Nejste přihlášen/a.
Přeji fajn den, i když já ho moc fajn nemám. Jedná se o felicii 13MPi. Včera jsem zjistil, že jsem odpouštěl přes léto chladící soustavu (cca max 2 l) , zapoměl jsem na to a trošku mi to tam přimrzlo. předtím tam byla směs na - 25st. Při -15 jsem nastartoval a teplota se vyhoupla na 80 stupňů, spustil ventilátor. Vypnul jsem motor, nechal půl hodiny v klidu, nastartoval, zase teplota stoupla, ale při pomalé jízdě klesla na provozní teplotu. U benziny jsem odpustil 2 l nedostatečné směsi z auta tím způsobem, že jsem odpojil hadici od chladiče a pak dolil 2 l -40stupňového fridexu. Auto jsem projel 60 km, vše bylo v pořádku, ale na druhý den se mně situace opakovala, auto se opět při startu přehřálo na 80st. Poradí mi někdo proč? Je to tím, že se směs jízdou 60 km nepromíchala? Díky
Abych se přiznal tak moc tomu nerozumím. "Auto se opět při startu přehřálo na 80st." Jak se může přehřát když ještě ani nedosáhlo provozní teploty. Auto je přehřáté při 100 stupních.
Když jste přišel k autu, jaká byla kapalina v expančce? byla tekutá nebo rosol popřípadě tžíšť?
Teplota dosáhla dost rychle 80 stupňů, nechtěl jsem, aby motor vařil, proto jsem ho vypnul. V mrazu -15 se mi to zdálo příliš rychlé. Myslel jsem si, že je někde zamrzlý okruh. Cesta 60 km byla příjemná, topení bylo v pořádku. V pohodě jsem auto odstavil a na druhý den, zase při silnějším mrazu, mně opět teplota motoru docela rychle vyběhla na stojícím autě na 80. Zase jsem pro jistotu vypnul a po chvíli rozjel a zase se vše ustálilo. Dotazem jsem se chtěl ujistit, jestli jsem správně nalil kapalinu a jestli se po délce jízdy promíchala.
Jestli jste tam měl někde hrudku ledu, tak voda nekoluje a teplota jde rychle nahoru a pak vaří. Nechte si změřit chladící kapalinu nebo, pokud máte měřák, to zvládnete i sám. Fridex se promíchá sám, ale nejspíš ho tam bude málo.
Já si myslím, že je vše v pořádku. Mě se Felicia zahřeje už po kilometru jízdy (jde z topení teplý vzduch). Pokud ti ručička dobře ukazuje-nejde do červeného. Pokud jo a sepne ventilátor, teplota spadne pod červené, tak je vše opět v pořádku. Pokud se ti nelíbí to rychlé zahřátí, nechej motor běžet dýl, a vyzkoušej to. Nic tím nepokazíš, maximálně kdyby se to přehřálo, přijdeš o trochu chladící kapaliny, ale budem moci něco řešit dál.
A fungovalo topeni? Predpokladam, ze jo, jinak by jizda 60km byla docela drsna. Pak uz nema byt co zamrzle a muselo se to promichat. Myslim, ze i ty 2 litry doplnene vody nebyla zadna tragedie - staci treba litr fridexu v systemu (nevim cca 4l zbytek vody?) a sice to je tak na -8 stC odhaduju, ale uz to nezmrzne na kost ani pri -20, udela se takova ledova trist a motor s tim nema vetsi problem, rychle to roztaje. Tady me napada, jestli se nerozloucil treba termostat, nebo jestli bylo chlazeni po doliti dobre odvzdusneno (nevim jestli se tenhle motor odvzdusni sam).
Kazdopadne bych to na nejakou akutni zavadu nevidel, pokud teda neni treba praskla hlava nebo vyzrane tesneni, coz je take v horsim pripade mozne.
V samotné vyrovnávací nádržce se směs celkově nepromíchá-je tam v rezervě pro případný úbytek.Tím odpuštěním u chladiče jste ji ale nechal vtéci dovnitř, to je v pořádku.Směs se promíchá okamžitě, v tom není problém.Podle mého názoru máte někde vzduchovou bublinu, a musíte chladící soustavu odvzdušnit.
Ahojky nic neřeš máš všechno v pořádku, při stojícím vozidle se nedostatečně chladí a proto spíná větrák chladiče . Při jízdě se vše srovná. Můžeš to zkusit pak i v létě jak to chvilku běží na volnoběh hned se motor zahřeje, ale větrák to uchladí. Jen pro jistotu za jízdy ti felda topí,pokud ne je někde vzduch,ale tomu moc nevěřím po tvé jízdě, ale myslím si že určitě topí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.