Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kancelář pojistitelů - nutná doba ke kontaktu

Od: veverka* odpovědí: 31 změna:

Dobrý den Všem, Velice se omlouvám, pokud se to zde již řešilo - jsem tu nový, ale nastal mi tak trochu větší problém - zjistil jsem že jsem měl opravdu hodně dlouhou dobu nepojištěné auto - možná i až dva roky - nejezdil jsem s ním, bylo odstavené na zahradě a pracoval jsem na něm - dnes je to již veterán, bohužel bez depozitu - neznalost zákona neomlouvá, prostě jsem vůl, ale každopádně jsem ho letos dlouhodobě řečeno "zapůjčil" kamarádovi, který vůz ihned pojistil, tzn, vozidlo bylo možná i dva roky nepojištěné, letos v září bylo pojištěno. Dodnes mi nepřišel žádný dopis od kanceáře pojistitelů k tomu abych zaplatill jakoukoli pokutu, či že je vůz nepojištěný - sektal se někdo s něčím podobným? respektive netušítě někdo, zda-li existuje nějaká doba do kdy jsou oni povini se ozvat?jak jsem psal dva roky jsem byl nepojištěný, ale nikdo mi nic neposlal, teď je vůz již cca čtvrt roku pojištěný a opět nic nedorazilo ... Díky moc za názory

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

2x

vyčkal bych až na kontakt od ČKP a v tu chvíli zaslal odpověď ve smyslu,že sice auto nebylo pojištěno-protože nebylo provozováno- stálo po celou dobu na soukromé zahradě,na veřejně nepřístupném a uzavřeném pozemku...Oni musí prokázat opak-což pokud opravdu po celou dobu stálo na zahradě dost dobře nejde-jelikož auto nemohlo být kontrolováno na silnici,natož aby způsobilo nějakou nehodu...Je lepší eventuálně zaplatit(mnohem nižší) pokutu za "neodevzdání" značek do depozitu než zpetně vymeřené pojistné+penalizace...Za ty cca.2roky by to bylo pěkných pár desítek tisíc...

doplněno 03.01.11 09:17:

jen tak mne napadl předpoklad,že v registru vozidel u vozu figuruje vaše jméno a adresa je ta,kde normálně fungujete-aby vám bez problému dorazila výzva a mohl na ní reagovat...Pokud je něco jinak(adresa,někdo jiný v registru)asi by bylo vhodné učinit kontakt první-mohla by se mezitím rozběhnout exekuce apod.aníž byste o tom věděl-díky existenci institutu tzv.úředního doručení(pošlou zásilku na adresu trv.bydliště,vy ji nepřevezmete,jelikož žijete fyzicky jinde a nevíte o ní,ale přesto je to považováno po 14 dnech za doručené-je váš problém,že žijete jinde...)

veverka*
hodnocení

Díky moc za radu, tak nějak jsem si to i myslel, ale právě mi jde o to, jestli oni mají nějakou povinost - respektive dobu, do kdy musí kontaktovat, hovořil jsem se známým z jendé makléřské společnosti, který dělá povinné ručení, on mi sdělil, že jsem jediný, koho nekontaktovali - respektive že zná spoustu lidí, kerým to přišlo tak cca během měsíce neplacení ...

erikch*

nevím zda je ČKP vázána nějakou lhůtou,ale spíš ne-protože "nepojištěná" auta v registru se neustále mění-doba nepojištění a zároveň jsou jich stále tisíce-takže plošně vše zvládnout třeba do měsíce asi nejde...Proto výzva přijít může za měsíc,půl roku a taky nemusí přijít vůbec-ale je lepší s tím počítat...

veverka*
hodnocení

Právě že adresa je naprosto v pořádku - jak v registru, tak všude jinde, Vzhledem k tomu, že žiji na vesnici, kde několik příbuzných pracuje na poště, tak naprosto vylučuji (i když stát se může cokoli) že byhc si zásilku nepřevzal - přebírám opravdu vše, s exekucemi jsem již také měl tu čest (i když byla soudním rozhodnutím zrušena. ale to je jiný případ). Čili pošta opravdu v mém případě funguje, Jen právě váhám nad tím, zda-li vyčkat a pak začít řešít - vozidlo bylo na soukromém pozemku v nepojízdném stavu, anebo zda-li na teto svůj případ upozornit a ozvat se ...

erikch*

...osobně bych se asi "nehlásil"-ať tak či onak,vypadalo by to značně podezřele-proč se "dobrovolně"hlásíte,když nechcete rovnou zaplatit ...?! Víte jak to myslím-osobně bych asi počkal zda něco dorazí a až následně reagoval...Pokud je adresa o.k.-není v doručení případné výzvy problém,takže jí "nepropástnete" a můžete reagovat...

jirkamatapat*

Erikchu píšeš že ČKP musí prokázat opak.Nemusí a ani se s nikým nebudou bavit.Budou postupovat přesně podle zákona,vyměří pokutu a tím to pro ně zhasne.

Jirko, toto tvrzení "Budou postupovat přesně podle zákona,vyměří pokutu a tím to pro ně zhasne" můžete podepřít nějakým předpisem, prohlášením a podobně?

Páč já mám informace jiné, dokonce i ČKP posílá postup jak reagovat pokud oni nemají pravdu!

Souhlasím že se s nikým nebudou bavit,... napíšou dopis a pokud do 30 dnů nereagujete předají právníkům.

Ti co neznají zaplatí, ti co znají, nebo poslechnou rady NEPLATÍ!

erikch*

zdravím Milana C.,jinak jirkovimatovi-chci-li po někom(a jsem-li k tomu oprávněn)dodržení něčeho a zároveň jej sankcionuji-musím to mít něčím reálným podložené(argument)..."Předpoklad"(rozdíl mezi registrací vozu a neuzavřením pojistky k němu) naštěstí nestačí a samotný "rozpor" v tomto ještě není dostatečným argumentem pro vymáhání sankce za neuzavřené povinné ručení...Samozřejmě ale musím včas a adekvátně reagovat(mlčení je souhlas)...

buss
hodnocení

0x

No stalo se, nejlépe komunikovat s ČKP. Pro ně je výhodná delší doba, tím více dostanou, že? Pokud neprojde lhůta, mají čas.
Jinak viz zákon o PP a pak zánik pojištění.

erikch*

tady je právě trošku problém s "pohledávkou" samotnou-je poměrně zákonně snadno zpochybnitelná-narozdíl od třeba dluhu v bance,za telefon apod.-tam už má "vyčkávací" taktika v kontextu růstu pohledávky pro věřitele(exekutora) smysl,a je u nás bohužel velmi oblíbená,ale u nezaplaceného pov.ručení je to dost odlišné...A to že výzva od ČKP někomu dorazí po měsíci,jinému po roce a někomu vůbec,je dáno množstvím případů k řešení-a asi ne snahou o co největší nárůst pohledávky...

nu*
hodnocení

0x

Časem Vám něco pošlou, to si piště...zpětně nelze vymáhat nezaplacené pojištění, ale "pokutu" za každý den kdy bylo auto nepojištěné vymáhat lze, a to počínaje 1.1.2009...stačí vzít kalkulačku a chvilku počítat...

veverka*
hodnocení

časem jo, s tím i počítám, ale právě mi jde o tu lhůtu do kdy to pošlou... Jeden známý, který je tak trochu z oboru mi říkal, že to funguje tak, že pojišťovna u které mi skončí pojištění dá tuto informaci ČKP, ta si prověří, zda-li je vůz dále v provozu a zda je pojištěný (třeba jinde), ale tyto informace poskytují pojišťovny právě až od 1.1.2009, a to jsem již vozidlo pojištěné neměl, tudíž neměl kdo co kam nahlásit. Nevím, o tuto informaci se každopádně nijak neopírám, ale jen je mi divné, že každému, s kým jsem mluvil přišla pokuta s výzvou skoro hned (dejme tomu to 3 měsíců), mě za cele dva roky nic ... to je mi právě divné... u veškerých jiných institucí tuto dobu neřeším - tam je to jasné - vyčkávají kvůli penále a navyšující se částce, ale tady? Teď je vozidlo již 4 měsíce v provozu a řádně pojištěné, tak uvidím ...

nu*

všechny známé z oborů berte s rezervou, v ČKP nejsou idioti, jsou hravě schopni porovnat údaje od pojišťoven o pojištěných a nepojištěných vozidlech a tyto porovnat s údaji z registru silničních vozidel, které jim ze zákona vydá ministerstvo , takové primitivní kontroly je schopen i žák základní školy...pak stačí už jen všechny hříšníky obeslat

veverko, buďte klidný, zatím si nastudujte kdy se musí platit pojistné za vozidlo a kdy nemusí.

Pokud to nenajdete, vysvětlím přesně předpis.

veverka*
hodnocení

Děkuji mnohokráte Všem ... Jinak vzhledem k tomu, že jsem se touto otázkou zabýval celý včerejší den a obvolal jsem skoro komplet všechno co mi bylo doporučeno (tedy krom ČKP s tím abych se udal) tak jsem se dostal k takovémuto amatérskému závěru : Dva nezávislý kamarádi (jeden ředitel makléřské pojiš%tovací společnosti a druuhý likvidátor jedné nejmenované pojišťovny) mi sdělili a oba naprosto neznajíce se a nezávisle na sobě mi sdělili asi toto : Všichni kteří měli co dočinění s ČKP a pokutou vyšli z těchto asi 4 případů...:

1) neměli poviné ručení (dále jen PR), způsobili dopravní nehodu a problém měli na světě...

2 neměli PR a byli kontrolování policisty - dostali se do systému ke kterému má pochopitelně ČKP přístup

3) při vyklízení měst a obcí - policisté nebo strážníci prověřovali RZ odstavených vozidel na chodnících a ulicích, RZ se dostala do systému a jak jsem již psal ČKP má k tomuto systému přístup a ihned jednali

4) provozovatel vozidla zrušil PR u pojišťovny, ta po 1.1.2009 toto ihned dala do systému (prý nového) a v ČKP vyskočila změna u vozidla co se týče PR, jestliže tato změna nebyla nikde nulována (majitel si nezřídil PR u jiné pojišťovny, depozit apod.) ihned začali řešit a obesílat.

Tyto jejich odpovědi mne opravdu dostávají k možnosti, že na tomto něco bude - Moje vozidlo mělo zrušenou pojistku dávno před rokem 2009, vozidlo bylo naprosto mimo provoz - tudíž nezpůsobilo nehodu ani nebylo kontrolováno, dále pak vozidlo stálo na soukromém oploceném pozemku - nikomu nevadilo a dokonce mám i hodné sousedy, které toto nezajímalo, tudíž jsem nikterak ze systému nevybočoval a nebylo důvod toto moje vozidlo ze strany ČKP jakkoli detailněji kontrolovat, dle tuším že i zde uváděných informací ČKP postupuje takto - pokud se jí u vozidla něco nezdá, oběšle pojišťovny jestli náhodou někde pojištěné není (vyloučení administrativní chyby, že by pojistka byla ale v jejich systému nikoli), pokud se jí dostane odpovědí že nikoli, pak jednají, - Toto mě utvrzuje v domění, že ČKP není schopna zkontrolovat všechny vozidla, která jsou v registru jestli je u nich vše v pořádku, Myslím si, že opravdu jen reagují na vozidla, která mají v registru nějaký ten "škraloup".

P.S. Všechny tyto mé informace berte prosím s velkou rezervou, získal jsem je od známých z praxe, nikoli z výčetu jaskéhokoli zákona. Všechny problémy se kterými se oni v realitě sektali, měli vždy nějaký ten "škraloup" v registru ...

veverko,

zkuste přečíst větu v zákoně 168/1999 §1 odst.2 pak si položte otázku zdali musíte mít uzavřené pojištění dle tohoto předpisu.

Ale bacha na jiné předpisy a sankce od obecního úřadu.

lindasteinerova

Zajímalo by mne, kam míříte :)

kam jinam, nežli (ne)muste mít pojištění. Páč ne každé vozidlo musí být pojištěno!í

lindasteinerova

Uvádíte paragraf dva zákona, ve kterém se pouze vymezují pojmy. Tj. "co je tuzemské vozidlo". Dále v zákoně - paragraf čtyři - je uvedeno že vlastník takového vozidla je povinnen ho pojistit.

Ráda bych ve Vámi zmiňovaných odstavcích viděla něco, čeho by se dalo chytit, ale obávám se, že nevidím. :(

lindasteinerova

Omlouvám se, uvádíte paragraf první, odstavec dva... Nicméně paragraf druhý a čtvrtý nedávají mnoho prostoru pro disputace, skoro bych až řekla, že se chytáme pouze formulace "provozovat vozidlo". Není tam určitý protimluv?

nu*
hodnocení

0x

jinak nutná doba ke kontaltu je 15 dnů od každé změny, viz zákon o povinném ručení...kontaktuje s epojišťovna, ne ČKP

lindasteinerova
hodnocení

0x

Přispěju svou troškou do mlýna, jelikož moje situace je v podstatě stejná. Liší se pouze v tom, že já jsem k celé záležitosti přišla jako slepý k houslím - dědictvím.

To znamená, vůz - veterán - hnijící na zahradě už někdy od devadesátých let, připadl mi v dědickém řízení po otci. Samozřejmě dlouho nepojištěný - zřejmě též od devadesátých let. Spolehla jsem se na mylnou informaci od otcovy pozůstalé družky, že auto je z registru odhlášené a nějakou dobu nic neřešila. Když jsem se o ČKP a povinnosti platit každý den 50,- za osobní auto dozvěděla, nechala jsem vrak sešrotovat a na registru na sebe přehlásila a vyřadila.

Z mojí komunikace s ČKP, z diskuzí z internetu atp. mám následující - byť auto nebylo provozováno, poplatku se nevyhnu. Za dva roky činí cca 34 000 (mé soukromé počty). K tomu se dle zkušeností ostatních přidává i tučná pokuta, mnohdy vyšší než poplatek samotný. ČKP nezná způsob, jak se tomuto vyhnout a sumu odpustit. Jelikož se jedná o desetitisícové, v černém scénáři až stotisicové částky, ráda bych věděla, KDY mi výzva k uhradí dorazí a KOLIK po mě tato do-konce-nedotažená instituce bude požadovat. Po dnešním informativním telefonátu na ČKP mám následující informace: bez výzvy se mnou případ projednávat nemohou, kdy mi výzva dorazí nevědí. Jakmile ale dorazí, mám 30 kalendářních dní na uhrazení sumy. Chlapec na lince, který zjevně nepochopil titul dědice, neustále omílal, že za dva roky mi nějaké výzvy už musely chodit. Že nejspíš chodily na neplatnou adresu zemřelého, který v registru vozidel stále figuroval? Nezajímá.

Nezbývá nic jiného, než čekat. :(

erikch*

je způsob,jak z toho "vybruslit"(ne zcela úplně košér,ale funkční a nezvratitelný)-obzvlášť pokud jste k problému fakt přišla jak pověstný slepec...Předpokládám,že dědictví po otci bylo v aktivech(a pojištění-nepojištění vraku je jen "mementem")-čili by byla nerozvážnost se jej zříct.(což lze legálně i s poměrně velkým odstupem)Ale k věci-chtělo by to znát velmi přesně průběh a obsah veškeré komunikace a korespondence mezi vámi a ČKP,navíc i chronologicky datumově získání vraku a jeho odhlášení,resp.vyřazení z registru..Ale asi by bylo vhodnější toto probírat třeba vnitřní poštou,případně mailem(nahoďte případně kontakt)...Nechci vás k ničemu nutit,ani po vás nic nechci-jen prostě z principu "arogance moci" ČKP -z tohoto důvodu(popisovaného vašeho problému)to celé nebylo uzákoněno-ale bohužel ignoranti z ČKP nerozlišují a "hraboší"...

lindasteinerova

Pokud vás něco napadá, můžete mi napsat na linettka@seznam.cz Děkuji.

erikch*

reakce v mailu...

Lindo, vy přeci nemůýete platit pojištění za něci co "nejezdí" po silnici.

Jestliže není co pojistit, tak nepaltit.

ČKP je soukromá organizace a ta udělá maximum aby dostala peníze od Vás, třeba i neúplné informace, abyste podlehla.

Viz zmiňovaný zákon.

lindasteinerova

To je z prostého selského rozumu samozřejmě jednoznačně pravda. Ale pokud vozidlo toho pohybu po silnici není schopné, tak musí být dočasně či trvale vyřazené. Jinak se považuje za pohybuschopné. Vycházím z vět v zákoně a ráda bych se mýlila. :(

jarda3*

V podstate mate pravdu,ale v zakone se nerika nic o pohybuschopnem ale o provozovanem vozidle - coz je IMHO trosku rozdil... Ze melo byt docasne vyrazene je asi pravda, je za to i nejaky postih, ale taky promlceci doba.

lindasteinerova

Bohužel v tom samém zákoně se jedním dechem říká, že za vozidlo se považuje to co má čtyři kola a že každý, kdo vozidlo vlastní, ho musí pojistit.

lindasteinerova
hodnocení

0x

A veverko - lhůta bude velice různá, dle zkušeností lidí na webu měsíc, půl roku... :(

veverka*
hodnocení

Dobrý den ... Lhůta věřím pevně že je různorodá, ale jak jsem taktéž psal - rok a půk byl vůz nepojištěn - od 1.1.2009 do nějakého 1.9.2010. A samozřejmě i dlouho před tím, vůz stejně jako ten Vás stál na zahradě a "pracovalo" se na něm. V září 2010 si ho pojistil kamarád, kterému jsem vůz prodal (vím co mi všichni napíší a naprosto ty reakce dopředu chápu), ale vůz jsme na něho nepřeváděli - nechtěli jsme zbytečně platit 10.000,-Kč ekologickou daň z převodu. tudíž je vůz teď momentálně již nějaky asi 4 měsíc pojištěný - bez jakékoli změny v registru atd. A nic mi nepřišlo. Přes známého (až jsem se díky tomuto problému divil kolik mám známých a kde všude pracují :)) který má nějaké vazby na ČKP (osobní a velmi blízké) a te mi zjistil že vůz s mojí SPZ (RZ) není v žádném jejich řízení, tudíž žádná stížnost, žádná věc v registru, prostě nic, jen bylo nepojišzěné ale nikdo na toto neupozornil. Tak uvidím ... Vůz již pojištěný je, tudíž další částky naskakovat nebudou a uvidím jestli se ozvou, jen ještě potřebuji zjistit, kdy je k tomuto případu promlčecí lhůta ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]