Nejste přihlášen/a.
Zdravím, koupil jsem auto, ale ztratil jsem od něj velký TP. Vystaví duplikát TP majiteli nebo provozovateli, když je auto v polopřepise?
bousa, samozřejmě že to vystaví majiteteli vozidla, to jste přeci vy!
Vy jste vozidlo právně nabyl. Vezměte informace o vozidlu, kupní smlouvu, občanku, nějakou korunku a hajdy na úřad. vše bude dobré!
(Původní majitel již nemá nic společného)
Možná to nebude tak jednoduché.Pokud se jedná o přepis ve stejném okresu tak by to mohlo fungovat ale pokud jde vůz do jiného okresu tak s tím budou problémy a opis TP bude muset udělat bývalý majitel.Na přepis je potřeba evidenční kontrola a tu vám nikdo bez technického průkazu neudělá.Milancukrar omylem jsem vám přidělil bod za dobrou odpověď a smáznout asi nejde.Dobrá odpověď to není.Bez TP si nemůže ani pojistit vozidlo.Tak se dá říci , že majitelem sice je ale bezcenného kusu železa .
Ferdo, když rozeberu Vaší odpověď, tak jednou to půjde, jednou to nepůjde?
Ale pletete pojmy, nic ve zlém, Tady nejde o přepis, "se jedná o přepis ve stejném okresu tak by to mohlo fungovat" jde o duplikát techničáku!
"opis TP bude muset udělat bývalý majitel." ale to přeci není možné, páč ani právně ani evidenčně již není majitel.
"Na přepis je potřeba evidenční kontrola" jistě, máte pravdu, proto musí mít opis techničáku, ale to tu neřešíme.
"Bez TP si nemůže ani pojistit vozidlo" ujištuji Vás, že to lze! Osobně vyzkoušeno! (a ne jednou)
"Tak se dá říci , že majitelem sice je ale bezcenného kusu železa ." ale to je opravdu omyl.
To že se domníváte, že moje odpověď není dobrá, je to možné, máte na to právo, ale já vím naprosto přesně, že tento případ se již mnohokrát řešil a vyřešil.
Evidence vozidla nemůže zpochybnit vlastnické právo vozidla.
ferdo-v legislativě sice nejsem nijak kovaný(řeším situace z praxe),ale musím reagovat na poznámku,že,cituji:"Bez TP si nemůže ani pojistit vozidlo..."-ujišťuji vás,že můžete-a to vcelku běžně-dělám(dělal jsem) to tak vcelku bez sebemenšího problému ,např.když jsem jel do SRN pro auto,s nímž pak zpátky po vlastní ose...Věděl jsem VIN(to je v podstatě jediný směrodatný údaj v "povinném")a konkrétní typ auta předem-s tím šupky hupky na pobočku ČPP,kterou mám cca.100 metrů od baráku a hurá pro kárku(už s pojistkou,resp.zelenou kartou v ruce) a německý,natož náš,TP nikdo doposud v reálu neviděl...
Bylo to myšleno tak , že bez TP nevíte co napsat do dotazníku pojišťovny a to je obsah motoru rok uvedení do provozu v česku nebo v cizině?Milancukrar : ve stejném okresu si mohou zjistit ze svých opisů vše ale v jiném okresu to nemají a tak neví co napsat do přihlášky.Proto nemohou přihlásit auto bez TP.Opis mohou udělat jen tam kde mají originál.
erikch : mohu vás ujistit , že můj TP také pojišťovna neviděla ale musel jsem vyplnit dotazník a vím , že není možné si pamatovat vše co chtějí , proto si to musím vyčíst z TP.Já uzavírám pojistky přes internet a mám v současné době čtyři auta na sebe pojištěna.Nedovolil bych si bez TP ani otevřít stránku pojišťovny neb vím , že bych tam byl zbytečně.No a nakonec není možné bez TP vůz přihlásit neb evidenční kontrolu bez TP nikdo neudělá.
doplněno 26.01.11 15:35:Ještě k tomu , že evidence nemůže zpochybnit vlastnické právo .To evidence nedělá ale nemůžete chtít aby vám vzali vůz do evidence bez dokladu o tom , že vozidlo opravdu je hmatatelné a ne jen virtuální.
doplněno 26.01.11 15:45:Znova jsem si přečetl zadání a odpovím bez dohadů.Opis ztraceného TP udělají tam kde mají originál to znamená pokud auto bylo v Praze a koupil ho někdo z Brna tak opis udělají v praze.A je jedno kdo je současný majitel.Důležité je to kde je vůz evidován.Proto,že jste evidenci před ztrátou nestihl tak tento vůz je evidován na bývalého majitele a to i v polopřevodu.
ferdo, ale to se již taháme o slovíčka...
já jsem nenapsal, že mu to udělají jen tam a tam, a jinde ne...registry jsou on line spojeny...vše jde když se chce a hlavně úředníkovi.
Pojištění bez techničáku lze to dokážu, samozřejmě musíte vědět, zdali to vozidlo má motor, jaké to je vozidlo atd.
Nelze pojistit vozidlo, když o něm nic nevíte... to s Vámi souhlasím, ale to tu vůbec neřešíme.
řešímě, opis techničáku v polopřevodu!
jde o platnou legislativu, o cokoliv ve vztahu k vozidlu může žádat jen ten, kdo je registrován jako provozovatel vozidla, tedy ten, kdo se jako provozovatel podle platného zákona a vyhlášky do registru přihlásí, k přihlášení, nebo registraci je ze zákona povinen předložit protokol o evidenční kontrole, a ten mu STk pokud se bude držet striktně vyhlášky o staniccíh technické kontroly nevystaví, protože je tam předložení obou dokladů výslovně nařízeno. Úřad, kde je auto původně registrováno, má k dispozici papírový spis vozidla, ve kterém jsou všechny potřebné údaje, i ty, které v elektronickém registru uvedeny nejsou.Uvědomte si, že elektronický registr je konstruován tak, že se v ně každý jednotlivý krok provádí postupně, v souladu se zákonem, a žádný předepsaný zákonný krok nelze vypustit ani přeskočit,jinak Vás program nepustí dál. Když tedy provozovatel na úradu podá žádost o provedení změny, kde nahlásí změnu provozovatele, který je například ze správního obvodu jiného registračního místa, a auto je uvedeno do tzv. "polopřevodu", není ani původní provozovatel zapsán v registru jako provozovatel, protže nahlásil jako provozovatele někoho jiného, nemůže tedy teoreticky o nic žádat. Podle zákona a podle logiky elektronického registru, který v podstatě "kopíruje" zákon by se měl do registru opět přihlásit, a tedy splnit zákonné podmínky, a pak o něco žádat...Zápis polopřevodu by se tedy neměl rušit, ale někdo by se měl opět do regiostru přihlásit. Vystavení duplikátu TP není jen krokem vystavení "cáru papíru" a založení žádosti s kopií duplikátu TP do spisu vozidla, ale i krokem ve druhé - elektronické části registru, tedy zápisem informace do elektronické části registru o tom, že byl vystaven duplikát TP číslo UA XXXXXX za ztracený TP číslo AB XXXXXX, a že ztracený TP číslo AB XXXXXX je počínaje momentem vystavení nového, tedy duplikátu TP se stává neplatným.
Bohužel, nebo naštěstí, u vozidla, které je v tzv. polopřevodu, musí být jako první krok v elektronickém registru zápis, tedy registrace nového provozovatele vozidla, a až jako krok následující zápis o vystravení duplikátu TP za ztracený. Software to prostě jinak neumožní.
Jediným řešením v této situaci, než bude vyhláška o STK novelizována je domluvit se s STK, že provede evidenční kontrolu na žádost zákazníka, bez velkého TP, jen s malým TP a případně s výpisem z registru vozidel, který není problém vystavit za 15,- Kč správní poplatek, který však obsahuje jen ty nejzákladnější údaje o vozidlu./Protokol o evidenční kontrole by musel mít kladný závěr, tedy že vozidlo z hlediska evidenční kontroly vyhovuje, s nějakým dodatekem, že byla provedena jen kontrola identifikátorů, případně jaké odchylky nebo co v suvislsoti s provedeném vopzidla technik STK zjistil. Pak je to jen na osobní statečnosti úředníka, aby auto zaregistroval, tedy "přetáhl" z jiného do vlastního registru a aby se pokusil z elektronické části získat všechny požadované údaje potřebné pro vytištění duplikátu TP. Bohužel elektronický registr není klasický textový soubor, ve kterém se hromadí zápisy a texty jeden za druhým, ale jsou v něm, uvedeny jen ty nejpodstatnější informace, především u staších aut chybí různé doplňkové informace , proto je často jediným možným řešením vyžádat si papírový spis vozidla od původního registračního místa a z něj požadované údaje opsat. To ale nelze na počkání, trvá to zpravidla týden, nekdy i déle.
Závěrem - zákonodárce nepočítal s tím, že lidé budou zacházet s veřejnou listinou , kterou je technický průkaz, jako s onucí nebo cárem papíru a budou je ztrácet v tom nejdůležitějším momentu, tedy mezi odhláškou a registrací v jiném správním obvodu.Pokud jde o úplnost a správnost údajů v TP, v podastět je za veřejnou listinu, respektive její obsah garantuje stát . A stát v přenesené působnosti zastupuje úřad samosprávy nebo magistrát. Nelze proto vystavit TP bez potřebných podkladů jen na základě domněnek.
Závěrem, z hlediska stávající platné legislativy je to pro nového provozovatele v podstatě neřešitelná situace, pokud bude STK i úřad striktně trvat na liteře zákona.Vše se ale dá vyřešit, když se chce, bohužel kvůli blbosti člověka, který ztratil TP, někdo musí porušit zákon.O tomto problému se ví a vyhláška o STK bude snad brzy novelizována.Ztrácet ( a to často) velké techničáky je totiž naše národní specialita, v rámci EU v tom suverénně vedeme...
nu, blahopřeji k registraci a doufám že budete útočit na přední pozice.
Ve dlohém článku je správné, že to lze, když se chce. Tazatel nechce (zatím) doregistrovat vozidlo, ale vystavit duplikát, aby se mohl na evidenčku a doregistrovat. Je to vyjímečný případ, a jsem přesvědčen, že kvalitní úředník to zvládne. Třeba ne tak rychle jako ve standardni situaci, ale udělá!
Ja jsem zase rad, ze je konstatovan spatny stav zakona, protoze problem nevidim ve ztrate TP, to se muze stat, ale v neuplnem, nedomyslenem a vubec zpackanem zakone, ktery neresi, co by resit mel. Statni aparat ma slouzit totiz lidem, protoze si ho velkoryse plati, ne naopak. Stat po lidech vyzaduje spoustu formalit, pokud chteji provozovat vozidlo, tak by mel ve vsech pripadech umoznit zakonne reseni vsech moznych problemu. Jako treba i vyreseni registrace jiz neexistujiciho vozidla. Bohuzel si to vetsina ovcanu neuvedomuje a je IMHO potreba sirit timto smerem osvetu.
Děkuji "nu", za potvrzení mého názoru , že to nebude tak jednoduché jak psal "milancukrar"
doplněno 28.01.11 02:41:jarda3 : divím se , že se divíte.Tato sněmovna za dvacet let své činnosti produkuje v naprosté většině zmetky.Kdyby takto pracovali ti pro které jsou tyto zmetky vyráběny tak bychom již vymřeli hlady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.