Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo vysvětlit, proč v tramvaji při ohlášení zastávek zazní v určitém úseku "Pozor, příští zastávka,kontrolní bod". V tramvajích v Olomouci jsem to nikdy neslyšel a v Brně ano.
Je to informace pro řidiče tramvají. A myslím, že je to místo, kde se kontroluje, jestli jede řidič podle jízdního řádu na čas, nebo má zpoždění.
Pořád mi uniká, proč by to tak mělo být. Na konci videa je jen ukázka fungující preference semaforu.
Nemyslela jsem zrovna to video, ale ten úryvek:
Pokud si všimnete při stanicování v zastávce Karlovy Lázně hlášky : "Pozor, příští zastávka kontrolní bod", nehledejte v tom žádnou mimořádnou situaci. Tohle upozornění nám hraje jen do kabiny a varuje nás, že příští zastávka je uvedena v našem jízdním řádu a nedejbože, aby jsme si dovolili odjet jen o 1 vteřinku dříve. Hezky musíme vyjet načas. (Zpoždění nevadí)...
Třeba vám někdo podá lepší vysvětlení
Nechápu Vaši větu, že příští zastávka je uvedena v našem jízdním řádu a nedejbože, aby jsme si dovolili odjet jen o 1 vteřinku dříve. Co se týže toho zpoždění, tak jsem si všiml, že jim to ukazuje ten palubní počítač (odpočítává čas 0:21 pak 0:00 a zpoždění -0:02)
Jen upřesním ta věta je převzatá od nějakého řidiče tramvaje, takže já jsem ji neformulovala. A chápu to tak, že na tom kontrolním bodě zkontrolují čas dojezdu. Pokud mají z této zastávky odjíždět v 12.15 hod. a zjistí, že tam přijeli dříve, nesmí odjet a musí čekat než bude těch 12.15. hod. Prostě tam dorovnají čas pokud jedou moc rychle.
A jak je kontrolní bod definován na jedněch stránkách MHD:
Kontrolní bod je místo (zastávka), kde se v palubním počítači vozu zobrazuje hlášení o časových odchylkách oproti jízdnímu řádu.
Řidič odešle signál v kontrolním bodě a ten se porovnává časově s bodem, zda to sedí. Kontrola musí být.
Myslím, že těch informací pro cestující je zbytečně moc. Když příjde revizor, to jo, to jsou zticha
Ještě, že zrušily ten tón na zavírání dveří: Táá - Da - Dá - Dá dá (To muselo být na zblbnutí)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.