potřeba kvůli rezonanci spočítat tak,aby zpětné kmity reproduktorové membrány vycházely z mezery,nebo otvoru vpředu na ozvučnici ve stejné fázi jako z přední části membrány.Pokud jde o rambajz ze subwooferů,jak říkáš zvyšující adrenalin,tak na tom vůbec nezáleží.Zvuk je stejně zkreslený a tak stačí využít pouze přední tlak membrány a zadní rozkmit zatlumit ve vatě.Na to je ten kyblík ideální.Samozřejmě vyhoví i bedýnka z překližky.Navrhnul jsem jednodušší a levnější řešení.Za" sračky" se každopádně omlouvám.Není to vůbec osobní.

Ještě,na trhu je řada reproduktorů s uzavřeným košem(klecí),které se mohou využít.Tam dělat ozvučnici je volovina.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]