Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Prodal jsem auto jednomu člověku za cenu 5tis. kč a ten mi přislíbil, že mi dodá papíry o likvidaci, abych mohl auto odhlásit. (auto měl na nějaké závodění, či co). Částku zaplatil hotově a auto si odvezl. Když jsem mu po čtrnácti dnech volal, tak mi řekl, že neví, kdo volá a o autě nikdy neslyšel. Vím přesnou adresu toho pána, kterému jsem auto prodával. Jako projev uzavření obchodu jsme si podali ruce. Problém je hlavně v tom, že auto je napsané na mě a ze zákona se musí zlikvidovat nebo platit povinné ručení. Jsem si vědom mé chyby, že jsem neuzavřel papírovou smlouvu. Můžete mi prosím někdo poradit jak postupovat? Děkuji Petr
Jawa ČZ,
kupní smlouvu jste uzavřeli, přesně podle občanského zákona. Ale máte smůlu, že to nedokážete. Snažte se zjistit, jméno příjmení, adresu a r.č. Pak bude vše OK.
Platit povinné ručení musí majitel, to vy nejste, a ještě se platí jen v případech určeným zákonem. Nikoliv když vozidlo nemáte!
Můžete někde sehnat svědka prodeje?
Rodne cislo nahodou neznate? Pak byste to mohl na nej odhlasit a poslat mu papiry (pripadne si nejdriv nechat udelat novy TP)
Děkuji za odpověď. R.Č. Bohužel neznám. Nejdříve mě napadlo, že bych nechal vystavit nový TP a potom dal auto do depozitu. Jenomže nevím, co se s autem bude dále dít. To bych se vyhnul pouze placení pojištění. Chci tuto situaci zdárně dořešit a rád bych se opřel o nějaký zákon nebo státní orgán.
dnes v době internetu není zas tak velký problém dohnat i rodné číslo-pokud máte jméno a adresu,o to jednodušší bude hledání...Na síti jsou volně přístupné rejstříky(obchodní,dlužníků apod.),katastr nemovitostí,veřejná deska příslušného místního úřadu(různé výzvy,nepřevzatá pošta atd.)-prostě dáte-li si trošku práci,tak na 90% na dotyčného nškde narazíte...Anebo jinak,vy a asi ani on-jako fyzická osoba,nejste povinni jiné fyz.osobě sdělovat rodné číslo,číslo OP atp.a obráceně nejste oprávněn po komkoli takovýto údaj požadovat(zákon na ochranu os.údajů)-a z toho plyne možnost sepsání kupní smlouvy s údaji které máte(jméno a adresa,příp.jeho tel.číslo)+jakože nějaká parafa jakože dotyčného,no a s takovou(zakládající se na skutečnosti)zrušit povinné a poté "zarámovat" a střežit do budoucna jako oko v hlavě-tou deklarujete nadevší pochybnost prodej vozu k datu...(převod v registru vozidel,potažmo TP,nemá skutečnou vypovídací hodnotu o vlastnictví...)
doplněno 17.01.11 20:31:ještě doplním-osob.údaje,jako r.č. a číslo OP nelze dle zákona požadovat ani pro případ uzavření kupní smlouvy mezi dvěma fyz.osobama-je to trošku v kolizi s mírou ztotožnění dotýčné protistrany,ale toto ztotožnění provede úřad-ten je oprávněn občana ztotožnit...Čili i kupní smlouva "pouze" se jménem a adresou je dle Obč.zák.platná...
erikchu, souhlasím s Vámi, jen uřeník chce r.č. přitom musí jen udělat zápis do techničáku. Až bude přihlašovat auto kupec, tak jim dodá r. č.
ale musíte ukecat uředníka.
zdravím,jasný praxe je taková-ale v podstatě nezákonná,kdyby tam někdo začal dělat bububu,úředník prostě nesmí po mně jako fyz.osobě požadovat r.č.někoho jiného( nejsem oprávněn takový údaj pod sankcemi komukoli sdělovat,když už ho znám) -dát podnět k šetření úřadu ochrany os.údajů,tak má úřada problém...Loni z kraje roku jsem obdobné řešil s poštou pro manželku-pošťačka prostě nalípla oznámení o zásilce s r.č. manželky na vývěsku-no a tím porušila zákon(je to taková nerudná baba-proto jsem se tím vůbec zabýval),dostala pokutu a od té doby už i pozdraví...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.