Nejste přihlášen/a.
jestli tomu dobře rozumím,tak oficiální zástupce značky v ČR(ten jedinný může) vám dal písemný souhlas s výměnou karoserie(přestavbou)na základě shodnosti prvních devíti(ono jde i míň,ale to už je trošku složitější) znaků VINu...? Pokud ano,zajděte si na svůj příslušný úřad a nejdříve musíte provést tzv.úření souhlas s výměnou karoserie-což trvá tak 14-21 dnů(mají na to až měsíc)-jde o řekněme správní řízení,kde předložíte doklady ke svému pův.vozu-na němž chcete vyměnit karoserii,doklady od toho přestavovaného(jakoby té karoserie na výměnu)a doklad o nabytí věci(čili kls.kupní smlouva-nemusí být na vás odhlášeno!)a kladné vyjádření ofic.zástupce značky v ČR-v okamžiku kdy dostanete souhlasné stanovisko(vyjádření)od úřadu-což je alfou omegou celé akce,pak teprve na kteroukoliv STK -tam vám náhradní technologií změní VIN dle papíru z úřadu(usnesení o povolené změně) za cca.500,-a původní znečitelní-lze i sám,máte-li klasické raznice větší než 7mm a menší než 15mmm(tuším)-přesný postup a parametry budete mít v tom usnesení,ušetříte 500,-kaček(taktéž jsem tak postupoval)-pak znovu na úřad s papírem z STK,že máte VIN na autě v souladu s jejich usnesením(fyzicky přestavěno),načež úřad doladí vše v TP a vydá nový "malý"techničák s poznámkou o "VIN náhradní technologií" a můžete frčet...To druhé auto(zrezlá karoserie s o.k.motorem)pokud není na vás,ale máte kupní smlouvu-na pojišťovně kde máte sjednáno povinné "slučte"-donesete na pojišťovnu ono uř.usnesení na jehož základě v pojistce(smlouvě)změníte VIN a v podstatě zabijete dvě mouchy jednou ranou-nemusíte likvidovat,pokoutně prodávat apod.druhé auto-zbude vám jedno,jedna platná smlouva,pův.vaše(VIN) zmizí z databáze pojišťoven,smlouva dál běží-a hlavně to tak v praxi opravdu funguje-víc než desetileté zkušenosti...Kdyby nějaký problém,písněte-vyřešíme,postup je stejný ať v Aši nebo Znojmě...
Děkuji za obsáhlou odpověď :- ) Ano, vydával mi ho na základě nějaké jejich databáze co jsem pochopil. Každopádně ho mám doma, žádal jsem hned, jak jsem koupil to auto se špatnou karoserií a OK motorem který se vším ostatním nyní mám ve své dobré karoserii. Píše se tam, že výrobce souhlasí s přestavbou karoserie z vozu s VIN XXX (ten co jsem koupil s OK motorem a nemám zatím na sebe napsán) do karoserie z vozu YYY (můj vůz s mrtvým motorem a krásnou kastlí po GO). Podmínkou provedení přestavby je kontrola vozu na STK.
Pozor ještě na výměnu motoru za silnější.Prý je to již přestavba, proto po mě chtěli projektovou dokumentaci, mysel jsem na to nechat udělat výkres,byť motor byl velikostně a uchycením identický. Tato byrokracie nutí lidi převařovat čísla karoserií. Co se týká motoru, lze si nechat vymazat z TP jeho číslo, a pak už není co řešit.
Říkáme tomu, že mám motor "výměnný", ale co s tím, když se číslo motoru neuvádí, jen typ. Takže stejný výměna třeba co týden. A nikoho se neptám.
Až STK budou technikou kontrolovat VINy, bude klid. Pořádek musí být.
Ono u všech starších aut to číslo motoru v TP je, proto by mělo být na STK kontrolováno. Obejít to lze zažádáním o výmaz čisle motoru z TP, a pak si můžete měnit a měnit a měnit. Většinou i za menší nebo větší objemy, protože na stk na méně běžném autě nic nepoznají.
Polda radí postupy ne příliš legální,a já s ním musím souhlasit,protože nesmyslné manipulace úředního šimla nejde překonat.Jsou maníci,kteří dovedou bez problémů vystřihnout kus karoserie s číslem a navaření tak,že po nabarvení nelze nic poznat.
Jezdí stovky aut s takto upravenou karoserií a snad jen špatná náhoda to odhalí.
JABRAKA
Máte velice naivní představy o činnosti techniků STK. Motor se kontroluje vždy při TK nebo EK. Nesouhlasí-li číslo, pak to je uvedeno v poznámce, když však nesouhlasí typ, tak jste neprošel při TK nebo v do protokolu o EK je uvedeno, že údaje v TP nesouhlasí se zjištěným stavem a pokut to nebude uvedeno do odpovídajícího stavu, neuděláte na registru žádnou jinou změnu, jen tu, která bude souviset s odstraněním zjištěného nedostatku. Jako bonus Vám navíc odeberou technickou způsobilost vozidla, takže jej nesmíte ani provozovat.
doplněno 20.12.10 14:38:oprava " pokud"
Je vidět,že jste velký teoretik. Na STK co jezdím, jsem při posledních dvou návštěvách vůbec neotvíral kapotu. Při ME sice ano, ale pro umístění snímače na motor, kdy technik pouze hledal místo, na kterém mu bude snímač držet.
Z příspěvku nepoznám, zda se tímto chlubíte nebo si stěžujete. První případ by nasvědčoval jistou dávku prostoduchosti a k tomu druhému jste si měl stěžovat hned u vedoucího STK nebo na nadřízeném úřadě.
Pán, který mi vydával to potvrzení výrobce mi do telefonu řekl, že pro ně je směrodatné pouze to, aby seděla modelová řada - typ karoserie a počet dveří. U mne to sedělo, oboje hatchback, 5dvéř, rok výroby se lišil o necelé dva roky ale na tom údajně nezáleží, stejně jako na typu motoru. Ten tam je sice jiný a i výkon je vyšší ale jedná se o dvaadvacet let starý vůz, kde jak říkal byly ty karoserie naprosto totožné. Což není jen teorie, celou výměnu jsem prováděl s několika kamarády mechaniky a skutečně, jediné dvě dírky, které se musely navrtat byly pro olejový chladič, jelikož ten se tam nedával vždy a já jej tam chtěl. Jinak se všechno prostě "přemístilo" z jedné karoserie do druhé a samo cokoliv, co bylo třeba se vyměnilo. Dal jsem si i tu práci a než jsem starou karoserii odvezl do sběru, tak jsem ji důkladně prohlédl a prolezl, jestli není někde navíc nějaká výztuha (dveře, prahy, čelo, podlaha...) a vskutku vše úplně stejné...
Ono v mém případě jde opravdu více o koníček, nežli o potřebu jezdit denně. Do budoucna s tím autem počítám i jako s veteránem (ano nejméně tak za 10 let, páč 22 let je na veterána málo, ale je to poměrně raritní kus vzhledem ke kombinaci typ karoserie - motorizace), proto bych nerad postupoval nějak nelegálně. Co mám zjištěno, tak výměna karoserie v rámci veteránské atestace není problém...
na typu motoru záleží, nemáte povolení k výměnně typu motoru, měníte jen karoserii...ale jde o to, co je v potvrzení výrobce napsáno...jděte s tím hned na úřad za technikem, vemte s sebou i doklady od obou vozidel
a pokud jste odvezl jednu karoserii dio svběru, udělal jste kravinu, když se totiž vyráží VIN, znehidnicují se obě původní VIN na obou karoseriích a vyráží se na ěn číslo z techničáku, nevím jak teď necháte znehodnotit původní VIN a vyrazit nové, když je karoserie pryč...mám takové neblahé tušení, že vaše energie vyjde nazmar...
Problém byl ten, že mám pouze jednu řadovou garáž a druhou karoserii tedy nebylo kde uskladnit do doby, než se to vše dodělá a bude se moci na STK. Štítky jsem si z ní samozřejmě nechal.
Na té staré kastli se VIN mění proč? U té nové karoserie to je jasné, ale ta stará by stejně poté putovala do sběru. Já to pochopil tak, že na tu vyměněnou karoserii se mi vyrazí nějaké VIN které mi přidělí úřad, ne že se ty VINy vlastně prohodí. Tuším že na webu MDČR jsem našel zmínku o tom, že originální VIN je nepřenosné.
No doufám, že se to podaří nějak vyřešit, tak jsem se těšil, až se konečně projedu
nebojte se nic-přečetl jsem spoustu příspěvků,jenž se zde objevily během odpoledne a viděl bych to tak,že v reálu "přestavbu" absolovoval tak maximálně jeden z odpovídajících-takže předem fakt,že jste zrušil původní zkorodovanou kastli do šrotu nic nemění na vydaném usnesení o možnosti změnu(výměnu)karoserie provést-znehodnocování původního VINu na kastli do šrotu je asi teorií(viz. nespokojený úředník nu),v paxi(na úřadech a STK Praha,Vrchlabí,Příbram,Plzeň)se toto nepraktikuje...Byť teoreticky by jste mohl mít dvě auta s totožným VINem-nechte to být-v případě že by na to úřada narazil-jakože co jste provedl s autem původním-mějte připravený doklad z nějakého šroťáku(o ekolikvidaci vraku)-není problém dodatečně za "něco na pivo"(dle os.zkušeností 200-400kaček a je to) u chlapů přímo v areálu šrotoviště vystavit...Ale pozor s tím typem motoru-pokud tam máte i číslo-obojí zrušte(jsou-li štítky,odloupnout,je-li vyražené znečitelnit mechanicky a aplikovat kyselinu solnou-ta to jakoby "okoroduje" a nelze nic přečíst)s typem byste měl mít stejný-záleží v jakém přesném znění máte souhlasné vyjádření od ofic.zastoupení značky v ČR...?Pokud vydal ofic.zástupce značky souhlas se změnou typu motoru-pohoda,pokud ne mohl by vzniknout problém... Na tohle pozor-chce to trošku sladit-nevíte na koho narazíte(aktivní až radioaktivní technik) a mohl by být problém...Písněte o jaké se konkrétně jedná auto...Jinak viz.první příspěvek-první cesta úspěšného řešení je na úřad požádat o ono usnesení o změně karoserie-pak až s usnesením na STK-jakmile bude vše úředně posvěceno-ostatní už víceméně nic neřeší-jedou podle usnesení...
O typu motoru se v tom prohlášení vůbec nehovoří. Jsou tam konkrétně pouze vypsaná VIN obou vozů, to je vše. Doufám, že jsem to nepochopil špatně, mě tedy zůstane TP z toho vozu u kterého jsem vyměnil karoserii (který ji měl špatnou) a nebo TP z té karoserie a všechny údaje líšící se se do něj přepíší z toho TP z auta s vadnou karoserií? V tom prohlášení výrobce se o motoru nic nehovoří. Pohledám jej až dorazím domů a napíši přesně co tam stojí, byly to tuším dva nebo tři řádky (každý po tísícovce dle ceny za to potvrzení, ale holt za koníčka se musí platit...)
Ještě se chci zeptat, na základě čeho rozhoduje úřad jestli vydá nebo nevydá to usnesení o změně karoserie? Já myslel že buď prostě dodám potřebné podklady (což počítám že dodám) a povolí mi to, a nebo naopak mi bude něco chybět a oni to zamítnou. Měl jsem za to, že posouzení technické stránky přestavby v rovině teoretické je na výrobci, prakticky mi to posoudí STK a na úřadě se dle toho budou řídit...
s typem motoru by mohl být problém až následně na STK-chtělo by to písnout o jaké se konkrétně jedná auto...Jinak odborné stanovisko vydává právě onen oficiální zástupce značky-za to jste si "pěkně" zaplatil-typoval bych VW(sídlí ještě na Jarově Pha 3)? Jinak TP zůstává ten váš(na vaše jméno,s dobrým motorem,ale k.o.kastlí,jestli si dobře pamatuji)-v něm se nic nepřepisuje-tak se to praktikovalo dříve,místo toho se "jednodušeji" přeráží VINko na autě...Písněte o jaké jde konkrétně auto-podle toho se nechá konkrétně poradit jak s typem motoru,protože se může stát,že změnu vám sice úřad schválí,má-li podklad od ofic.zástupce,není důvod neschválit,ale pak nemusíte projít technickou z důvodu jiného typu motoru než je v TP-to chce ošetřit dřív než na tu technickou pojedete...Sice technici v reálu bez štítků,vyraženého čísla,nerozeznají řekněme 1.6 od 1.8-to byste musel fakt narazit na fandu značky a modelu,protože jinak se nechytají-jen třeba v Peugeotu 206 bylo 8 typů motorů 1.4 8ventil-a rozeznat je bez označení(pohledem) nebyli schopni ani přímo V Peugeotu-natož na technické...
To mi právě vrtalo hlavou, jestli by spíš byl problém na STK nebo na úřadě. Nejlepší bude, kdybych uhnal někoho se scannerem a zkusil Vám to prohlášení výrobce poslat, jestli byste na to nekoukl. Hodil byste mi prosím váš mail na můj - fanousek666 (zavinac) centrum.cz? Pokusím se to nějak dostat do počítače, ačkoliv si s ním moc nerozumím
Jinak mě to nevydal přímo výrobce ale nějaká firma SCC, má pod sebou více značek s tím, že dělaj kromě toho i zápisy litých kol, tažného atp. Sídlí taky někde v Praze, ale kde tam přesně nevím, v Praze se absolutně nevyznám.
Nechápu, proč jste nešel se souhlasným stanoviskem výrobce k výměně karoserie hned na úřad a nezeptal se na celý úřední postup tam, proč ztrácíte čas tady čtením idiotských příspěvků o úředních šimlech...Každý technik na úřadu Vám postup jasně a srozumitelně vysvětlí, pokud skutečně chcete výmenu karoserie řešit legálně...Pokud do toho "spadlo nemálo energie a prostředků", tak dál nemrhejte a nedělejte další kroky, které můžou být zbytečné, ptejte se tam, kde se o tom rozhoduje...A Rozhodnutí Vám vydá úřad, nikdo jiný...
Jde o to, zda výměna karoserie i motoru již není přestavbou, což si myslím že je.To už bude jiný oříšek.
příteli nu-praxe,realita je jiná-jelikož kolikrát kolegové úředníci vědí úplné prd,takže těžko mohou někomu radit jak má postupovat,naposled v létě v Příbrami-když jsem je tam zasypal komplet podklady k přestavbě,tak na mě koukali jak na puding v zatáčce...Omlouvá je(trošku,protože neznalost neomlouvá) pouze to,že přestavbu dělá malé procento lidí...
každá přestavba je něčím specifická, ale pokud jde o výměnu karoserie, když je výrobcem prohlášena za náhradní díl, nejde o nic složitého, některé menší úřady často nemají technika, jedna-dvě úřednice tam provádějí všechny úkony, pak se samozřejmě mlůže stát, že si potřebuje předložené podklady prostudovat, na tom není nic nenormálního
podle některých úředníků je to až neřešitelný problém(mluvíme o výměně karoserie),a to ne někde na úřadě v Horní Dolní,ale v okresních a bohužel i v hlavním městě(kde měli techniků plnou kancelář)...A bohužel to nebylo neochotou nebo arogancí,ale zcela evidentně neznalostí-která se ovšem arogancí apod.nedá dost dobře maskovat(jak se o to neúspěšně pokoušeli)...-obzvlášť když člověk trošku ví oč běží a má s tím už nějaké zkušenosti...
To je věc názoru, je to plně v kompetenci výrobce, buď s tím souhlasí nebo bude proti, jiná možnost není...Pokud s tím výrobce nesouhlasí, je to jasné, pokud napíše že je mu to jedno, a nepotvrdí, že je karoserie náhradním - výměnným dílem podle zákona, , není problém individuální PŘESTAVBU povolit a předepsat žadateli následné absolvování přísných zkoušek v typové zkušebně, tedy zkoušky hluku, brzd, emisí, atd...v podstatě jako kdyby celé auto vyrobil doma na koleně...to se nikomu nevyplatí...Nevidím jediný důvod, proč by měl úřad na sebe brát odpovědnost za různé domácí experimenty různých pseudokonstruktérů, schopných zlepit k sobě cokoliv...výrobce se odpovědnosti zbavil, proč by jí měl nést úřad, který pracuje s protokoly a auta fyzicky nekontroluje... protokol typové zkušebny je pak dle mého názoru k legalizaci takového slepence nutný...obyčejná STK k tomu není dostatečně technicky ani odborně vybavena, její protokol proto ani ze zákona nestačí...
U novějších aut prošpikovaných elektronikou výrobci s výměnou karoserií nesouhlasí, vzhledem k technické náročnosti atd...doufám že se tato praxe brzy stane minulostí...Je zajímavé, že vy dovozci bouraná a vyhoželá auta z Evropy svážíte do ČR a tady z nich lepíte další slepence...Myslím že nikde jinde se nepřestavuje tak jako u nás...
Tak co se zahraničí týče, tam není potřeba se s podobnými přestavbami toliko trápit, tam na to mají jiné mnohem jednodušší a propracovanější mechanismy. Proto např. v Německu jezdí běžně třeba VW Lupo s motory 1,8 turbo a mají to v dokladech zapsáno. Pochopím, pokud někdo chce do Favorita třeba 1,6 z Feliny, nebo prostě cokoliv co tam nebylo továrně, ale v mém případě nevím, proč bych měl procházet zkouškami ve zkušebně, když jsem na tom autě nepředělával nic dle sebe. Vše je tam tak, jako z fabriky.
příteli nu-problém byl nastíněn jasně-oficiální výměna karoserie se souhlasem ofic.zástupce dané značky v ČR(který jako jedinný je s to vydat závazné a fundované stanovisko zda lze toto provést)-a bohužel je realitou ,že úředníci často nevědí oč běží-tak jak jsem psal shora...A co se další věci týče-vcelku to vystihl fanousek v příspěvku pod tvým-venku je to zcela o něčem jiném-není tam zakořeněn onen byrokratický přístup ke všemu možnému,ale naopak snaha věc konstruktivně řešit-a věř že němeské technické stanice jsou vybaveny zcela shodně s našimi(byl jsem ze zvědavosti s ex-švagrem a jeho autem na německejch cedulích-je něm.občanem na kukačku jak to tam funguje),ale zcela rozdílným přístupem-zrovna tam přifrčel místní frajer s vyladěným Corradem a měl tam 8válec(nevím z čeho,ale 8hrnců bylo evidentních)-takže to asi jde,když se chce(přitom jak známo v Corradu byl největším motorem z továrny VR6)-a o tom to s přístupem úřeníků za našimi hranicemi je...Oni totiž chápou,že tam jsou pro lidi a ne naopak...A další věc-jeď se někdy podívat třeba na Ukrajinu-tam bys teprve viděl věci-např. Passat s polepy od půjčovny Hertz na UA značkách,Transportér nějaké inst.firmy z Frankfurtu na UA cedulích a ták...,a nikdo to neřeší...To mi jsme u nás velmi civilizovaní co se přestaveb týče...
Nejsme na Ukrajině, tam platí jiné než naše evropské právo, u nás také není problém vyměnit motor za silnější, když si ale uvědomíš, že do malého auta dá výrobce miniaturní chladič, poddimenzované brzdy, nejslabší spojku a "krátkou " převodovku, aby se dostal s cenou pod 150 tisíc, nelze namonotovat do HTP-čka místo 3-válce 6-válec (pokud by se tam vešel ) bez výměny dalších konstrukčních částí, vyzrtužení karoserie atd, to se ale s cenou "ladění" dostaneš někam jinam, než je cena silnějšího motoru...Ani u nás není problém vyměnit motor, převodovku nebo jiný agregát, pokud to bude v souladu s platnou legislativou, tedy provést nějakou rozumou přestavbu, nevím kam kdo v německu přifrčel, pokud myslíš stanici TÜV, je to pověřená zkušebna, jaké jsou i u nás, zajeď si na chodov do Dekry a.s. a uvidíš, s čím tam kdo občas přifrčí...nesmíš "kukačkovat" na STK v Příbrami
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.