Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych zde zasvěcené poprosil o názor na věc.
Popis situace:
Minulý rok v únoru mi vypršela STK u auta ale jelikož jsem auto nějaký čas nepotřeboval, auto jsem odstavil a jednoduše s ním nějaký čas nejezdil. Jelikož jsem chtěl přejít k jiné pojišťovně, povinné ručení na další rok jsem nezaplatil a ke konci dubna mi tak vypršelo. Auto jsem dal do opravny a následně nechal pojistit aby mi mohli provést STK. Problém byl v tom že jsem auto nepojistil do 14 dnů od ukončení předchozí pojistky, jak ukládá zákon, ale až po měsíci. Moje chyba. Neznalost neomlouvá.
Po nějaké době mi došel dopis z ČKP že auto nemělo 20 dní sjednáno ručení a složenka na nějakých 1200,-. Využil jsem možnosti na odpověď a do 30 dnů jsem písemně odpověděl , že auto v uvedené době nebylo provozováno, mělo prošlou technickou a doložil vše čestným prohlášením mým, majitele pozemku a přiložil kopii velkého TP.
Jak jsem ale mohl předpokládat, od ČKP jsem se už odpovědi nedočkal a rovnou mě naprášili na městský úřad za neuložení RZ do depozitu.
Od právního odboru městského úřadu jsem tedy nedávno dostal Výzvu k podání vysvětlení, proč jsem do 14 dní od ukončení pojištění neuzavřel novou pojistnou smlouvu či neodevzdal RZ do depozitu. Jak jsem se díval, může být za tento přestupek udělena pokuta 2500 - 20 000 ,- což už je dost nepříjemné.
Můžu sice říct, že jsem značky neodevzdal, protože bylo auto v servise, což je prvda, ale pochubuju, že by to byl pro ně dostatečný důvod. Nezbývá než na úřadě přiznat neznalost zákonů a přiznat že jsem o 14 denní lhůtě pro odevzdání RZ do depozitu nevěděl.
Ještě jedna související otázka: Musí být pokuta při prokázání přestupku udělena?
Pokud tam nepřijdete jako "borec", kterýmu všichni můžou vlízt na záda, ale pěkně všechno odkývete a odsouhlasíte, tak pokuta nemusí být udělena. A kdyby přece pracovník navrhoval pokutu, zkuste na něho udělat "psí oči" a začkemrat, že už to víckrát neuděláte, jestli by to nešlo bez pokuty. Určitě se domluvíte. Víte, kolika pokutám na silnici jsem se tímhle stylem vyhnula? Zkuste to a uvidíte.
Pokorně, smutně sdělte, že jste z důvodu ... nemohl dát značky do depozita. Třeba servis vozidlo převezl jinam, neumožnil vstup do provozu, atd.
Něco věrohodného vymyslet. Ale až když nebude kam slovně uniknout! Nebo "doložte" že jste nebyl vlastník vozidla.
u Vás lze pokutu uložit, ale nemusí, u právnické se musí uložit pokuta!
Prve mi kolegyně napsala, že jí strážníci vyhrožovali pokutou až 2 000Kč a dostala jen 100Kč. To víte hezká kolegyně.
doplněno 11.01.11 17:05: Nelze-li splnit povinnost odevzdat státní
poznávacíznačkuaosvědčení o registraci vozidla příslušnému orgánu
evidence, je vlastník vozidla povinen takovou skutečnost bez zbytečného
odkladuoznámit příslušnému orgánu evidence
třeba jste byl na uřadě o radu, jak postupovat, když Vám nemůžou dát značky a úřednice řekla, tak počkejte...
slušně argumentovat a vykecat.
Milane. Spíš se strážníci nade mnou smilovali.
prý hezká kolegyně
Vešla jsem na strážnici " o berličce, hnáty křivé, hlas vichřice podoba "
Zdravím,
tak tuhle hru asi nevyhrajete. Jak je níže uvedeno, nejnižší pokutu kterou můžete dostat je 2 500 Kč. Jediná Vaše šance je říci, že jste v době spáchání přestupku nebyl vlastník ani provozovatel. Vozidlo bylo prodáno nějakému cizinci (předložíte kupní smlouvu), který Vám vozidlo po 1 měsíci vrátil za skryté vady... (ale v uvedenou dobu vlastník byl) Ať si nějakého ukrajince honí... Pokud to sehrajete šikovně a předložíte kupní smlouvu, tak nemají šanci.
Pokud přijdete na úřad jak hromádka neštěstí, tak si na Vás jedině tak smlsnou.
Hodně štěstí.
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
a) v rozporu s § 1 odst. 2 provozuje nebo ponechá na pozemní komunikaci vozidlo bez pojištění odpovědnosti,
b) jako vlastník vozidla v rozporu s § 15 odst. 5 neodevzdá tabulku s registrační značkou a osvědčení o registraci vozidla, nebo
c) jako řidič vozidla v rozporu s § 17 odst. 1 nepředloží zelenou kartu, nebo doklad o hraničním pojištění.
(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) lze uložit pokutu od 5 000 Kč do 40 000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. b) pokutu od 2 500 Kč do 20 000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. c) pokutu od 1 500 Kč do 3 000 Kč. V blokovém řízení lze za přestupek podle odstavce 1 písm. c) uložit pokutu do 1 500 Kč. V příkazním řízení lze za přestupek podle odstavce 1 písm. a) uložit pokutu 5 000 Kč.
Napadlo mne, že tady ještě dlužím konec příběhu. Jak to tedy dopadlo?
V první řadě není pravda, že nejnižší možná pokuta, kterou jsem mohl dostat by byla 2500,- (ikdyž sám jsem se toho obával, protože zákon hovořil o uvedeném minimu ).
Zvolil jsem cestu, kdy jsem nevymýšlel žádné příběhy a popsal celou událost víceméně jak k ní došlo a zároveň i uznal svou chybu. Úředník mě ujistil že není v jeho zájmu ze mne tahat peníze nebo obohacovat nějak úřad ale nějakou pokutu mi za to vyměřit musí. S ohledem na délku období, kdy nebylo auto pojištěno a která byla v délce několika týdnů, nikoli měsíců, jsem dostal pokutu 500,- kterou jsem ještě stáhl na 400,-.
Možná že na větších úřadech ve velkých městech, kde je větší šance narazit na arogantnější úředníky, bych volil jinou taktiku, ale na vizovickém magistrátu se mi vyplatila tato.
S ohledem na původní pokutu od ČKP 1200,- jsem tedy dopadl lépe ale těm, kterým dojde pokuta od České kanceláře pojistitelů za kratší období a na menší částku bych doporučoval ji zaplatit (pokud teda nemáte dobrý důvod odvolat se). Za to běhání po úřadech to nestojí.
Je sice pravda, že ČKP vám nemá jak dokázat, že jste auto v době, kdy nebylo pojištěné, provozovali, ale stejně tak vás po odvolání pravděpodobně napráší na dopravní inspektorát, který už žádnou povinost vám něco dokazovat nemá a ta teoretická pokuta, co vám pak může ispektorát udělit, už je celkem strašák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.