Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych popsat mou situaci a následně ziskat informace a ujistit se , jestli jsem dodržel vše co se týká prodeje auta.D nes jsem byl na dopravnim úřadě s tim aby mě vyjeli všechna vozidla které vlastnim a abych se ujistil že mám všechno vpořádku a měl klidny spánek.Jednalo se mi taky o zotpovězeni otázky ...dne.9.12.09 jsem na úřadě v přitomnosti kupujiciho udělal přepis vozidla,tento občan dostal jak malý tak velký technicky průkaz od pani za přepážkou a měl to do 8 dnů zaregistrovat v mistě svého bydlistě.Je tomu 2 měsice co mi někdo volal z Prahy (měl jsem na kapotě číslo mobilu),co hodlám dělat s autem které je bez registračnich značek a bez kol a které tam na černem mostě stoji již delši dobu a že o něj mají zájem .zdělil jsem že již nejsem majitelem a zavěsil.Dnes jsem se dozvěděl na úřadě že auto nebylo jestě přepsáno (polopřepis mi pani řikala) a že majitel tedy jezdi na můj technicky průkaz .V té době před prodejem sem si stáhl formulař kupni smlouvy avšak do kupni smlouvy sem uvedl jen adresu kupujiciho s jeho podpisem ,neuvedl jsem jeho čislo OP a rodne čislo je tato smlouva platná? žadná kolonka na formuláři neni tak sem to opomenul.Mimo jiné jsem odhlasil pojisteni a on si zalozil v mé přítomnosti novou u Generali na svou osobu ,ale jak jsem zjistil též neuhradil žádnou částku. Mohu být v klidu a nebo mám ještě něco udělat?,děkuji
pokud máte kupní smlouvu ,pečlivě je uschovejtee, už od podpisu smlouvy nejste právním majitelem auta. samosdrejmne do kupní smlouvy bylo lepší uvést rodné číslo nebo číslo občanky.a jestliže ste udelal odhlášku najiného majitele tak je vše v naprostém pořadku
registrace na úřadě(v registru vozidel a potažmo v TP) nemá výpovědní hodnotu o majetkových vztazích-čili správně michal 958-alfou omegou je smlouva-a ta je ze zákona platná-vy ani jako fyz.osoba nemáte právo,ba přímo byste porušil zákon na ochranu os.údajů,kdybyste po další fyz.osobě požadoval r.č. nebo číslo OP-to jsou údaje,které je oprávněna požadovat pouze st.správa,a to ještě v zákonem vymezených situacích...Praxe na "dopravce" je sice odlišná-ale jen do doby vydání precedentníhoi rozsudku v tomto ohledu Nej.soudem,případně Nej.správním soudem-je jen otázkou času až někdo bude mít náladu a čas podávát žaloby na úřední postup...-vy prostě nesmíte šířit takové údaje(rod.č. a číslo OP jiné osoby-pokud už je znáte).Takže klasika dle OZ-v kupní smlouvě jméno adresa( víc dle jiného zákona,není ani možné požadovat)a smlouva je platná...Takže můžete v klidu spát a smlouvu "zarámovat" a hlídat jako oko v hlavě...!
Jak již uvedl Michal, nejste právní majitel vozidla. Jesliže jste na úřadě přepsal (odhlásil) vozidlo na kupce a úřednice to vyznačila do techničáku, je vše OK, taka jak má být. Vše ostatní je již na kupci a vy nemáte žídné páky na to, abyste cokoliv dělal.
"neuvedl jsem jeho čislo OP a rodne čislo je tato smlouva platná" je platná, jedině soud by musel stanovit opak.
Není třeba žádná psaná smlouva. ale je to lepší.
doplněno 24.01.11 20:27:kato, ale to je jiná diskuze o jiném problému, páč to je o zápisu do techničáku na úřadě a zde o rodném čísle na kupní smlouvě. Kupec ho dal paní úřednici, jinak by ho tam nezapsala...(předložil občanku)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.