Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Profesní průkaz nebo SRN digikarta

Od: ladigraj odpovědí: 9 změna:

Jsem čech,žijící dlouhou dobu v německu a vrátil se zpět do vlasti. Jsem držitelem digitální karty a ŘP na nákladní vozy. Mám možnost nastoupit do české firmy jako řidič MKD a ta po mě vyžaduje profesní průkaz,psychotesty atd. V německu je digikarta vlastně jako i profesní průkaz. Musím ho tedy mít,či ne?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

0x

ŘP máte český?

ladigraj
hodnocení

Omlouvám se,že jsem nezapsal poznámku,že mám samozřejmě ŘP nmecký.

hanher*

Pokud neplánujete výměnu za český, tak si myslím, že by to neměl být problém.

Zkusím se zeptat jednoho kamaráda, který mi jistojistě odpoví.

hodnocení

0x

Jsem přesvědčen, že musíte mít profesák. To že máte digitální kartu nic neznamená. V ČR je ještě nutný profesák. Pokud chcete mít jistotu na 101%, na evidenci řidičů Vám to řeknou j¨nejlépe, pak celníci na silnici, a hlavně zaměstnavatel, který to po Vás chce.

Dal bych odkazy na předpisy, ale jsem u jiného poče.

doplněno 25.01.11 19:16: Proč profesní průkazy

§ 6, odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb.

(9) Řidič motorového vozidla, k jehož řízení opravňije řidičské oprávnění skupiny C,C+E, D nebo D+E, nebo podskupiny C1, C1+E, D1 nebo D1+E je povinen mít při řízení u sebe průkaz profesní způsobilosti řidiče pro příslušnou skupinu nebo podskupinu. Držitel průkazu profesní způsobilosti řidiče, který se podrobil vstupnímu školení v základním rozsahu, je oprávněn řídit vozidlo skupiny C, C+E od 21 let a motorové vozidlo skupiny D, D+E od 23 let. Držitel průkazu profesní způsobilosti, který se podrobil vstupnímu školení v rozšířeném rozsahu, je oprávněn řídit vozidlo skupiny C, C+E od 18 let a vozidlo skupiny D, D+E od 21 let.

http://www.profesniprukazy.cz/?id=10

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Krátce shrnu: v SRN platí německý zákon,v ČR zase český a u nás(u české firmy) musíš mít profesák.

ladigraj
hodnocení

Děkuji všem,kteří odpovídali na mou otázku.

trnucha*
hodnocení

0x

pokud chcete jezdit v čr jako řidič z povolání . musíte mít nejdem profesní průkaz ,ale i český řidičák ...

kamrád se vrátil z Portugalska , kde jezdím s autobusem a musel si dodělat český řidičák včetně profesáku ...

a když budte dělat řidičák tak při té příležitosti dostanete i profesák

xxx*

S tím profesákem se pletete to bývalo dnes vám ho nikdo jen tak nedá. Ano i já jsem ho měl za poplatek 250,- dnes však stojí několik desítek tisíc korun.

truchna,

pane kolego, mýlíte se, tak to není!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]