Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vespolek - to je moje otázka
Může cizinec (ne EU) vlastnit a dát si registrovat a pojistit auto v ČR? Nemám český pas ani povolení k pobytu, jezdím do ČR jenom jako turista.
Ví někdo jaká je situace na Slovensku?
Předem děkuji,
josef
ano může vlastnit vpodstatě kdokoli cokoliv-u auta registrovaného v ČR už je problém jej u nás následně registrovat na někoho,kdo nemá trvalý,přechodný pobyt v ČR...Ale vlastnictví je deklarováno kupní smlouvou-nikoli zápisem v registru vozidel,potažmo v TP...Takže s ohledem na další možný prodej si cizinec auto koupí,sepíše s prodávajícím řádnou kupní smlouvu dle OZ a pak při eventuálním prodeji sepíše taktéž s potenc.kupujícím kupní smlouvu a zplnomocnění k doregistraci,resp.k převodu(jelikož na cizince nelze odhlásit-"polopřevodů)...
Erikch, pokud Vám rozumím dobře, tak koupit a prodat není problém, ale zaregistrovat si to na moje jméno by to nešlo, protože nemám ani trvalý ani přechodný pobyt v ČR.
To by znamenalo že by mě to auto musel koupit na př. můj bratr a registrovat a pojistit to na svoje jméno.
Co se týče pojistky ( havarijní a proti krádeži), platila by i když to auto používá někdo jiný kromě registrovaného majitele? Auto bych chtěl používat v celé západní Evropě.
Byl by v tom nějaký risk pro bratra? Na příklad - ztratil by body za moje dopravní přestupky?
Tak všeobecně-je otázkou zda má nějaká registrace význam...?(případný ekopolatek) Nevím o jaké jde konkrétně auto...? Jinak pojištěné může být(i havarijně apod.)na kohokoli-podstatný údaj v poj.smlouvě je VIN(pojistník,značky atd.jsou "podružné" údaje),zjednodušeně řečeno pojistku může uzavřít i vaše 80 letá sousedka nikdy nevlastníc řidičák a nemajíce k vám a vozidlu jakýkoliv vztah-pokud bude platit pojistné...Pro bratra z vašich případných přestupků plyne akorát případné vysvětlení( u nás),že v době přestupku(parkování,radar apod.)řídila,parkovala,"osoba blízká",čili přestupek odložen-nepodaří se zjistit viníka-jinak pokud vás zastaví,tak zodpovídáte vy(řidič-ne auto),jiné to bude třeba v SRN-tam neřeší osobu v tu dobu auto řídící,ale auto jako takové-jakmile máte rest a zastaví vás(zlustrují a zjistí,že dotyčné auto "dluží" pokutu),tak jí musíte uhradit,jinak dál nejedete...(prostě je nezajímá,že třeba zrovna před půl rokem řídil Alfons Okurka )...Lze i s prodávajícím domluvit "nepřepisování"(neodhlašování-ale to plyne z konkrétního auta,roku výroby,nejen...)Kdyžtak písněte o jaké jde auto...
>>>Tak všeobecně-je otázkou zda má nějaká registrace význam...?<<<
Já asi nerozumím jak to v ČR chodí. V Australii kde já bývám, registrace je povinná. Registrace zde znamená mět poznávací značky (number plates) a nálepku na předním skle která znamená že jsem zaplatil poplatek a povinnou pojistku (third party) a jsem tedy oprávněný provozovat auto. (Není to nálepka na dálnice.)
Šlo by o nové auto které bych si koupil v ČR na používání v Evropě protože plánuji delší pobyt v Itálii. (V Itálii cizinci můžou koupit domy, ale ne auta - pokud jsou moje informace dobré.) Za rok, za dva bych je prodal buď v Italii nebo v ČR.
tady u nás není důležité,kdo auto vlastní,provozuje nebo zrovna řídí-naopak třeba Británie(a jak píšete,tak velmi podobně i bývalé kolonie,čili i Austrálie)je pojistka "na řidiče"...u nás je podstatné,že auto je zaregistrované(má TP,značky atd.),splňuje podmínky pro provoz-platnou technickou kontrolu,odpovídající tech.stav,povinnou výbavu a samozřejmě "povinné ručení" a už je zcela jedno,kdo jej zrovna vlastní...Záleží o čem konkrétním uvažujete-předpokládám ale,že něco novějšího(čili emis.norma Euro III a výše,zhruba rok 98,99-převod na jiného majitele za 800,-kaček bez ekopoplatku),pak asi bude nejrozumnější auto "přepsat" na bratra-kvůli následné "dostupnosti" bratra při prodeji a odhlášení na úřadě na potencionálního kupujícího...(a ukončení "povinného" na pojišťovně atd.)-pouze při uzavření pojistky(povinného ručení) dbát na územní působnost v celé EU-kdyby náhodou cokoli(ne všechny pojistky od všech pojišťoven toto mají automaticky)...
Zkusme to jinak -
Můžu já jako cizinec s Australským pasem a bez povolení pobytu v ČR koupit od dealera v Brně zbrusu nové auto které bude mět všecky papíry a cokoliv jiné je potřeba na to abych já to auto mohl legálně používat po celé Evropě. Všecky papíry na moje jméno.
Je to možný? Ano / ne.
ano koupit lze-registrovat na vás v ČR už ne...Takže registrace na bratra,popřípadě na kohokoli komu důvěřujete(lze "ošetřit" např.podpisem směnky v hodnotě vozu apod.)a má v ČR trvalý,přechodný,pobyt...Ostatní viz.shora...
Dobry den. Ja mám malo podobnou otázku. Z mamželem žijeme v cizině(EU-Slovinsko/Slovenia),manžel je Slovinec a ja mám také už Slovinske občanství a také trvalý pobyt ve Slovinsku. Zajíma mě jestli auto (audi A4) z ciziny ,je možne registrovat a pojistit v Česku. Děkuji mockrát
pojistit ano,s registrací na vás je problém-pokud máte pouze slovinské,a nikoli již naše,občanství...Pokud máte oboje,tak problém není žádný, ...
stačí mít dlouhodobý (minimálně 185 dnů), trvalý nebo přechodný pobyt v ČR a auto lze registrovat na úřadu v jehož správním obvodu je adresa uvedeného pobytu, povinnost registrace je společná pro všchny země EU, také povinnost plati pojištění i povinnost přistavovat auto k technickým prohlídkám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.