Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stáří zimní pneu - vyplatí se?

Od: sanka* odpovědí: 28 změna:

Ahoj,chtěl by jsem se poradit,kamarád mi přivezl zimní pneu - 4ks za 400,docela solidní kolem 5mm vzorek,tedy 2 z nich dobré a ty zbylé 2 jsou o něco horší,ale koukal jsem a našel na nich jen označení 4095,což asi znamená 40 týden 95 rok,tak se chci zeptat,to už je asi hodně moc staré,že jo?Vypadají dobře,ani nějak zpuchřele,ale mám strach..Tak se chci poradit,jestli myslíte,že je to ještě bezpečné..Zítra zajedu do pneuservisu,tak mi snad řeknou,ale jen tak mě zajímají vyše názory..Nebo myslíte,že je lepší,koupit 2 nové třeba Barum?Zadní gumy mám docela v pořádku,ale předek je hroznej,nevím jestli je lepší kupovat pořád taková gumy na sezónu,nebo investovat do nových,které přece jenom vydrží..Děkuji..

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

itan71*
hodnocení

1x

Tak staré možná použít tak akorát na domácí traktůrek raději si kupte nové a pokud moc nejezdíte kupte protektory nebo celoročky

sanka*
hodnocení

Tak jsem zjsitil,že mám v garáží gumy z roku 09,kormoran - když jsem auto kupoval,tak mělo ty gumy,na jedné je vzorek 4-5mm,ale druhá je sjetá nerovnoměrně,na jedné jsou taky ty 4-5mm,ale na vnitřní straně má jen tak 3mm,myslíte,že je můžu použít na dojetí téhle zimy?Moc nejezdím,tak do práce 30km tam a zpátky,jednou za čas někam dál..Dík..

sanka*
hodnocení

Prosím,co myslíte?

gumidek*

Stojí Vám to za to. První náledí a spousta lidí ve škarpě...

doplněno 15.11.12 20:21:

?

doplněno 16.11.12 14:58:

Když je Vám líto pneu vyhazovat, tak je nabýdněte na inzerát (bazos.cz,hyperinzerce,sbazar.cz,...)

stari dobry, ale vzorek nesplnuje vyhlasku, 4mm musi mit vzorek po cele sirce pneu, v kazdem miste. kupte nove a mate po starostech na 4 roky.
sanka*
hodnocení

No,to já vím,ale zase je mi to líto vyhodit.. :) Nevím teda,jak až moc na tom záleží,ale myslel jsem,že ten 1mm se ještě dá,je to totiž na vnitřní straně u kraje..A jak je nejlepší to měřit?Měřil jsem to šuplerou a pneuměřičem a pokaždé mi vycházelo něco jiného.. :) Jak to vůbec třeba měří při nějaké kontrole od policie?Ještě mě napadá,pokaždé,když jsem měl ty pneu na levém předním kole,tak se mi to takhle sjelo,na vnitřní straně víc,čím by to mohlo být?Myslíte geometrie,nebo třeba něco s tlumičem?

ridic

Na zimu to je na prd, na dojetí dobré jen v létě a ještě to chce dávat pozor a hlavně na vodě zpomalit. Sjetá ke straně = zkontrolujte geometrii.

Nehledejte jak ušetřit pár kaček na gumách a kupte nové. Zas tolik nestojí a rozmlátit auto kvůli pár korunám se nevyplatí... 3 mm vzorek na prosolený mazlanici je jak na bruslích ;)

sanka*
hodnocení

Upřímně - já si myslím,že když pojedu s prominutím,jako hovado,můžu mít vzorek klidně 12cm.. :) Nehledě na to,že záleží kdo jede naproti mě a na spoustě věcí.. :) A jak se to prosím tedy správně měří?Když by to třeba měřila dopravka,nebo někdo?Ono to prostě pokaždé vyjde jinak,i na té šupleře a pneuměřičem se to liší..Pokud je to na tom středu,jak to někde píšou,tam mám 4mm,ale na tom kraji prostě ne,on každý taky říká něco jiného..No,než koupit nové gumy,tak by jsem si musel napřed nechat nějak srovnat tu geometrii,protože jinak by jsem je asi pěkně zničil,když by se špatně sjížděli..

nu*

dá se to měřit před barákem pětikorunovou mincí, vemte minci, podívejje se na tu číslici 5, číslice se píše s krátkou rovnou čárkou nahoře, od vnitřní strany této čárky veďte pohledem kolmici od středu čárky po horní okraj mince, jsou tp pčpřesně 4 mm...tak minci zasuňte do vzorku tímto okrajem na různých místech pneumatiky, pokud tam zapadne tak že čárku na pětce neuvidíte, jsou to 4 mm a víc, pokud tu čásku uvidíte, je vzorem nedostatečně hluboký...

Staré zimní pneumatice chybí tzv, adheze, přilnavost, protože ta pryž ztratila své původní vlasntosti, tedy měkkost a pružnost...na voděš bude kloza, na sněhu bude klouzat, př bržedění bude drýja delší naž na nové letní pneumatice, Tak o čem chcete ještě přemýšlet, pneumatiky LASSA nebo jiné podobné solidní značky jsou levné a funční...je zajímavé že loni byl nedostatek ziních pneu, a dnes prodávají v hypernově 15´´ firestonky za 1300 Kč s datem výroby 27 týden 2011...takže vyrobené někdy v létě 2011...kde byly ty gumy loni, když nebyly na skladech? ta zy prachy bych si je nekoupil...

Ty 4 roky, to ej optimální stáří, pakl to jde s kvalitou postupně z kopce

na aukru nebo na ionzerát bych si nekoupil v ČR ani novou poklici...

sanka*
hodnocení

A jak je to třeba s pojistkou v případě,nedodržení předpisu těch mm?To mě jen zajímá,jak oni dokážou,že bylo takové a takové počasí,že jsem měl mít tolik mm a neměl jsem,nebo jsem třeba jel na letních pneu,to hned na místě se to kontroluje?Vždyť si ty gumy můžu klidně přezout,ne?

nu*

jde o to o jakou nehodu půjde, u zanedbatelného pomačkání plechů kde bude pojistné plnění symbolické se nemusí zjistit nic, pokud další účastník nehody uzná vinu a sepíšete o tom záznam, ale uvědomte si že pokud nebude na první pohled jasné kdo nehodu způsobil, budete muset volat policii, pokud se nedohodnete...poplicie mlůže na místě kontrolovat cokoliv, a kdyby to do mě napálil borec na sjetých 20 leststarých galuskách, volal bych policii okamžitě, a jako bonus bych si ty gumy hned vyfotil mobilem určitě všechny a ze všech stran...nepředpokládám že budeste s sebou nosit v kapse desítky tisíc Kč, aby jste vše vyřešil s poškozeným na místě, tak aby byl spokojen...

Pokud policie zjistí porušení zákona č.361, máte smůlu, budete platit, a to i náklady správního řízení, pokutu, plus přijdete o body, a pojišťovna bude mít argument ke krácení pojistného plnění...A to se vyplatí...

sanka*
hodnocení

No,tak to určitě.. :D To je asi kdyby a co by a tak dál..Ale děkuju,za tak podrobné popsání..A zkoušel jsem to s tou 5 korunou,sedí tam,sice jen to jen tak tak,ale sedí..A jak je to teda správně?Po celé pneu musí být 4mm,nebo jen v těch hlavních dezénových drážkách nejméně 4 mm?Všude říkají něco jiného..

nu*

po celé pneu, kdyby to tak nebylo, vyhovolala by i špatně sjetá pneu na jedné straně hladká a na druhé 5 mm

hodnocení

0x
je to hodne otazka uskladneni, ale guma sjeta z roku 95 potazmo 96 ani zadarmo. loni jsem vyhazoval 4mm gumy z roku 2006 jako stare, ze uz byly tvrde a spatne drzely. jednou jsem jel na 10 let starych a je to jak kamen, za mokra zadne brzdeni, jen klouzani.
doplněno 06.11.12 20:13:

použití na léto se sice jeví jako schůdnější řešení, ale podle mě budou už tak tvrdé, že ani na léto to není dobrá volba. Až zaprší, tak budete pozdě litovat.

solenza*
hodnocení

0x

Takhle staré zimní by se daly použít jako letní. Sice nerad používám v létě zimní pneumatiky, ale tyhle jsou levné, staré tedy již tvrdé, a navíc zimní pneumatiky mají vzhedem k vzorku lepší vlastnosti v terénu, než letní. Také zimní pneumatiky dobře odolávají aquaplaningu. Tím, že jsou tvrdé, tak se nebudou tak rychle opotřebovávat, jako nové.

doplněno 06.11.12 17:52:

Takže kdybych měl možnost koupit za takových výhodných podmínek zimní pneumatiky, tak bych je koupil na léto.

sanka*
hodnocení

A myslíte,že se teda ani nevyplatí kupovat takto ojeté pneumatiky,které vydrží cca jednu zimu?Je asi lepší koupit teda nové,že jo?

Dobrý večer,

na zimu bych už to neriskoval,budou už dost ztvrdlé.

nu*
hodnocení

0x

vyhodit, na gumách se nevyplatí šetřit...když pak začne první kalamita, náledí, borci na satrých gumách končí mimo silnici a pak hodiny čekají na traktor, co je vyprostí...

sanka*
hodnocení

Pokusil jsem se to vyfotit,jestli něco z toho nevyčtete,ptal jsem se známého mechanika,že se mu nezdá,že by byla tak stará,tak nevím..

Stáří zimní pneu - vyplatí se?
sanka*
hodnocení

Další foto

Stáří zimní pneu - vyplatí se? #2
sanka*
hodnocení

A ještě foto vzorku - cca 5mm,našel jsem na internetu,že 4místné označení je až od roku 2000 a datum výroby má být za tím DOT,ale jsem z toho jelen,tak snad budete vědět,děkuji za pomoc..

Stáří zimní pneu - vyplatí se? #3
sanka*
hodnocení

Pořád váhám,jestli koupit ty nové,nebo tyhle budou stačit.. :/

doplněno 07.11.12 18:07:

Ale jak tak koukám,podle toho dot by měla být ta pneu stará dokonce ještě víc,43 týden,rok 93,když je to u toho dot a je za tím ten trojúhelníček..Podle toho - cs.autolexicon.net/...

já jsem taky v podstatě škudlil, ale v tomhle ohledu vím, že se to vážně hrubě nevyplatí. To že člověk nevyjede kopec nebo se s ním bude trápit, to je prd. Ale že něco někde neubrzdí kvůli starý gumě a někomu ublíží... jen to vědomí, že se to nemuselo stát, kdyby... samozřejmě může se to stát kdykoliv komukoliv, ale s tím, že se to stalo abych ušetřil na gumě - zvlášť když jsem na pochybách, to bych se s tím těžko srovnával!

doplněno 07.11.12 19:19:

víte komu se vyplatí vám ji prodat? Likvidace stojí 25 - 50kč/ks a mít 400 a nemít 200 (za likvidaci), to je už 600,- a to se to vnucuje stará guma, že je výhodná! *smich*

sanka*
hodnocení

Už je vrácená.. :) Ona teda byla docela měkká a vypadala i nezpuchřelá,ale nevím,jaká je nafouknutá..Ale už jen to,že je tak moc stará,tak s tím pomyšlením jet je o nervy..No asi koupím nové Barum,nebo tak,ono se to ve finále asi vyplatí víc,než kupoavt pořád ty na dojetí..

Dle toho indexu zatížení tipuju,že potřebujete nějaký menší rozměr.Já teď koupil 15" pneu za 1015kč za kus,takže Vy to budete mít ještě levnější.

gumidek*

Nové. Tyhle už jsou dost jeté a staré. Vyhlášku splňují, ale zimní počasí... pokud letos napadne hodně sněhu... raději nové. Já bych na těchto nejezdil už k vůli stáří gumy (guma bude tvrdá a nebude v mrazech vláčná)

doplněno 07.11.12 18:17:

Chce to udělat lepší fotky. Dle mě dot na fotce není.

doplněno 07.11.12 18:30:

Koukal jsem na tu prostřední fotku... Jo, tak to bude kousek z roku 1993

doplněno 07.11.12 18:34:

@sanka : Jak můžete váhat nad tak starou pneumatikou z roku 1993 v roce 2012? Chybí Vám zdraví rozum...

sanka*
hodnocení

Mě jde hlavně o to stáří,jak to poznám a jak stará je tahle pneu? :)

sanka*
hodnocení

Úplně na té první je to DOT..Mám 5mpx foťák,lepší bohužel nemám..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]