Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl by jsem se zeptat,nechavával jsem si měnit rozvodový řemen u Seatu Cordoba,ale jeden pán mi řekl,že nevypadá moc jako nový,tak by jsem se chtěl zeptat,jak to lze poznat?Navíc motor,když je studený tak píská,ptal jsem se přímo mechanika co to dělal,ale říkal že to bude dělat alternátor,nebo řemen od něj..Je to možné?Děkuji za rady,je to důležité..
seriozní mechanik vám dá ten původní do ruky,když už nejste přítomen výměně samotné...-jen tak mimochodem,podle čeho ten pán usuzoval,že nevypadá moc nově?! Měl rozdělané zaplastování rozvodů...? A s tím pískáním si moc nelamte hlavu-vzhledem k momentální velké vzdušné vlhkosti,teplot chvíli nad,chvíli pod nulou-pokud to chviličku po nastartování "zmizí"-nic se neděje...napnutí řemenu(ů) si jednoduše můžete překontrolovat i sám-pokud možno vprostřed mezi řemenicemi,vodící kladkou apod.(prostě opěrnými body řemenenu)musí být "vůle" řemenu(propnutí) při intenzivnějším zmáčknutí prsty jedné ruky zhruba 1,5cm-nesmí být "moc natvrdo" a ani moc volný...
Hlavně na rozvodový řemen nedávat žádné mýdlo a další prostředky jako WD a podobně. Rozvodový řemen určitě nepíská, tam můžou maximálně pískat kladky, ale pokud se měnil řemen předpokládám , že se měnily také. Pískat bude určitě plochý řemen nebo klíňák, podlo toho který tam je. Popřípadě pískají ložiska v tom alternátoru jak tvrdí mechanik , který měl možnost to slyšet.
No aby jsem byl přesný,moc se v tom nevyznám a asi budu vypadat jako trouba,ale chtěl jsem vyměnit rozvody,pán mi tedy ojednal a naistaloval rozvody SKF,kladky vypadají nové,ale teď nevím jestli na nich je rozvodový,nebo klínový řemen..Protože ten vypadá starý a je na něm logo vw,ale žádné skf jak by to mělo vypadat co jsem se koukal na internetu,tak nevím,jestli se ten řemen z té sady rozvodů nedáva někam jinam a já jen hloupě podezřívám..Nevím který kam patří a co který pohání..
Rozvodový řemen není normálně vidět, pokud nesundáte kryty , které tam origo jsou. Je plochý navíc má drážky naříč řemene jako zuby. Plochý řemen má drážky podélné. Klínový řemen sice může mít také "drážky" napříč jakoby zuby ,ale hlavně je konický. Mám spíše dojem, že se díváte na plochý řemen který pohání alternátor atd. Jen se divím, že když mechanik dával nové rozvody nedal i nový plochý řemen. Jinak Fy. SKF je dobrá značka.
No tak to je asi zase práce navíc a peníze.. Jinak je to dělané normálně v servisu,se zárukou a navíc docela vyhlášeném,tak se mi tomu snad nai nechce věřit..Řemen který já myslím pohání ty kladky,takže ten nový ze sady rozvodů není ani vidět,tudíž mě nemá co znepokojovat,snad,chápu to dobře?Jak já by jsem chtěl taky rozumět autům.. :D
kladky jsou vodící a kotvící-ty nejsou poháněny,to co je poháněno má ozubená kola-vačkové hřídele,klikovka,vodní pumpa,čerpadlo atd.(podle typu mototru)-a ano správně-rozvodový řemen není vidět,je schovanej,aby se k němu dostalo co nejmíň bordýlku a nedošlo k poškození...A chcete-li trošku "prakticky poodhalit" co a jak na autě funguje-jak co poladit apod.,není nic jednoduššího než se u nějakého známého mechanika(kutila opraváře) domluvit a sledovat jej při práci...Anebo vzít nějaký "vercajk" a na nějakém blízkém kovošrotu se jít "pohrabat"do zbouraných,vyřazených "aut"-princip je x desítek let stejný,akorát přibývá elektronika...
Tak jestli se to ujasnilo a jedna se o drazkovy remen na pohon prislusenstvi, tedy alternator atp., tak ten asi menit nemusel, protoze taky stoji 500+ Kc a celkem vydrzi i kdyz je uz stary, tam namazani mydlem opravdu dlouhodobe pomuze - delal jsem to vzdycky za chodu suchou kostkou mydla z obou stran, jen bacha na prsty
Tak tady ještě přikládám foto toho řemene,ten právě myslím,že nevypadá jako nový,ale pokud jsem to tedy správně pochopil,tak to není ten ze sady rozvodů,že?Ale asi klínový..
Buďte v klidu toto není rozvodový řemen , ale ten plochý řemen na pohon alternátoru. Rozvodový řemen je schovaný podtím černým krytem
Čtěte pozrněpředešlé příspěvky , mohl by pískat i alternátor nebo ložisko napínací kladky. Mechanik vám to také povídal.
Ne pozměpředešlé, ale pozorně předešlé
Vem si asi 1m hadici,třeba na vodu,jeden konec si dej k uchu a druhým šmejdi v motorovém prostoru.Podle zvuku najdeš i místo kde se zvuk ozývá.No až to najdeš tak to vyřeš.My tady opravdu nepoznáme co ti tam vlezlo.
Na 99 % to pískání způsobuje řemenice na klikovce.Ten klíňák můžete vyměnit také,ale nepomůže to.Nevím jak je to konkrétně ve vašem autě,ale ta řemenice klikovky bývá jakoby ze dvou přes pevnou gumu spojených polovin.Když je ta guma už natržená opotřebovaná,tak to píská.Doporučuji co nejdříve vyměnit. Nebývá to levná záležitost.
Ještě dodám,že ze zkušenosti vím,že některé servisy vůbec nejsou schopné tuto závadu správně diagnostikovat.
Že neumí diagnostikovat servisy je vcelku pochopitelné, daleko zarážející je fakt, že toho nejsou schopni ani mnozí "mechanici"!
On ten pan mechanik ten řemen sundal a stejně to pískalo,takže to nemůže být on,ne?Jsem rád,že jsem si připlatil a mám na to záruku..
Dobrý mechanik opraví to ,co si zákazník přál a upozorní na zjištěné,popřípadě nabídne vyřešení . Mnohdy se to neděje s odpovědí,pán chtěl rozvody,ty jsem udělal . ...Pískání se dá zjistit mimo jiné i tak,že se tato plochá mikrodrážka smontuje ,pak jedou jen rozvody . Kontrolují se protočením,vůlí ložisek a zvuků ...alternátor,vodní pumpa ,servo,kladky a pod. Po kontrole ,jak bylo zmíněno,prasklinky ,jiná mechanická poškození ,etc.,montáž řemene zpět. Znám případy,kdy se i pak objevilo šustění shodou okolností na mém voze,,ale to bylo v zimním období a bylo zaviněno nánosem solí ze solení vozovek . v motorovém prostoru bylo vše pokryto bílým slaným povlakem .Zvolil jsem očistu a něžný postřik sprejem na plasty se silikonem a byl klid.
Tak nakonec,když jsem dnes volal do servisu a ptal se jak to tedy je,tak mi bylo řečeno,že rozvody jsou v pořádku,že zkusili namontovat úplně nové a dělali to také,ale že to dělá spojka.. Tak to mám opravdu radost.. :D
Zdá se, že koupě vozu ani volba opravny nebyly zrovna nejšťastnější. Jste si jist, že jste dal auto do autoservisu nebo do výzkumného ústavu čehokoliv jen ne aut?
Právě na doporučení známého jsem to tam dal,i další lidé to chválili..Třeba to ta spojka opravdu může být,říkal že když na ní něco udělá,tak se i ten zvuk zesílí,tak snad to bude ono,těžko říct..
Hmm, tak na spojce může pískat akorát tak spojkové ložisko a to ještě jen když se šlápne na spojkový pedál, jinak ne, páč se netočí. Mám dojem že v tom servisu jsou fakt odborníci který jsou schopni namazat i spojkovou lamelu :D a nebo taháj jen peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.