Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer všem, potřeboval bych poradit, při vystupování z auta jsem ucítíl velký zápach jako by se něco pálilo, tak jsem hned mrknul pod kapotu a zjistil, že mám úplně prázdnou nádržku chladící kapaliny, tu jsem ale před 2měsícama nechal vyměnit i s olejem, během jízdy jsem pocítíl pokles výkonu, budík teploty mě již delší dobu ukazuje jen po první čárku, tutiž se vůbec nevyšplhá ani na 80 stupnu, tak nevím jestli to může mít nějakou souvislost, předem díky za rady
osobně bych postupoval "intenzivním průzkumem" -čili dolít chladící kapalinu-pokud se nikde neprojeví nějaký únik už takhle v klidu,nastartovat,nechat ohřát na provoz.teplotu(otevření termostatu,celého okruhu vč.chladiče a topení)a odvzdušňovat-pokud je někde problém(chladič,pumpa,hadice apod.)pod tlakem by se to mělo objevit...To celé za předpokladu,že není "louže" uvnitř auta(radiátor-přívod,odvod)-to bych moc neprozkoumávál-blbě se to v tomhle počasí vysušuje...Pokud by byla netěsnost v chladiči-tzn.žádný masivní únik,lze použít 100% fungující plnot.hořčici(malý kelímek)-zní to sice divně(když jsem to před lety slyšel prvně,nechápal jsem),ale opravdu to funguje-dokonce podstatně lépe než jakože zázračné přípravky-vedlejším "produktem" je sice neskutečný zápach z expanzky,ale funkčnost již několikrát prakticky ověřena...Ještě reakce na předchozí-koroze(oxidace)hliníku je napříč značkami-je jedno zda jde o Audi,Mercedes,Opel atd.-navíc 99% automobilek používá produkty(chladiče) firem se na toto specializujících-konkrétně Opel od doby co je pod GM,dává chladiče Valeo,stejně jako frantíci ,ale i třeba koncern VW...To jen tak pro přesnost...
doplněno 28.12.10 15:39:pro ritshi-ono nejen u Opela je možné všechno...Bez ohledu na "příznivost ke své značce..."
Tak pokud byla měněna kapalina stylem , že sa nalil neředěný koncentrát , pak voda a on si to motor promíchá, tak se není čemu divit. To je celkem pavidlem, že nějaká gumová součást odejde. Většinou to odnese simering na vodní pumpy.
Pokud v okruhu bylo málo kapaliny a během jízdy poklesl výkon je dost pravděpodobné, že se motor přidřel. Těsnění pd hlavou to odneslo zcela určitě,ale nechci malovat čerta na zeď. Udělejte jak psal Erikch, zjistěte neprve kde kapalina uniká a jestli nejdou tlaky do expančky, popřípadě voda do oleje a opačně.
Pane AR,rozeberte si nějakou vodní pumpu,aby jste se podíval jak je to udělané.Žádný simering tam do styku s chladící kapalinou nepřijde,je tam uhlíková destička přitlačovaná pružinou, která se stále zabrušuje,aby to těsnilo.Většinou jsou už vodní pumpy nerozebiratelné, proto doporučuji rozbrušovačku a udělejte si pitvu, možná i vlastní.
zřejmě někde prasklo těsnění a chladící médium vyteklo postupně z motoru. Vy možná ani nevíte, že jezdíte úplně bez chladící směsi . to je potřeba zjistit, kde to utíká a jestli je tam vůbec chladící kapalina. "motoristi ... motoristi " to auto už nebude nejmladší že jo?
stalo se to asi v průběhu dvou dnů, protože jsem doléval nemrznoucí směs do odstřikovačů a to tam ještě bylo vše v pořádku, pochybuji, že někdo kontroluje stav provozních kapalin každý den, je možné, že je prasklý chladič?jaká může být příčina prasklého chladiče? a kolik může stát přibližně nový - opel zafira 1.8 benzín, r.v. 2004
Tak u opla je možné všechno,včetně koroze hliníkového chladiče.Pokud jste si jist že jde o chladič, je pouze několik možností.Jeho proražení,roztržení zamrzlou chladící kapalinou,nebo koroze paciček, držících bočnice chladiče.Osobně bych předpokládal tu korozi, viděl jsem to na mnohem novějších vozech.
Chladič stojí okolo 2500 a vodní pumpa okolo 2000. Vodní pumpu bych taky viděl jako možnost problému, je konstruovaná na výměnu spolu s rozvody.Domácí servisy na to ale kašlou, pak pumpa v lepším případě teče, v horším se zadře a motor se potká.Konstrukci s vodním čerpadlem hnaným rozvody mám za úchylnou.
tak mě v autorizovaném servese opla nakonec řekli, že kapalina uniká prasklým chladičem, nový mě stál 6.500 tisíce a navíc práce, ale to nejlepší mě čekalo, když jsem druhý den dojel do práce cca 20km a zjistil že nádržka s chladící kapalinou je už poloprázdná tutiž problém nevyřešen, hlavně že je nový chladič, tak pánové asi udělali někde chybu
Tak se mrkněte na olej, třeba vám teče voda do oleje vlivem prasklého těsnění pod hlavou nebo někde netěsní koleno vlivem nemrnouzí směsi. Servis neopravuje, servis mění...měl jste poslechnout radu erikcha, mě na starém autě pomohl soc od kafé a chladič byl ucpaný napořád a zadarmo. No nic, máte další ne zrovna levnou zkušenost a zítra můžete jet do servisu znovu na reklamačku.
Přesně ukázka "odbornosti" značkového servisu-viz.nedávné téma s "nutností garančky"-i jedinci se značně omezeným rámcem chápání tak nějak dojde,že vyměním-li součást něčeho,tak pak celek řádně zkontroluji a vyzkouším...To trošku chlapci "odborníci" pominuli-po ujetí nějakých 20,celkově i s cestou ze servisu budiž i 30 km,aby byla pouze půlka expanzky?! To už i během odvzdušňování měl být únik patrný...No nic,tohle když čtu,v reálu i kolikrát vidím-čeho všeho jsou "odborníci" ve značkových servisech schopni( a to za minimum 400,-/hodinu)-tak se našim lékařům(a zdravotníkům celkově) vůbec nedivím...Určitě jim to zítra "hoďte na hlavu" a až vám problém z únikem(který možná i odhalí)kapaliny odstrani v rámci záruky jak na vyměněný díl,tak i na odvedenou práci(jen tak pro zajímavost-kolik si řekli za vyměněný chladič?) tak při převzetí vozu proveďte zkušební jízdu,běh vozidla na místě-aby seplo čidlo a rozeběhly se "vrtule"-a to vše za přítomnosti jejich technika! Na to máte jako zákazník nárok-dokonce by to mělo být i na předávacím protokolu...
kontrola těsnosti - tlaková zkouška 405kč
výměna chladiče - 972kč
bez dph
díky za příspěvky, je tedy dost možné, že se samotný chladič ani měnit nemusel, když kapalina nadále uniká?
bohužel to možné je-pro servis je to ale značně výhodné a jednoduché zároveň,než opravdu zjišťovat kde je problém... -za 1600,-bych "vyměnil" dva chladiče denně a jsem vysmátej-práce v reálu cca.hodinka v jednom-vypuštění,odpojení hadic a konektorů čidla teploty,ventilátorů,odšroubování,vyndání a zpět, včetně následného odvzdušnění...Prostě zítra šupky hupky zpět do servisu-a buďte asertivní,nenechte se sebou "orat"(slušně řečeno) A než auto vezmete zpět(zkontrolujte hladinu)-opravdu proveďte důkladnou zkoušku(viz.shora)spolu s technikem-máte na to plné právo(opět důkladná kontrola hladiny kapaliny,případného přehřívání,víčka oleje na motoru-nesmí tam být mléčný šlem-průnik vody do oleje)...Aby pak na vás náhodou nezkusili,že jakože sám jste něco...,v okamžiku kdy vůz převezmete i s přetrvávajícím problémem,"je pozdě..."
při převzetí vozidla byla nádržka s chl. kapalinou plná, jak jsem již psal po ujetí cca 40 km mi poklesla hladina na polovinu, ale další den při cestě do práca a zpět 40km, již ale k žádnému dalšímu úniku nedošlo zůstála na polovině, tak nevím, možná si to při první jízdě nabralo do okruhu, opravdu si netroufám říct
Tak jestli už neuniká, myslím, že to bude v pohodě. Možná vám předávali zahřátý vůz, takže kapaliny bylo víc, po vychladnutí se objem zase zmenší a někde mohla být bublina. Nicméně platí, že šest a půl litru bych za chladič nedal, nejprve bych vyzkoušel ty levnější řešení. Nový chladič by byl až nouzovka. Dodnes mám někde v garáži nějaký prášek do chladiče za šest korun, kamarádovi jsem tím pomohl taky zalepit chladič a zbytek ještě někde je, ale už se to nedá nikde koupit, na benzinkách jsem viděl nějakou novinku, ale ta už stála kolem dvou stovek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.