Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ČKP po mně požaduje cca 10 000 Kč pokutu (včetně výloh advokáta) za neplacení pov. ručení. Údajně mi posílali obsílku, ovšem na bývalé bydliště. Já jsem přitom cca 3 měsíce před údajným neplacením odhlásil vozidlo z registru. Na netu jsem četl, že jsem měl pojišťovně doručit doklad o odhlášení písemně, jinak pov. ručení dále pokračuje. Můžou mi dát pokutu za neplacení ručení sešrotovaného auta? Když podám odpor k soudu, mám šanci uspět? Děkuji za odpověď, Kozlachov
Pouze laický názor: smlouva o povinném ručení neskončí automaticky odhlášením vozidla z registru, úřad nehledá pojišťovnu, aby jí oznámil, že auto již neexistuje. Smlouvu je třeba písemně vypovědět, například ČP měla výpovědní lhůtu až jeden rok (vždy ke dni uzavření pojištění), pokud nebyl udán důvod výpovědi. Pokud součástí výpovědi smlouvy bylo potvrzení o odhlášení vozidla, výpovědní lhůta se zkracovala (pokud se dobře pamatuji) na 1 měsíc, zbylé pojistné poukázali zpět.
Obávám se, že zaplacení dlužného pojistného včetně penále za opožděnou platbu se nevyhnete. Vaše neplacení nebylo "údajné", ale reálné, pojistná smlouva běžela dál...
A když mi posílali upomínku na adresu, kde jsem již nebydlel a u pojišťovny měl nahlášenu změnu bydliště? Nemohl jsem tak reagovat na 30-ti denní lhůtu na doplacení.
Pokud jste prokazatelně nahlásil změnu kontaktní adresy a pojišťovna Vám zasílala poštu na adresu původní, možná máte ještě nějakou naději, ale to už je spíš otázka pro právníka. Nicméně mne trošku zaráží, že jste hlásil změnu adresy pojišťovně, kde jste měl pojištěné auto, které jste vlastně už neměl... A také nevím, zda je pojišťovna vůbec povinna posílat upomínku, smlouva přece byla asi napsána a oboustranně podepsána dost jednoznačně.
...ale opět podotýkám, že jsem v tomto oboru pouze laik...
ČKP nemohla v žádném případě požadovat pokutu za "neplacení pov. ručení" Nebo jste snad měl s ČKP nějakou smlouvu? Obecně po Vás může požadovat finanční plnění či pokuty pouze oprávněná osoba či instituce v případě nedodržení smluvního ujednání nebo porušení či nerespektování předpisů a platných zákonů. V tomto případě Vám musí být zavinění dostatečně prokázáno.
Bohužel si pletete pojmy. Možná Vám to připadá jako slovíčkaření, ale pokud je řeč o sankcích, soudních sporech a pod. je zcela nezbytné označovat skutečnosti správnými názvy. Záměna byť jediného slova může mít velice podstatné následky. Tedy znovu opakuji ČKP nemůže nikomu udělit pokutu za neplacení pov. ručení. A to proto, že pov. ručení nelze u této instituce sjednat. Nepleťte si pojem neplatit a nemít pojištěno - jsou to dvě naprosto odlišné označení.
V případě,že neplatíte pojišťovně delší dobu,tak svámi pojišťovna ukončí smlouvu a v ten okamžik máte auto nepojištěné.Tudíž následkem neplacení,se stáváte nepojištěncem a za to získáváte hlavní cenu - atraktivní sankci od kanceláře pojistitelů
Máte-li dojem, že platební rozkaz byl vydán v rozporu se zákonem nebo v případě jiných prokazatelných pochybností, můžete proti němu podat odpor a bude následovat běžné soudní projednání.
To ano, má otázka zněla, zda si myslíte, že jsem v právu a mám šanci na úspěch. Placením soudních výloh si akorát nadělám do vlastního hnízda. Do marného sporu přeci nepůjdu.
Soudní výlohy budete hradit když prohajete (většinou). Je tedy na Vás, posoudit zda jste celou dobu postupoval v souladu s předpisy, zda jste včas oznámil změnu adresy na všechna potřebná místa, zda jste neprovozoval nepojištěné vozidlo a pod. Máte-li v těchto otázkách jistotu, že vše bylo jak být mělo, tak do sporu jistě jděte, v případě pochybností bude nejlépe celou věc probrat konkrétně s právníkem.
Nějaký pán tu dokonce uvedl, že se nemusí platit penále i v případě, že vozidlo nebylo provozováno. Já jsem ho dokonce neměl na značkách, a proto mi přijde absurdní sankce za nepojištěné neexistující vozidlo, resp. za neplacení pov. ručení vraku.
Zapamatujte si toto. To co máte zaplatit je dlužné pojistné za dobu pojištění + výlohy za právníka pojišťovny. To nemá co dočinění s tím, že vozidlo neprovozujete. Není to žádná sankce. Pojišťovna chce pouze pojistné za dobu, kdy vám poskytovala službu.
- pojistná smluva zaniká ze zákona trvalým vyřazením vozidla z registru, dočasným vyřazením vozidla, prodejem vozidla atd...
- pokud odhlášením myslíte odhlášení na jiného provotovatele, při prodeji auta, tak to napiště jasně a srozumitelně
- pokud jste byl na úřadu, "odhlásit" auto, dostakl jste razítko do velkého TP, nebo výpis z registru jako poobvrzení, ale neznamená to, že jste to hlásil i na pojišťovně, zákon o povinném ručení vám ukládá každou změnu hlásit na pojišťovně do 15 dnů
- vzhledem k tomu, že pojišťovna je soukromý subjekt pracující na komerčním principu, nikdo, opakuji NIKDO, tedy žádný úřad to za vás pojišťovně neoznámí...
- to bude hlavní příčina vašeho problému, a také nízké právní povědomí
Děkuji za odpověď, byť s nádechem opovržení.
doplněno 11.12.10 17:19:Ale máte pravdu, mám patrně nízké právní povědomí.
není to nádech opovržení, jen překvapení, žasnu nad tím, že místo toho aby jste udělal to co jste podle zákona udalt měl, tedy oficiálně nahlásit pojišťovně trvalé vyřazení vozidla z registru a omluvit se jim za vlasntní liknavost, řešíte tady možné soudní spory, dovolání a pokuty...Také předpokládám, že jste obsah (nedoručené) obsílky řešil s ČKP a jasně jste jim vysvětlitl, že jste auto trvale vyřadil z registru, každý referent v ČKP musí znát zákon o povinnném ručení a musí mu být hned jasné, že kdkyž pojistka zanikla ze zákona, nevznikla ze zákona povinnost cokoliv nadále platit...Nehledě na to, že ČKP má ze zákona právo požadovat po ministertsvu výpis z registru vozidel, kdyby si ho ČKP vyžádala, bylo by jí hned jasné, že u uvedného vozidla je v kolonce "statut" uvedeno "trvale vyřazeno"...atd...
A nakonec, když už někdo uvažuje o soudním sporu kvůli něčemu, pud sebezáchovy mu velí zajímat se o to, proč se vlastně soudit, zákon o povinném ručení je volně přístupný na internetu a stačí přečíst prvních několik stran, aby jste měl ve všem jasno...Pokud smlouva o povinném ručení skutečně zanikla ze zákona, tedy pokud jste auto skutečně vyřadil a máte o tom doklad, je jakýkoliv soudní spor bezpředmětný...Proto nechápu, co tady vlastně chcete řešit...
Liknavá byla možná úřednice pojišťovny. Já jsem s na ČSOB mazal s techničákem hned po vyřazení. Teď jsem překvapen, že mi pod stromeček přišel dárek v podobě 10 000, který bych měl věnovat darmošlapům s ČKP a hlavně právníkovi, který údajně napsal 3 dopisy a chce za to 8000 Kč. Po dvou letech jim ovšem těžko budu dokazovat, že jsem to paní na pojišťovně ukazoval. Ano, měl jsem to poslat doporučeně a podací lístek uschovat. Potíž je v tom, že jsem se stěhoval a ČKP, resp. jejich právní zástupce, mi tvrdí, že mi poslali výzvu k zaplacení dlužné částky. Já měl prokazatelně přepsané bydliště, včetně řidičáku, a změnu bydliště jsem měl nahlášenou i na ČSOB. Dle mého mají hampejz na pojišťovně, ale to jim budu po dvou letech těžko dokazovat. A pod ruce jsem se přepážkové pracovnici nedíval, jestli povinné ručení ukončila.
Každopádně když po bezmála dvou letech mi naskočily úroky, najednou si mé bydliště dokážou zjistit. Zajímavé. A i kdyby byla chyba na mé straně, 10 000 za měsíc neplacení, byť z nedbalosti, by byl opravdu krutý trest. Ale z něčeho tito paraziti ( v některých případech i parazitoidi) žít musejí.
PS: server se jmenuje poradte.cz, nikoli přisazujte si, deklamujte, plísněte.cz
Tedy nechcete-li mi poradit, nechte si své glosy
S pozdravem lesu zdar! Kozlachov
Pokus i nehodláte lhát sám sobě, tak do pojišťovny jste snad šel zrušit pojistku na toto auto, tudíž o tom musí být písemný záznam, který jste musel obdržet na místě a většinou ještě jednou poštou od pojišťovny. Nebo jste šel k přepážce slečně jen letmo ukázat TP? "Prokazatelně" jste měl přepsanou adresu - to asi ano, ale jen ve Vašich dokladech. Že jste informoval i pojišťovnu je také možné, ale ČSOB není ČKP - tam jste je asi neinformoval. Podstatné by bylo prokázat, že jste změnu adresy nahlásil na dodací poštu bývalého bydliště a zařídil si tam dodání zásilek na novou adresu. Dokáži sice pochopit Vaši nespokojenost, ale zatím to vypadá, že jste k tomu největší měrou přispěl sám. Znovu tedy opakuji - máte-li důvodné pochybnosti o celé této záležitosti, pak se jděte poradit k právníkovi a ne na zdejší poradnu. Zde si o tom lze jen nezávazně pokecat, ale sankcí Vás tu nikdo nezbaví.
doplněno 12.12.10 11:41:Pardon - začátek má být " Pokud si nehodláte..."
Díky za užitečnou radu. Popravdě jsem listiny spojené s dva roky "umrlým" autem zlikvidoval. Teď vím, že to byla hloupost. Nezbývá mi než oběhat dopravku (tam by údaje o vyřazení z registru vozidel měly uchovávat snad 20 let) a pojišťovnu a nechat si mé domněnky potvrdit na papír, pak podat odpor a doufat, že se to nějak vysvětlí. Příkaz k přeposílání pošty jsem si bohužel nezaplatil, jelikož jsem na všechny důležité instituce nahlásil změnu bydliště.
Každopádně ještě jednou děkuji za vaše postřehy. Do sporu půjdu, nejsem žádný neplatič. Nevěřím v neomylnost úřednického aparátu a nechci být dojnou krávou ČKP a jejich advokátů, kteří si za hodinu účtují polovinu mého platu. Ale to už jsou tlachy.
Lesu zdar, ouřadům zmar
20 let asi těžko, ale 5 let určitě, pak se elektronické záznamy mažou, v každém případě za nepatrný správní polatek ouřední nezmar vydá výpis z registru, pokud ej auto skutečně vyřazeno, včetně data kdy byl zápis v registru proveden
No bohužel jste na jednu důležitou instituci zapoměl
Jen krátce, pojištění jsem ukončil prostřednictvím majlu a potvrzemí o ukončení vč. bezeškodního průběhu přišlo poštou.
Dle paragrafu 24c odst.1 zákona 137/2008 Sb. (novela zák. 168/1999 Sb.) jsem povinen uhradit Kanceláři příspěvek v případě, je-li provozováno vozidlo bez pojištění odpovědnosti. Opakuji, že v období, kdy po mně žádají příspěvek, bylo auto čtvrt roku po smrti. Tedy jsem jej nemohl ani provozovat. Můj problém vězí v odstavci 4, dle kterého příspěvek nevzniká, pokud do 30 dní od doručení výzvy neprokážu, že jsem nejednal v rozporu se zákonem. Jak jsem řekl, kvůli změně bydliště jsem obsílku nedostal, tzn. byla pokládána za doručenou.
Jde mi o to, zda je odst. 1 nadřazen odst. 4. Pakliže ne, budu platit příspěvek za PROVOZ neexistujícího auta, neb jsem do měsíce proti tomuto nesmyslu neohradil? Přijde mi to jako Kocourkov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.