Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Našel jsem tady podobnou otázku, ale chci se prosím zeptat, co mě ještě může čekat. Před půl rokem jsem měl autonehodu. Dojížděl jsem v levém pruhu (pravý vyhrazený pro autobusy). Přede mnou byl přechod pro chodce a před ním parkoviště šikmo zaparkovaných aut. Jelikož to tam znám a vím, že na ten přechod není při vetším zaparkovaném autě vidět, je to do kopce a mírně se to ztáčí do leva, tak jsem už tak 50 m před přechodem dal nohu z plynu a vyšlápl spojku. Na kraji přechodu jsem uviděl paní, která chtěla přejít. Tak jsem zastavil. Paní se rozešla, ušla tři čtyři kroky, já jsem ještě stihl přeřadit na jedničku a v tom do mě zezadu narazilo auto v okamžiku, kdy paní byla přímo proti čumáku, tím jak mě odhodil dopředu na přechod, kterou to povalilo na kapotu, která pak dopadla do trávy. Paní se nic nestalo, po chvíli vstala. Volal jsem sanitku, vyběhnul za ní (byl jsem trochu v šoku, tak si to dál přesně nepamatuji). Sanitka ji pro jistotu zavezla do nemocnice na vyšetření. Policii jsem také zavolal, řekli mi, že jsem poškozený, vyslechli si mě. On sice tvrdil, že jsem prudce zastavil a on nestihl dobrzdit, na místě ale nebyla nalezena žádná brzdná dráha. Vyslechli mě, ale nedali mi nic podepsat. O paní jsem se už nic nedozvěděl, pán šel druhý den na pojišťovnu, auto mi opravili ale škodu mi zatím neuhradili, prý dokud nebude rozhodnuto o vině. Po dvou měsících mi volala policie a po telefonu si chtěli ověřit za jak dlouho po zastavení došlo k nárazu, tak jsem opět zopakoval, že odhaduji, že po čtyřech vteřinách, protože paní ušla tak 4 kroky. Bylo mi řečeno, že byla asi 14 dní nakonec v neschopnosti, ale že to předávají jako přestupek, že to na soud není.
V prosinci přišel papír z magistrátu, že bylo s pánem co do mě narazil zahájeno správní řížení, pro nedodržení bezpečné vzdálenosti, kde došlo ke střetu a odmrštění na přechod, kde došlo ke střetu z chodcem. U mě je tam napsáno, že jsem zastavil z důvodu vyvolaných silničním provozem před vyznačeným přechodem pro chodce. A že mi tím vznikla škoda na vozidle. To jsem předal na pojišťovnu, že by to tedy mohli konečně zaplatit...nic.
Teď proběhlo jednání na magistrátě, kterého já jsem se účastnit nemusel. Byl tam jen ten viník, já jsem tam nemusel, protože mě nepředvolali, dostavit jsem se měl jen pokud bych chtěl u něj uplatňovat škodu, což já nechci, já chci aby to zaplatila jeho pojišťovna, ta paní tam prý také nebyla, ale ten úředník prý říkal (pán mi to volal), že nás tam na dalším jednání bude chtít všechny, aby to mohli uzavřít a po ní bude chtít něco potvrdit...já nevím.
Prosím Vás, jelikož jsem tady četl, různé podobné dotazy a některé odpovědi mě dost viděsili. Můžete mi prosím poradit, zda jsem postupoval správně nebo mi může hrozit nějaký postih? Já už jsem z toho docela zoufalý.
Mockrát děkuji za rady!
Mockrát Vám děkuji. Každý mi to říká, že tady není co řešit, ale já když vidím jak to v našem státě funguje, tak mám samozřejmě obavy. On byl ten pán velmi slušný, když byl na tom jednání magistrátu, tak mi pak volal říkal mi co a jak. Ptal se mě, zda mi to už pojišťovna proplatila, protože to šel nahlásit hned další den po nehodě. Také se celou dobu čekalo na to, co bude té chodkyni a zda to bude řešit magistrát nebo policie jako ublížení na zdraví. Tak to postoupili magistrátu a ten se teď diví, proč ani ta chodkyně po něm nechce žádnou náhradu škody (respektive také nepřišla na to jednání, povinné bylo jen pro něj), tak nás tam asi chtějí všechny, abysme potvrdili, že opravdu nic nechceme a mohli to uzavřít. Nebo aspoň doufám...
Jen poznámka k pojiš´tovně.Sejmul mne na křižovatce pivař,nedal mi přednost.První co bylo,že vyběhl z auta a řval že jsem mu nedal přednost já.Když jsem mu vysvětlil že je to opačně,tak si sehnal závozníka,který s ním vůbec nejel a ten tvrdil že jsem blikal na opačnou stranu.Mezitím přijeli šilci a tzv.zjistili že nemám žádnou brzdnou dráhu.No taky naco,byl jsem na hlavní.Prý jsem se nesnažil odvrátit nehodu!Zaplatil jsem u o.ú.pokutu 1000ká za spoluůčast!To čumíte.Apojišt´ovna mi to proplatila po 4urgencích ZA ROK,protože prý na to má nárok.Česká samozřejmě.
jen tak mimochodem-dávání znamení o změně směru jízdy(blinkr ať levý či pravý)nezbavuje vozidla na vedlejší vám tu přednost na hlavní dát-předpoklad,že asi odbočíte,jelokož "blikáte" je mylný...! Stejně tak to platí i pro rychlost-nedodržení rychlosti,užití směrovky,blinkru je oproti dání přednosti "podružný přestupek"-a viníkem je zcela(i podle nedávného rozhodnutí NSS-nejvašší správní soud)ten,co nedal přednost...Takže pokud se něco takového stane-rozhodně se vyplatí brouzdat a hledat obdobné "precedentní" případy o nichž kdy nějaký vyšší soud rozhodl-jejich stanoviska jsou totiž obecně závazná jak pro soudy nižších stupňů,tak i pro úřady,potažmo ostatní státní správu...A to pak může mít "pivař" pět závozníků a dvacet svědků(obrazně)a je mu to prd platný-přes obdobná rozhodnutí NSS,NS apod. "vlak prostě nejede..."Obdobou je i jednání pojišťoven-jestliže dojde k nějakému "šprajcu"trvajícímu rok-(nikomu se nechce platit)vyplatí se, po důkladném pročtení smlouvy,zalovit a jednat...
Ono to bylo tak,že byl nátlak ze strany policie,že musím podepsat protokol.Ikdyž se mi jejich jednání,nelíbilo,připadalo mi že jsou s pivařem známí...brali si nás zvlášť k výslechu do jejich auta,potutelné úsměvy a tak.Teď vím že se NESMÍ nic podepsat co se mi nelíbí,ikdyž vyhrožují.On totiž ten pivař dostal taky jen pokutu za spoluúčast,,,,,ikdyž mne mohl klidně zabít.Hrnul mne asi 4m předsebou,nemohl zabrzdit,byl evidentně přeložený.Jsem jen oněco chytřejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.