Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vývoz auta za hranice

Od: holesovaci odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, může mi někdo poradit jak postupovat při vývozu auta do Konga /africká země/? Mám funkční auto se všemi doklady, kterému skončí v srpnu 2011 technická. My bychom rádi darovali auto příbuzným tak, že ho vyvezeme do Belgie /to bude mít ještě platnou technickou i povin.ručení/ a nalodíme do Afriky. Jak ho ale odhlásit v českém registru vozidel? Značky můžeme přivézt zpět, ale doklady budou s autem darovány a povinné ručení ukončíme v červnu s poslední splátkou? Díky za případné rady. Možno psát i na mail: holesovaci@seznam.cz

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

0x

už to tady bylo asi 15 x, a nebudu to opakovat, zvedněte telefon a zavolejte hned na dopravní úřad, odbor nebo oddělení registrace vozidel, a zeptejte se, co musíte předložit k tomu aby jste mohli odhlásit auto na afričana včetně přidělení exportních značek na jeho jméno...předpkádám že budete zastupvat afričana, tedy jednat jeho jménem na základě písemné plné moci

holesovaci
hodnocení

Děkuji za odpovědˇ, ale asi jsem nenapsala, že i můj manžel je původem Afričan a tak chceme auto jen darovat do jeho rodiny a plná moc ve francouzštině by asi českému registru byla na...Nejde o prodej, ani o vývoz do EU. Díky i tak za radu, asi zajdu na úřady. Záleží pak na chápavosti a vstřícnosti úřednic/ků.

erikch*

obávám se,že oficiální cestou to bude trošku "pakárna"-čili vzhledem k faktu,že Kongo(potažmo ostatní africké země)vůbec nezajímá nějaká ČR někde v Evropě,tak bych to vůbec neřešil-k autu sepište darovací smlouvu,plnou moc(kvůli obdarovanému)-nevím jak to chodí v Kongu-předpokládám,že za nějakých 50 dolarů tam není s ničím problém(víte jak to myslím)-nechte si oba tech.průkazy a po odjezdu auta z Belgie(až se bude blížit konec povinného) směr Afrika nahlašte jakože ztrátu...Není to sice "košér",ale nejjednodušší jak časově,tak finančně...Pokud už to auto zůstane na africkém kontinentu,nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu-vzpomeňte jak dopadla delegace st.zástupců,vyšetřovatelů v JAR kvůli Radovanovi(a to státu fakt o něco šlo-auto nikdo řešit určitě nebude...)Ostatně uvidíte sama poté,čím vším vás na úřadě "zasypou" za nesmyslama,které budete muset mít...

nu*

Erikchu ty jsi skutečný odborník, věnuj se raději dovozu ojetých pleček z Belgie a přestaň psát o tom, čemu vůbec nerozumíš:-P

Žádná pakárna to není ,dělá se to na počkání, do 20 minut má auto exportní značky a může odjet klidně i do Toga

erikch*

příteli nu-já nejsem odborník,ale realista...a bohužel realita na úřadech(nejen dopravních)je taková jaká je-90% úředníků má pocit vlastní nenahraditelnosti a neomylnosti-a zítra budou mít i pocit finanční nedocenitelnosti(až budou "stávkovat" v obchodních centrech a řešit předvánoční nákupy)...Prostě sice nemám zkušenosti s exportem,ale dovozem ano-a za to co si většina z "kolegů" vymýšlí za nesmysly,jenom proto,že oni mají to razítko, bych je nechal proplatit školné v plné výši,jenž se leckdy evidentně minulo účinkem...,víme :-P

nespokojenyurednik

Úřad neřeší vlastnické vztahy, je jedno zda auto prodáte nebo darujete, půjde na exportních značkách do afriky, pokud jde o nechápající úředníky, mýžete jít klidně hned za vedoucím, určitě si s Váma rád popvídá, na značnou část referentských postů a na místa vedoucích je dnes předepsáno vysokoškolské vzdělání, a jak jistě víte, na VŠ se dnes vyučují i cizí jazyky, angličtina nebo němčina není žádný problém i bez úředního překladu, , a také od Vás nidko nepožaduje, aby byl plná moc originální ve francoužšině, napiště si ji sama doma česky...pokud uvedete všechny požadované údaje, tedy kdo, koho a k čemu konkrétně zmocňuje, nemusí být podpisy na plné moci úředně ověřeny...Takže plnou moc hravě zvládnete sepsat a podepsat si sama , doma v klidu u kafíčka...

Podmínky přidělení exportních značek jsou v celé ČR stejné, ale vzhledem k tomum že o konkrétním autě a o tom, co je psáno v TP nic nevím, nebudu nic psát ani radit na dálku, jděte na uřad s velkým a malým TP, se zelenou kartou z pojišťovny, předložte - vraťte české značky a předložte plnou moc od afričana, jterou někoho zmicňuje k tomu, aby auto odghlásil na něj, potřebujete jeho přesdnou adresu v africe, včetně opřesného jména, u afričanů je někdy problém zjistit, co je křestní jméno a co příjmení,někdy mají těch jmen i několik, často se to píše obráceně než u evropanů, i naše úřady to komolí,tak aby to bylo v dokladech zapsáno správně...

holesovaci
hodnocení

Děkuji všem, kteří se mi snažili poradit. Já jsem pro úřední postup v každém případě, ale je také pravda, že arogance některých úředníků/nic nezná mezí. Opravdu vím o čem mluvím, když jsem dokazovala příjem rodičovského příspěvku a státu pak nechala 15000Kč, na které jsem měla nárok. No nic, to sem nepatří. Pokusím se o vše, co půjde. Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]