Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamrzlé dveře Favoritu

Od: sona* odpovědí: 7 změna:

Mám zamrzjící dveře u Favoritu. Gumy a zámky nastříkané Silikonovým olejem, ale nejednou! jsem musela do auta kufrem. Přestane to být zábavné, když se kufr zabouchne a vy i s klíčemi jste uvnitř v ledové pasti. Po asi 10 minutách jízdy jdou aspoň jedny dveře otevřít. Kdopak mi může poradit? Předem děkuji :) Soňa

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Tak dveře, nebo zámek? Pokud je to ošetřeno, tak by zámek neměl dělat potíže, zřejmě se pořád sráží voda. Řádně vysušit a vystříkat zevnitř mechanismus. Rámy dveří, gumu otírat.

hodnocení

0x

Mě to dělalo u Š 120. A nejen, že mě přimrzly dveře. Napřed jsem nemohl vsunout klíč do zámku, když se to podařilo nešlo otočit a když jsem odemknul tak přimrznutý dveře. Tím to ovšem nekončilo, dveře po otevření nešly zavřít, zámek nezaklapnul. Takže 10 km držet dveře než trochu polevil zámek. Nepomohlo nic, jen mít v autě sucho, což se ovšem podařilo málokdy. Nebo mráz - 15° C alespoň 14 dnů v kuse. Pak taky všechno vyschlo a fungovalo to.

rob*

taky jsem míval "šáde", když byly mrazy a nechtělo se mi vytahovat prodlužku a fén, řešil jsem to tak, že jsem zavíral dveře jen na první klapnutí, ne nadoraz. Ty dveře co nešly zabouchnout si dodnes vybavuju ;)

hodnocení

0x

Kamarád natírá gumy u dveří glycerinem, aby nepřimrzly, už asi 30 let nemá problémy... glycerín kupuje v lékárně... já, musím zaklepat, takové problémy nemám...
...a zámky nestříkám ani WD ani silikonolejem, pokud dělaly problém, po vyčištění do sucha jsem je jemně natřel grafitovou vazelínou...teda mechaniku zámku, do vložky dávám roky jen práškový grafit, bezvadně maže, netuhne, nezamrzá...
v nouzi se dá naškrabat trochu prachu z tuhy obyčejné tužky, nasypat na klíč a párkrát šup sem, šup tam...

hodnocení

0x

Soňo, rozdělíme závadu na nefunkčnost zámku, to je zamrzlé, nenamazaná, špatně nastavené táhlo, někdy pomůže silněji nadzvednout kliku ale vlevo u řidiče. Koukněte dolů co tahá kliku a zdali se opírá již o dveře. Pak stačí v teple rozebrat vysušit, namazat a seřídit.

Nebo je přimrzlé těsnění a to lze vpravo dolů na roh strčit kapeník, hadr a podobně, nadzvednout kliku a tahat silně za hahr kapesník atd,

OK?

jabraka*
hodnocení

0x

Jsem panelákový motorista a svých šest minulých miláčků jsem vždy parkoval před domem.Takže praxe se zamrzajícími dveřmi mám dost.Nejlepší výsledky při mých experimentech s ledem jsem měl s glycerinem.Ale na podzim gumy a zámky ošetřit touto sladkou kapalinou určitě nestačí.Glycerin je ve vodě dobře rozpustný a proto po každém dešti se ochrana zlikviduje.Proto je potřeba před každou hrozící kalamitou nátěry zopakovat.Do mechaniky zámků se nakápne pár kapek a gumy ze dveří důkladně natřít.Dokonce slabá vrstvička chrání i proti námraze na sklech.

JABRAKA

doplněno 01.12.10 15:56:

Dnes jsem to znovu ověřil.Dveře jsem jakž takž otevřel.Nad prahy byly přimrzlé.pak jsem potřeboval oškrabat skla,námraza se sestávala kromě 5 mm ledu se sněhem i náplavem,zmrzlé ledové prameny ze střechy stékající ke stěračům.Oškrabat to plastovou škrabkou vůbec nešlo.Nakápnutím glycerinu se pomalu led rozpustil a za 5 minut se pohodlně dal seškrábnout.Uvolnily se lehce stěrače.Za dvě minuty jízdy se ohřálo topení a led rychle odtál.No zima je tady a nezbývá,než se jí nepodat a bojovat.

JABRAKA

odjinud*
hodnocení

0x

Problém může být ve třech věcech:

zámku (vložce), otvíracím mechanismem a gumou.

Zámek se maže správně práškovým grafitem, jenže před zimou. Pokud je zamrzlý, nezbývá než jej pokaždé rozmrazit lihem (nebo čím). Mají to na každé benzínce a hobbymarketu - jmenuje se to rozmrazovač zámků. Jo a to NOSIT S SEBOU, v autě je to naprd :)

Otvírací mechanismus je opět dobré občas rozbrat, očistit a namazat olejem, ale vzhledem k tomu, že je heo větší část VE dveřích (pod tapecírunkem), to dělá málokdo. Takže vzít olejem ve spreji (silikon, WD 40) alespoň tu část, co je vidět (z hrany dveří).

Guma musí bý mastná, aby ji mráz nelepil k sobě , takže to vzít buď silikonem nebo jelením lojem (glycerid). Prodává se i na to taková rtěnka, ale je to jen předdražený jelení lůj. A tím lojem to napatlat jako rtíky:)

(hele, tak mě tak napadá, nešlo by to i sádlem?)

doplněno 03.12.10 10:51:

Jo, ještě třeba FAB dělá special olej na zámky, takže olej z principu taky nevadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]