Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Poradí mi někdo?Koupil jsem auto na leasing a po 2,5roku mi bylo auto ukradeno.Bylo pojištěné proti krádeži
a pojištovna vyplatila leasingové společnosti 90 000Kč.A já musím doplatit ještě 180 000Kč leasingové společnosti.
Přece nemůžu platit za něco co nemám.Poradí mi někdo co mám dělat?Děkuji předem
Roman
zkuste zpodrobnit přesné důvody proč máte zaplatit, Vaše to auto nikdy nebylo, pojištěné bylo proti krádeži. Zcizeno bylo vlastně Leasingové společnosti jako majiteli Vám nikoli,vy v tom tedy nijak v zásadě nefigurujete, tak proč byste měl platit. Rada na závěr, jedná se o nemalé protředky, v takovém případě se myslím vyplatí se obrátit na právníka přímo. Určitě by Vám to pomohlo. Zřejmě se jedná o částku ne za auto ale za nedoplacený leasing...? pak už záleží na obsahu sjednaných smluv.
Dobrý den,
obávám se,že moc šancí nemáte.Záleží,jak je napsaná smlouva mezi Vámi a leasingovou společností.Vozidlo totiž do úplného zaplacení je jejím majetkem,ačkoli havarijní a pojistku proti krádeži platí klient-nájemce vozu.Pojišťovna leasingovce zaplatila zůstatkovou hodnotu vozu,ale ta chce po Vás doplatit veškeré náklady (úroky atd.) jako kdyby vozidlo nikdy nebylo zcizeno a Vy jste ho dál užíval.Nevím,co Vám poradí ostatní,ale totéž se bohužel stalo i kamarádovi...
doplněno 20.12.10 11:05:Jak píše miramira,ostatní už je věcí obsahu smlouvy,ale jak už to u nás chodí,jistě bude její obsah v neprospěch klienta...
tady to je trošku jinak-bez ohledu na to čím vším straší leasingovka-smlouva nemůže jít nad zákon a zákon vpodstatě zjednodušeně říká,že nemohu-nebo mohu,ale nejsem povinnen! platit pronájem(leasing)za něco co již neexistuje,není v mé moci, v mém pronájmu...! Takže šupky hupky co nejdříve za panem(í) Judr.Mgr.(nejlépe obojího práva) a věc řešit,nejdřív nějakým návrhem na zrušení smlouvy(něco jako předběžné opatření) a pak dle konkrétní situace...Zde jsou smysluplně investované kačky-oproti tomu co by s vámi při volném průběhu dění provedla leasingovka...
To bude IMHO slozitejsi, zasadni problem bude asi v nevyhodnosti leasingu - to jste uzaviral s pistoli u hlavy? Kdyz ma ted auto hodnotu 90, mohlo mit pred temi 2,5ma lety 150-200? To musel byt leasing jak vino, kdyz po 2.5 letech je potreba doplatit 90 +180 = 270 litru. Kazdopadne se bezne postupuje tak, ze se vezme zbytek co se ma zaplatit (nekdy s uroky, nekdy s mensimi, nekdy bez a hlavne bez pojisteni) a odecte se castka vyplacena pojistovnou. Zbytek samozrejme musi zaplatit najemce bud najednou nebo splatkami (pak s uroky).
Obecne je nesmysl brat lesing na starsi auta, pokud nemaji stale hodnotu vyssi nebo podobnou tomu, co se ma doplatit.
Bohužel doplatit budete muset.Máte to asi to samé, jako když si vezmete hypotéku na barák, a ten vám shoří. Též ji budete muset doplatit. Co se týká vlastnictví, je lépe auto pořídit na úvěr, kdy je vaším vlastnictvím.Pak by plnění pojišťovny přišlo vám, ale stejně by jste splátky až do konce doplácel.
to je právě ten rozdíl v pojistném plnění(nejen)...,nejsem právník,ale před časem jsem na obdobný problém narazil na jinepravo.cz(konzultační server soudců,právníku apod.)-a pamatuji si ten výsledek-že leasing se v případě krádeže auta nemusí dle zákona(nadřazen jakékoli smlouvě)doplácet...ale pro tazatele bude nejlepší(a asi i nejlevnější)ihned problém s právníkem zkonzultovat a řešit...
To by mě zajímalo, kolik auto stálo a kolik jste splácel a na jak dlouho? Pojišťovna by měla zohlednit zaplacenou sumu a rozdíl doplatit. Známá měla oktávku, po pěti měsících ji to někde na slovensku ukradli a nic po ní nikdo nechtěl. Jen přišla o těch pět splátek po 10tis Kč. Každý leasing ve splátkách obsahuje sumu na pojištění, bez toho to nejde a vy už ničím neručíte.
Pojistka jistí majetek leasingové společnosti,bez ní vám žádnou finanční službu neposkytnou.Pojistky proti neschopnosti splácet řeší momentální finanční neschopnost,pak to ale splatíte i s úroky.Ručím vám, že vaše známá je pohádka, nebo jí doplácení ještě čeká,třeba po soudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.