Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třmen kotoučové brzdy

Od: radim3* odpovědí: 8 změna:

Pánové,prosím o vysvětlení.Měkká brzda,ubývá brzdovka,v garáži louže pod zadním kolem-dobře,teče to někde ze třmenu kotoučové brzdy.Auto se zvedlo a světe div se:prasklý třmen!Jak je to možné?!Je to síce originál z roku 1992,ale je to litina silná asi 15 mm,tak jak může třmen prasknout?!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

0x

Radime já to sice vím,ale bylo by nefér to psát když mám proti ostatním výhodu díky komunikaci přes VP. ;)

trol*

Dobrý den, dlouhé namáhání vlivem tepla (zatuhnutá brzda) nebo extrémní zatížení, nebo prostě vada materiálu a působení času.

radim3*
hodnocení

Ale litina o tloušce cca 15 mm se nemůže přece přibržděním kola natolik ohřát aby praskla.

doplněno 17.01.11 17:44:

Ta prasklina je asi 5 mm od spoje-je to třmen zložený ze dvou částí,které jsou spojené imbusami.

ar*

nápověda pro trola, pravdu máš tak nějak v tomto vlivem tepla (zatuhnutá brzda) . Zkus nad tím popřemýšlet určitě to odhalíš.

1jara*
hodnocení

0x

Zdřejmě vada materiálu.

eWRC.cz - Za tech/...

radim3*
hodnocení

A napadla mně jěště jedna věc.Možná kravina.Nemohl být třmen vyosený vůči kotouči?

trol*

Tak vaznutí brzdy vlivem něčeho => působení tepla => zvlnění kotouče => vzniknou škubance (rázy) => zlom v třmeni

ar*

Další správná indice škubance (rázy) a vliv tepla, ale hodně malého ;)+ ručka. Už svítá,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]