Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příští zastávka kontrolní bod

Od: petrweis odpovědí: 13 změna:

Může mi někdo vysvětlit, proč v tramvaji při ohlášení zastávek zazní v určitém úseku "Pozor, příští zastávka,kontrolní bod". V tramvajích v Olomouci jsem to nikdy neslyšel a v Brně ano.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zima*
hodnocení

0x

Je to informace pro řidiče tramvají. A myslím, že je to místo, kde se kontroluje, jestli jede řidič podle jízdního řádu na čas, nebo má zpoždění.

petrweis
hodnocení

že to oznamujou i cestujícím (to se mi moc nezdá) :D

zima*

Ale asi to tak bude :)

josef.chodounsky.cz/...

petrweis
hodnocení

Pořád mi uniká, proč by to tak mělo být. Na konci videa je jen ukázka fungující preference semaforu.*cteni*

zima*

Nemyslela jsem zrovna to video, ale ten úryvek:

Pokud si všimnete při stanicování v zastávce Karlovy Lázně hlášky : "Pozor, příští zastávka kontrolní bod", nehledejte v tom žádnou mimořádnou situaci. Tohle upozornění nám hraje jen do kabiny a varuje nás, že příští zastávka je uvedena v našem jízdním řádu a nedejbože, aby jsme si dovolili odjet jen o 1 vteřinku dříve. Hezky musíme vyjet načas. (Zpoždění nevadí)...

Třeba vám někdo podá lepší vysvětlení :)

petrweis
hodnocení

Nechápu Vaši větu, že příští zastávka je uvedena v našem jízdním řádu a nedejbože, aby jsme si dovolili odjet jen o 1 vteřinku dříve. Co se týže toho zpoždění, tak jsem si všiml, že jim to ukazuje ten palubní počítač (odpočítává čas 0:21 pak 0:00 a zpoždění -0:02)

zima*

Jen upřesním ta věta je převzatá od nějakého řidiče tramvaje, takže já jsem ji neformulovala. A chápu to tak, že na tom kontrolním bodě zkontrolují čas dojezdu. Pokud mají z této zastávky odjíždět v 12.15 hod. a zjistí, že tam přijeli dříve, nesmí odjet a musí čekat než bude těch 12.15. hod. Prostě tam dorovnají čas pokud jedou moc rychle.

A jak je kontrolní bod definován na jedněch stránkách MHD:

Kontrolní bod je místo (zastávka), kde se v palubním počítači vozu zobrazuje hlášení o časových odchylkách oproti jízdnímu řádu.

buss
hodnocení

0x

Řidič odešle signál v kontrolním bodě a ten se porovnává časově s bodem, zda to sedí. Kontrola musí být.

petrweis
hodnocení

Hlavně, že to oznámí na celou tramvaj.*frajer*

erikch*

...to aby se cestující v "šalině" cestou tak nenudili...;)

petrweis
hodnocení

Myslím, že těch informací pro cestující je zbytečně moc. Když příjde revizor, to jo, to jsou zticha :)

Ještě, že zrušily ten tón na zavírání dveří: Táá - Da - Dá - Dá dá (To muselo být na zblbnutí) *uf*

Kdyby chtěli kontrolovat nebo koordinovat časy, mohou to udělat při normální zastávce. A bez spotřeby energie na zastavení a rozjetí. Myslím, že oznamují cestujícím, že na této zastávce se nevystupuje, jenom se kontrolují brzdy. U nás to zavedli, když se tramvaj po šílené jízdě bez brzd dole pod kopcem vyvrátila, pár mrtvých, mnoho těžce raněných.
doplněno 03.01.11 18:08: Ty kontrolní zastávky jsou na svahu nebo i nad svahem? Nebo i do kopce?
petrweis
hodnocení

Normálně se na kontrolních bodech vystupuje jako u ostatních zastávek. Brzdy se podle mě kontrolují před vyjetím z vozovny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]