Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem auto na díly, nebyl jsem uvedený ani v odhlášce a auto jsem nedohlašoval. Auto jsem měl v polorozebraném nepojízdném stavu v garáži. Nakonec jsem auto nerozprodal po dílech, ale celé jsem ho prodal známému. Ten auto opravil do pojízdného stavu a na základě kupních smluv auto dohlásil na sebe a za nějaký čas auto prodal dál. Teď mu přišla výzva z ČKP, aby zaplatil za nepojištěné vozidlo. jde o to, že ani já, ani předchozí majitel a ani známý jsme neměli vůz pojištěný. Tzn po něm chtějí zaplatit jakoby za 3 majitele. Ačkoli já nefiguruji v TP, vůz jsem na sebe neměl ani pojištěný ani odhlášený a figuruji jen v kupní smlouvě. Je možné, že na základě kupní smlouvy od známého mi přijde také výzva o uhrazení garančního fondu? nebo se řídí jen tím, co je v registru a v databázi pojistníků?
řídíme se především zákony, a to bez ohledu na jakési registry či seznamy, pokud ze zákona nezakládají nějaká práva...
Jednou snad nastane doba, kdy si malý český člověk konečně uvědomí, že auto je zvláštním druhem zboží...děláte si s ním co chcete, ale jako zvláštní druh zboží podléhá registraci, povinnosti platit pojistku, silniční daň, mýtné, musí mít digitální tachograf atd...
Stát chce mít o autech přehled, bohužel těžko lze mít přehled, když občané neřeší to, co jim zákon ukldádá...zákonodárci je jedno, zda je auto prodáno na díly nebo na kuličky, původní majitel porušil vlastní zákonnou povinnost a nic nikomu nenahlásil...
ČKP vlastně napravuje to, co není schopen stát...nutí flákače ke splnění svých zákoných povinností...a to pod hrozbou sankcí, exekucí atd...Jinak to skutečně nejde...
Pokud se o vašem vlastnictví dozví ČKP(od majitele před Vámi), buďte připraven, že Vám přijde "pozdrav" v podobě výzvy k placení do fondu nepojištěných vozidel. Vlastnictví vozidla určuje kupní smlouva. Na registr vozidel jsou různé právní názory. Projděte si tu historii, dejte do zdejšího vyhledávače heslo ČKP a uvidíte. Je tu toho opravdu hodně.
Pane Stránský, dobrý den.
Je teoreticky možné, že Vás čkp osloví, pokud se k ní dostane kupní smlouva. Domnívám se ale, že se tak nestane.
Povinnost platit pojištění je pro vlastníka či provozovatele vozidla, nikoliv po osobě, která je zapsaná v registru.
přeji hezký víkend
Pane Cukrar, buď si na stát budeme jen hrát, nebo ten stát bude fungovat. Kdyby byl registr vozidel funční, přesý atd, a propojil by se s registry vozidel zemí EU, nastala by situace, kdy by bylo opět těžší přihlášovat odcizená auta, která ještě nebyla zavedena do seznamu odcizených, ale jsou zatím jen v seznamu registrovaných někde v EU...tvrdím že by to byl další superúčinný krok v boji proti trestné činnosti... Dokud náš reguistr nebude fungovat a nebud eobsahovat reálné údaje, nelze je s jinými systémy propojit...za tento stav může stát, který není schopen zajisti to, co mu uložila poslanecká sněmovna, ay to proto, že řadoví občané voliči nic nedodržují...
Lidé si budou muset konečně uvědomit, že pokud neudělají příslušný evidenční úkon, tedy nesplní si vlastní zákonnou povinnost, čeká je EXEKUCE...
Auto by si měl proto pořizovat jen ten, kdo uvažuje a je si skutečně vědom souvislostí a poviností, vznikajících mu s provozováním auta...i se zakoupením auta na díly, na kuličky či jako kolotoč...
Směrodatný je zákon, už to tady bylo asi 100x
-
Zákon 168/1999 Sb. |
§ 1
(1) Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropských společentví1) a upravuje
a) pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (dále jen "pojištění odpovědnosti"),
b) zřízení České kanceláře pojistitelů (dále jen "Kancelář"), její právní postavení, organizaci a předmět činnosti.
(2) Nestanoví-li tento zákon jinak, může na dálnici,1a) silnici,2) místní komunikaci3) a účelové komunikaci, s výjimkou účelové komunikace, která není veřejně přístupná4) (dále jen "pozemní komunikace"), provozovat vozidlo pouze ten, jehož odpovědnost za škodu způsobenou provozem tohoto vozidla je pojištěna podle tohoto zákona. Povinnost pojištění odpovědnosti musí být splněna i v případě ponechání vozidla na pozemní komunikaci.
(3) Nestanoví-li tento zákon jinak, pojištění odpovědnosti se řídí zvláštním právním předpisem4a).
-
Tím co je uvedeno ve 2. odstavci je nutné argumentovat u ČKP, a to do 30 dnů...ponechání auta ve vlastní garáži není provozováním podle zákona...ani ponechání na vlaaszní zehradě, pkud je veřejně nepřístupná...Jinak "veřejně nepřístuopné účeloví komubnikkace definuje zákon č.13 - silniční zákon v §7, myslím...NE-provozováním podle zákona, tedy nenaplněním formálních ale ani věcných podmínek jakéhokoliv zavinění nevznikla nidky povinnost auto pojistit...vznikla jen povinnost provést požadovaný evidenční úkon, tam je pokuta do 50 tis. Kč, ale kde není žalobce není soudce...
Odovědí ČKP do 30 dnů se přehazuje povinnost dopkazovat zpět na ČKP, a pokud to budete mít odpověď perokazatelně doručenou ČKP, nic cjí nebrání celou kauzu zastavit...pokud se přesto rozhodne soudit, máte argument pro soud, že případné náklady vzniklé soudním řízením nemuseli vzniknout, kdyby ČKP neusilovala o sudní řešení...
Předkládat soukromé firmě čestné prohlášení, to je skutečně směšné, dnes když lžou politici na nejvyšších postech,nebude nikdo věčit obyčejným lidem, čestné prohlášení nemá žádnou oporu v zákoně, je to jen obyčejné zpravidla účelové tvrzení, prokázat se to proto musí jinak...Tak se zbytečně neztrapňujte a neponižujte.
Je to tady pořád dokolečka dokola, to samé...nikdo neporušil zákon, ale každý se bojí postavit se a hájit svá práva...Tak plaťte a nebrečte tady v poradně
Ano, je to možné, ba jisté, oni ti jiní vlastníci se budou bránit že byli vlastníci jen určitou dobu. Myslíte, že na nějaké registraci auta je založeno jeho vlastnictví? To máte bídné ponětí o právu vlastnickém. Proč lidi dělají takové kopance?
Smlouvu o pojištění odpovědnosti je povinen uzavřít vlastník tuzemského vozidla jak říká zákon. A dle KS jste to byl přece VY.
Někteří z Vás praví a jiní tleskají tomuto: auto je zvláštní druh zboží, stát má právo chtít vědět atd... A já se ptám: Co stát nabízí za to, že mu dovolím jako svobodný občan strkat nos do mých soukromých věcí?
Lépe chrání má práva jako majitele? Ne. nechrání. Musím 20 let skladovat kupní smlouvu abych mohl u soudu jednou dokázat, že auto které posloužilo nekalosti, není moje.
Mám snad z registru vozidel nějakou výhodu? Nemám, registr vozidel má pouze deklaratorní charakter, tudíž moje vlastnictví nechrání. Nijak. Na rozdíl od zápisu v katastru nemovitostí.
Mám jakoukoliv záruku, že povinná evidenční prohlídka, kterou si musím zaplati, mi dá záruku, že auto není kradené, že auto není složené ze dvou a více dílů? Opět ne. Tak k čemu sakra registr potřebuju, a proč tu vůbec je? Je to jen další z řady buzeračních úřadů, které mohou vše a nemusí nic.
Mám snad záruku v policii? Ani náhodou. Za cca 15 let co aktivně jezdím, mě stavěli dvakrát. Ano dvakrát. Silniční kontroly které jsem potkal na silnici, bych spočítal na prstech. Kašlou na to. Jen buzerujou. Za lékárničky, za známky, za 3,14čoviny. A přitom dnes a denně potkávám jedoucí auta s parkovačkama, jednoočka, auta jedoucí s dálkovýma světlama, denně se potkávám s přestupky, ze kterých mrazí. Každý řidič který je denně na silnici, se s nimi denně potkává, jen policajti je nevidí.
A pak se tady dočtu, jak někteří "řičí" div ne nadšením, že si někdo nezaplatil povinné ručení za vrak který mu stojí v garáži, a poučují jak má zaplatit za svoji chybu, zločinec jeden.
Sakra už se proberte a chtějte po státu, ať buď dělá co má, nebo ať nebuzeruje a netahá z nás peníze. To je loupež za bílého dne co se tu děje. Zase uhlíři zaplať, my ti za to nic neuděláme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.