Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, jak se mám správně zachovat když dostanu smyk? Popř. co dělat proto abych ho nedostal?
DÍKY
Vidíte, a já myslel, že předejít smyku, lze zásadně zkušenostmi. Dnes jsem jel trolejbusem s řidičkou co řídí 30 let. Dojela na zastávku, prošlápla brzdu na podlahu a dokončila zastavení "pluhem" . Inu zkušenost je zkušenost. Někomu stačí 2 zimy, jinému ani 30 let. Kdo to neumí, radím : jet pomaleji, nezmatkovat, brzdit motorem a trochu brzdou. Jakmile cítíte smyk ( nejedná se jen doboku, ale i směrem vpřed ) povolit brzdu, nechat kola otočit a znovu zkusit přibržďovat. Nejde to ale v 50 kmh a už vůbec ne v 80 kmh. Je nutne předvídat a nejlépe to zkoušet na široké, nefrekfentované vozovce. Prvních pět zim nepočítejte s tím, že to budete zvládat. Jediné co zvládnete, že dobrzdíte a snad bez nehod. Ale zvládat smyk je složité. Ono jet třeba s autobusem z kopce, 50 kmh a zabrzdit, je mnohem jednodušší, než jet stejný kopec autem. Jde o zkušenosti. Proto si nikdy nebudu myslet, že už to zvládnu. Každý sníh je jiný, každý uježděný kousek se chová jinak. Jen jednou jsem myslel ( asi po 15 letech a najetých 500.000 km ), že už to zvládám. Sáňkama jsem dojel až k umělohmotnému sloupku. Nestalo se nikomu ani autu nic. Sloupek praskl. Od té doby vím, že nikdy si nesmím myslet, že to zvládnu "usmykovat". Takže rada : jezděte tak, abyste mohli zastavit o 20 metrů dříve a o 25% pomaleji. Pak budeme jezdit bezpečněji, sice pomaleji, ale "snad" bez nehod. Bavím se o smycích na uježděném sněhu. Na vodě je to jiná věc. Jednodušší. Přeji všem hezkou a bezpečnou zimu. Bude prý největší za 10 let. Nemám ji rád, ale konečně promrzne to co má promrznout. Viry, nemoci, komáři, příroda se snad vrátí k normálu a slimáci snad vymřou ) Už ať je zase JARO
Co dělat při smyku, to je rozdíl při zadním náhonu a předním náhonu. V první řadě nebrzdit! Při mírném smyku u zadního náhonu stačí mírně ubrat plyn u předního náhonu naopak plyn přidat, Vždy dávat kola tak zvaně kontra, ale to chce jít na nějakou volnou plochu jt natrénovat. Pokud je už smyk opravdu velký tak vyšlápnout spojku a hlavně řídit . Učit se to když už to nastane je pozdě. Abych se smyku předcházelo tak je potřeba do zatáčky vjíždět příslušnou rychlostí a podle potřeby podřadit. V zatáčce nikdy nebrzdit a při výjezdu ze zatáčky přidávat plyn. Volnou plochu a trénovat a trénovat.
Favorita mám, jezdím dva roky, ale přes zimu letos poprvní, zimní pneu mám letos nové, takže tam by problém neměl být, Teď jak začlo to zimní počasí, tak zkouším co to dělá a zháním rady a zkušenosti ostatních, nerad bych někomu ublížil nebo něco vyvedl
Perdos, my to tady můžem přesně dopodrobna popsat, ty si to můžež i vtlouc do hlavy, ale když ten moment přijde tak je to všechno hrozně rychlé a pokud si to před tím někde nezkusíš a to né jednou, tak tě to stejně překvapí a pravděpodbně se lekneš a dupneš na brzdu. Je to jako jízda na kole to se člověk teorií taky nenaučí.
Jednak by nebylo od věci říct, o jaké jde auto, (přední - zadní pohon, 4x4) a jak je vybavené ABS, ESP ... Každé se chová o dost odlišně. Optimální řešení je navštívit školu snyku a vyzkoušet vše v praxi a dostat to do krve.
A jak předejít smyku - základem jsou slušné pneu, přiměřená rychlost, plynulá jízda a PŘEDVÍDAVOST. Kluzké totiž v tomto období bývají mosty, lesní úseky silnic a pod. Krásný smyk také obdržíte na okresce, kde jsou vyjeté tři koleje, přičemž střední používají oba směry. Pokud z této koleje hodláte vyjet, je lépe velmi zpomalit a opatrně vyjíždět. Ale to je jen jeden příklad z mnoha
Zde jsou veškeré rady marné, protože to se člověk buď naučí, nebo navštíví kurz Školy smyku nebo jak se to jmenuje. Teoreticky je správné:
1.) Předvídat
2.) Předvídat
3.) Předvídat
4.) Uzpůsobit rychlost jízdy SVÝM SCHOPNOSTEM, povrchu vozovky, viditelnosti, aktuální dopravní situaci, stavu provozovaného prostředku (gumy, tlumiče apod).
Abyste smyku předešel tak jeďte jako "důchodce" (bez urážky, ale vystihuje je to tak zavedený pojem, že ho použiji). Prostě pokud si nejste jistej jak Váš vůz bude reagovat třeba na sněhu, jeďte pomalu. Sám si to čas od času zkusím, že si mírně sešlápnu brzdu a zjišťuju jak auto reaguje. Někdy podle oka nepoznáte na "čem" to vlastně jedete. Další možností je jet s dostatečným odstupem za jiným vozem, kterej Vám dělá vlastně skauta a pokud se dostane na sklinku (to poznáte celkem lehce), tak máte aspoň pár vteřin na to reagovat.
Jinak ve smyku platí - nebrzdit - to by bylo Vaše auto neovladatelný a pokusit se smyk zvládnout kontrem, pokud to nejde tak si ještě s relativně ovladatelným autem najít místo, kde to "nebude bolet". Pokud opravdu nejde zabránit srážce tak potom nezbyde nic jiného než právě to brždění, abyste minimalizoval škody (jak na sobě tak na jiných).
Teoreticky těžko popsatelné, proto doporučuji navštívit tu zmíněnou školu, nebo si najít zasněžený prázdný parkoviště a tam trénovat, trénovat a trénovat...
Aby nevzniknul smyk , je nejdůležitější a zásadní , aby obvodová rychlost kol byla vždy stejná jako rychlost jízdy (pohybu vozidla). to je nezbytné se naučit a při jízdě na kluzkém povrchu bedlivě sledovat a korigovat , přidáním plynu , jeho ubráním , podle momentální situace. Zkrátka citlivou obsluhou akcelerovat vozidlo , zpomalovat a citlivým brzděním a rozjížděním nedopustit aby kola vozidla na kluzkém povrchu proklouzla (prokluzovala). Při smyku je vždy nutné rejdová přední kola řízením směrovat ve směru skutečného pohybu vozidla ve smyku. Až po korekci smyku se pokoušet citlivě nasměrovat vozidlo do požadovaného směru. Největší chybou nezkušených řidičů bývá často , razantní zabrzdění , čím se kola zastaví , a vozidlo se pohybuje nekontrolovatelným směrem v totálním smyku. Při smyku totiž dochází k vývinu tepla mezi smekajícími povrchy , na sněhu a ledě dochází k odtávání , pneumatika se takto nedotýká přímo podkladu , ale vrstvičky vody. Jaké má voda třecí vlastnosti si dovedeme představit. Toto vše chce cit řidiče , jeho zkušenosti , cvik a plné soustředění. Já například při prvním sněhu si vyzkouším smyk při velmi pomalém průjezdu zatáčkou do stoupání , když se nikdo nepohybuje vpředu , vzadu ani v protisměru.Stačí jen trochu více přidat ( vozidlo se dostane do smyku ) , potom okamžitě ubrat plyn , rejd směrovat vždy ve směru jízdy. Toto ale nikomu nedoporučuji jako školu smyku. Jde jen o otestování aktuálních jízdních vlastností velmi zkušenými. Pak zřetelně ucítíme jak se smyk zlikvidoval (vyrovnaly se obvodová rychlost kol a rychlost jízdy) a vozidlo počalo za mírného a plynulého přidávání plynu akcelerovat. Poukázal jsem jen na obecné zásady. Sami si jistě dovedete doplnit rozdílnosti smyků vozidel s předním , nebo zadním náhonem , s pohonem všech kol , při smyku bočním a při prokluzování kol , při rozjezdu na kluzké vozovce , hlavně do stoupání.miro
doplněno 29.11.10 21:17:Samozřejmě velmi účinné , podle situace , je vypnutí spojky bez brzdění , směrovat vizidlo do směru jízdy a nechat vozidlo tzv zpamatovat , a pak korigovat požadovaný směr jízdy , jak uvadí p.ar
Všichni moji mlaďoši se při prvním sněhu vydají na opuštěné parkoviště a chvíli tam dělají psí kusy. :D Sama jsem řídila celý svůj život a ikdyž jsem věděla, co mám dělat, vždycky jsem zazmatkovala. Takže to, že jezdí po zledovatělém prostoru, mladým schvaluji, protože je to třeba dostat do ruky, do nohou a do hlavy, aby všecko šlo automaticky. Bez přemýšlení, na které stejně není čas. Všem přeji co nejméně prkérních situací a širokou cestu bez pomačkaných plechů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.