Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám celkem vážný a nepříjemný problém.Včera jsem prodal vozidlo,které bylo v naprostém pořádku,sepsali jsme s kupujícím kupní smlouvu( inzerce-auto.cz/... cca 2 hodinách a ujetí cca 170km,mi volal kupující,že má poruchu vůz nejede a že je to prý skrytá vada a pro vůz si mám dojet někam za Plzeň.Nevíte jak v tomto případě postupovat?Vozidlo podle mě žádnou skrytou závadu nemělo.Děkuji
Nechal bych to být.Pokud kupující s vozem absolvoval zkušební jízdu (předpokládám,že se tak stalo),tak máte čisté svědomí a navíc jste mu nic nezatajil.Nevím přesně,co je za tou poruchou,že vůz nejede,ale také to mohlo být způsobeno způsobem jízdy atd.Mně se před asi deseti lety stalo totéž,tak jsem kupujícímu sdělil,že se přeci s autem svezl,závady o kterých jsem věděl,jsem mu také odhalil a že veškeré další poruchy jsou už jen v jeho režii.Pokud s tím Váš kupující má problém,tak jsem zvědav,jak bude prokazovat,že šlo o skrytou závadu.
Pokud jsi dostal peníze,tak žádný problém není.U vozidla,které má nejeto X kilometrů je předpoklad výskytu poruchy,opotřebováním součástí.To by mělo vyplývat i ze smlouvy.O skryté vadě nemůže být ani řeč.V tomto případě jde jen o závadu, která souvisí s opotřebením vozidla,úměrným stáří a najetým kilometrům.
JABRAKA
Milý ja,
klidně bych spal a nechal vše dokazování na kupci. Pokud je to takový odborník, že poznal že je závada v diferenciálu, a že se jedná o skyrtou vadu, tak si určitě vozidlo před koupi zkontroloval a prohlédl.
Jestliže jen mlží, tak buďte klidný. A pokud vám sdělí, že si máte pro vozidlo někam zajet...ha ha.
on se musí starat!
doplněno 11.01.11 18:29:kdo má velký techničák?
doplněno 11.01.11 18:44:přepíšete to na něj i bez malého techničáku!
doplněno 11.01.11 19:39:jistě, že to lze.
ale on si může dělat co chce, vy běžte hned zítra a nechte přepsat vozidlo na sebe a zrušit pojistku
Že jezdí na Vaše pojištění?
doplněno 11.01.11 19:53: ale mám přeci kupní smlouvu. OK, s ní a s velkým techničákem dojděte na evidenci a odhlašte vozidlo na kupce.ja, odhlašte, a zrušte pojištění
vrátí Vám prachy
on může nabourat a máte po bonusu. Jsou to Vaše peníze.
ICQ 55180641
opravdu?On stejně zatím nechce,že nebude moc kvůli přepisu na evidenční kontrolu,teda dokud to nebude opravené...
ale mám přeci kupní smlouvu.A on s porouchaným vozem nemůže ne tu kontrolu.A myslel jste auto mám ze sebe odhlásit?
Pokud auto pro nějakou vážnou vadu přestalo jet(vylágrovaný motor,prasklá hlava) budete mít asi problém.Kupující bude chtít odstoupit od smlouvy, a vzhledem k tomu, že se mu závada stala ihned po koupi má velkou šanci u soudu uspět. Záleží však na ceně vozu, protože znalecké posudky a zastupování advokátem něco stojí. Pokud jde o levnou šunku, asi se to kupujícímu nevyplatí.Pro vás jen škoda, že se to stalo hned v den prodeje, každým dalším dnem by se vaše šance zvyšovaly.
Ale zrovna tyto dvě závady by se u zkušební jízdy projevily,zvláště vylágrovaní motoru nevznikne po pár kilometrech.Ale řekl bych,že důkazní břemeno je na kupujícím.A pokud selhala např. elektronika,tak do té nikdo nevidí,ta odejde i na novém voze
šlo o hyundai santa fe rok 2003.A když mi ten kupující volal,říkal že to vypadá na dierencial.Vůz před tím fungoval 2 roky bez poruchy...
V tom případě není co řešit - pokud máte svědomí čisté a nic jste kupujícímu nezatajil. Klidně mu sdělte, že se budete držet ujednání ve smlouvě.
Prodáno za zlomek sekund fir cvelf. Nebude-li domluva, vyřeší to soud.
O skrytých vadách/závadách nemohu dost dobře vědět (tím myslím že bych je zakrýval, po havarii a pod., spíše neviditelných)) tudíž o nich informovat. Většinu se u vědomých spoléhá, že na ně kupec nepřijde. Myslím, že ani Obč Z o nich nehovoří, formuluje to jinak.
Udělej rychle to,co ti radí Milan.Vozidlo přihlaš na nového majitele na základě kupní smlouvy a velkého techničáku,který musíš předložit pro evidenci.Pak navrhni kupci,že mu to necháš opravit(přijde tě to na 1000 - 2000.- )a ať vozidlo na sebe přehlásí.Vždy je lépe se rozumně dohodnout,než se tahat po nekonečných soudech.
JABRAKA
Na základě kupní smlouvy a TP nelze na někoho "přihlašova" vozidla! Pouze provést odhlášení na nového vlastníka a provozovatele. Jak víte, že je nutná oprava a že bude stát uvedenou cenu?. Jinak souhlas s poslední větou.
Ono třeba diferenciál bez oleje skrytou vadou je.Pokud nehučí a funguje, nemusí se při zkušební jízdě na nic přijít.Pokud pak po dalších 100km odejdou ložiska a vše se tam rozšmelcuje, stojí to klidně 50tis a skrytou vadou to teda je.I když do kupní smlouvy napíšete že auto je vrak, vše je opotřebené a že už s tím nechcete mít nic společného, odpovědnosti za vady se zříci nedá.Ta je ze zákona. Takto to prosím je, ostatní názory jsou vadné.
Opět se ukazuje, že jediný správný světový názor má ten, kdo dané věci nejmíň rozumí!
doplněno 12.01.11 16:48:Tímto se předem omlouvám zadalší vadný názor.
zdravím sousede, neomlouvejte se, nemáte zač.
Tazateli, je důležité jak zní smlouva, páč když do ní napíšete: jak stojí a leží - Ve smlouvě určitě nesmí být formulace, že auto kupujete tak, ‚»jak stojí a leží« ‘, protože tím by se prodávající vyvlékl z odpovědnosti za případné skryté vady na vozidle.
zdroj: internet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.