Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. V roce 2003 jsem uložil RZ a ORV do depozitu. Od té doby jsem s vozidlem nic nedělal. Tenkrát jsem platil 10 Kč kolek. Kolik budu platit při vyzvednutí? Pokud někdo ví, tak předem děkuji za odpověď.
nic, správní poplatek v té době byl 10,- Kč a byl konečný, bez omezení doby dočasného vyřazení, od roku 2006 je dočasné vyřazení omezeno na dobu 12 měsíců, pak se žádá o prodloužení, poplatky se řídí zákonem o správních poplatcích v době provedení úkonu
Děkuji za odpověď, ale myslím si, že to je jinak.
Od 01.07.2006 začala platit povinnost pro všechny dočasně vyřazená vozidla. Tzn. 100 Kč za rok.
Po prostudování příslušných zákonů se domnívám, že peníze po mě budou chtít.
Retroaktivita se na to nevztahuje, je to stejný případ jako teď se snížením státní podpory stavebního spoření atd..
Metoději,
já to nevím, já se to pouze domnívám.
Kdybych to věděl, tas sem nepíšu. Ale jsem rád, že jsi mohl zase předvést svoji jízlivost.
Nejedná se v žádném případě o jízlivost, ale o pouhý údiv nad nekonečnou hloupostí! Vy totiž nehledáte radu, alë spíš názor nebo něco s čím byste mohl polemizovat a nesouhlasit a sám argumentovat nějakým svým neochvějným vnuknutím, které není podloženo žádným racionálním úsudkem ani právní normou.
likvo, pan nu Vám v první odpovědi napsal úplnou pravdu.
Stačí to tak? Musíte postupovat podle zákona platného v té době, nikoliv se řídit třeba tím co přijde za několi let.
Děkuji za odpověď,
ale stejně se mi to nezdá. Platnost a účinnost zákona platí od 01.07.2006 pro všechny dočasně vyřazená vozidla. Což činí k dnešnímu dni 450 Kč. Zkusím zavolat na úřad a uvidím.
Už vidím, jak stát nechá něco zadarmo...
Milane děkuji.
likvo, zavolejte si kam chcete ale když mě najdete on line, vysvětlím Vám to, vy mě žase ajk jste přišel k částce 450Kč.
Pak mi sdělte proč já neplatím nic za depozit již 5 let!
Zákon začal platit od 01.07.2006 - 01.07.2007 - 100 Kč
01.07.2008 - 100 Kč
01.07.2009 - 100 Kč
01.07.2010 - 100 Kč
05.01.2011 - 50 Kč
Depozit je omezen na 1 rok, po této době lze prodloužit o 6 měsíců - neomezeně (zákon to neomezuje)
Já jsem také zatím nic neplatil, ale při vyzvednutí mi tyto poplatky naúčtují.
To že jsi 5 let nic neplatil je obdobný případ. Ale povinnost zažádat o prodloužení depozitu je. Takže budu ještě rád, když se mnou nezahájí správní řízení a nedostanu pokutu, protože jsem si nic neprodlužoval, ale měl jsem.
Na toto jsem se ptal na dopravním odboru magistrátu v Brně a řekli mně,že se platí 100 Kč za každý započatý rok,kdy je auto v depozitu (tedy dočasně vyřazené z registru). Při opětovném zařazení do registru je potřeba zřejmě kromě doplacení dané částky předtím ještě zařídit povinné ručení.
Je vidět, že kdo hledá - najde. Ještě zbývá nastudovat si objevené materiály a pokud je správně pochopíte, tak dospějete k závěru, že tohoto případu se to netýká!
sousede, krásně napsané, slušně, je vidět že se lepšíte.
Tazatel je úplně mimo, ale má na to právo...
Ale týká,
Vy pořád nechápete, že když právní norma začne platit, tak platí plošně od data účinnosti a platnosti.
likva ano,ale nikoliv na událost vzniklou před datem účinnosti zákona...,jinak se tomu říká retrospektiva-a ta je u účinnosti,platnosti, dané zákonné normy nepřípustná...
likvo sprábvně, ale ne zpětně jak se domníváte vy. Klidně to doložím na vlastním příkladě. Již několik let mám značky v depozitu a nic neplatím.!
Vážený pane,
předmětem dotazu na další zákonný postup je situace, kdy je motorové vozidlo dočasně vyřazeno z registru silničních vozidel již před nabytím účinnosti zákona č. 411/2005 Sb., jenž novelizoval příslušné ustanovení § 13 zákona č. 56/2001 Sb. (dále jen "zákon"), tedy před 1. 7. 2006, a tento režim by měl trvat i po tomto datu.
Ministerstvo dopravy je toho názoru, že od 1. 7. 2006 je třeba postupovat podle nového znění § 13 zákona, a toto aplikovat i na režim dočasného vyřazení vozidel z registru započatý již před účinností zákona č. 411/2005 Sb.
Vzhledem k absenci přechodných ustanovení v zákoně č. 411/2005 Sb., která by upravila jiný postup, dovozujeme, že stanovenou dobu dočasného vyřazení je třeba počítat od počátku doby zapsané obecním úřadem obce s rozšířenou působností do registru silničních vozidel, a to bez ohledu na to, zda k dočasnému vyřazení vozidla z registru došlo před 1. 7. 2006 nebo později.
Pokud jde o délku doby dočasného vyřazení vozidla z registru podle novelizovaného znění § 13 odst. 3 zákona, domníváme se, že logickým výkladem je třeba dospět k závěru, že základní dobu dočasného vyřazení v trvání 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců lze prodloužit maximálně o šest měsíců od uplynutí základní dvanáctiměsíční doby dočasného vyřazení.
Ze znění § 13 zákona lze dovozovat, že po uplynutí doby dočasného vyřazení je k odvrácení protiprávního stavu vzniklého překročením této doby třeba, aby byl ukončen režim dočasného vyřazení za podmínek stanovených v § 13 odst. 4 zákona, respektive aby bylo vozidlo trvale vyřazeno z registru ve smyslu § 13 odst. 2 zákona.
Pokud by tedy doba dočasného vyřazení překročila stanovený limit, k tomuto uvádíme, že vzhledem k neexistenci přechodných ustanovení zákona č. 411/2005 Sb., jež by mohla stanovit jiný režim, je od účinnosti zákona č. 411/2005 Sb. třeba postupovat podle nového znění předmětné právní úpravy a tuto vztáhnout i na režim dočasného vyřazení vozidel, který započal v době před 1. 7. 2006. Od účinnosti 1. 7. 2005 tedy platí omezení doby dočasného vyřazení i pro vozidla dočasně vyřazená před tímto datem.
Zákonná úprava po novelizaci však nestanovuje postup v případě, že nastane protiprávní stav a stanovená doba dočasného vyřazení (12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců plus eventuální doba prodloužení) je překročena.
Tak tady to máte.
Podobných slohových cvičení na téma "domníváme se, dovozujeme" a pod. dokáži napsat nespočet. Toto není relevantní výklad práva, ale pouhý názorový předpoklad či postoj. Nic na tom nezmění ani to, že autorem by mohl být třeba "sůdruh minister" nebo papež. Jediný, kdo může podat náležitý výklad je soud a nikdo jiný.
doplněno 03.02.11 19:45:Navíc i pro soud není nic lehkého prokousávat se právním bludištěm, které nám zde pilně vytváří soubor nejvyvolenějších a nejmoudřejších, schovaných pod názvem parlamentní sněmovna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.