Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,včera sem dolila fridex do chladiče a dnes mi bylo řečeny,že musím vypustit chladič,nalít tam tři litry fridexu a doředit vodou? je to opravdu nutné vše vypouštět? prý to jinak nemá smysl.dolévala jsem do -48 a ted to prý mám stěží do -10 protože jsem to nevypustila. můžete mi někdo poradit? děkuji
dobrý den, šikulo, jste praktická žena, jak dokazuje Váš nick, nejdřívě jednáte a pak myslíte a ptáte se...Jste si jista, že jste do auta dolila skutečně fridex?
Když Vám něco bylo řečeno, přerdpokládám, že ten,. kým Vám to bylol řečeno dostal od Vás informaci, co s estalo...tedy proč jste dolila do chadiče fridex, kilik jste ho tam dolila, nebo alespoň jaké je to auto, a také to, co bylo v chladiči předtím, než jste tam dolila fridex...Tak jak to tedy bylo? Nejsme jasnovidci
tak nalila jsme tam nákej zelenej pro všechny typi hlav.pač mám octávii tak vůbec nevím jakou má hlavu :D dolila jsem ho z toho důvodu,že jsem tam měla už tříšť místo vody a byla jsme skoro na suchu.fridex to byl určitě,ale jakej tam byl předtím netuším pač mi to vždy někdo udělal,jenže ted se stalo,že jsme byla daleko a nevěla si rady.tak sem to udělal tak jak sem udělala.
Pokud vám někdo řekla že máte nalít 3 litry fridexu do chladiče a pak dolít destilkou tak to také nebyl moc velký odborník. Při výměně se nalévá vždy směs už namíchaná, to jen pro začátek. Jinak k vašemu dotazu, kolik a jaký fridex jste dolévala? na kolik stupňů byla před dolitím směs namíchána? Při jaké teplotě kapaliny jste měřili "odolnost" kapaliny?
tak nalila jsme tam jen litr pač sem byla skoro na suchu a nevěděla kolik nalít.vím jen že byl zelený pro všechny typy hlav do -48C.ta dřívější směs vůbec netuším,ani sem to neměřila nebylo čím byla sem sama a daleko a ještě byl večer.na benzínce říkali že to můžu hned nalít,tak se stalo a pak mi někdo řek že to nemůžu udělat.tak se ptám
Kikulo, asi takhle Chladící soustava auta obsahuje průměrně 6-8 litrů kapaliny (záleží na typu vozidla). Do systému se nalévá nemrznoucí směs smíchaná s destilovanou vodou. Poměr namíchání se většinou provádí 1:1 a směs je pak zhruba na -40. Životnost kapaliny je 2 , 3 a nebo 5 let to podle toho jakou kapalinu použijete.
Podle vašeho popisu to vypadá, že jste v soustavě mněla pouze vodu a po dolití jednoho litru Fridexu to jak píšete není ani na -10. To je opravdu slabá koncentrace.
Nejlépe uděláte, když dáte celý obsyh chldícího dáte nový. Koupit 4 litry Antifreeze (5 letou) a 4litry destilované vody. Celý systém vypustit a dát nový obsah namíchaný 1:1 a máte na 5 let klid. Nebo jednoduše dát auto do servisu a výměnu nechat udělat.
Rada byla velmi správná, v motoru vždy nějaká kapalina zůstane, čili z hlediska odolnosti mrazu je postup nalití fridexu a pak destilky správný, známe li celkový objem chladící kapaliny. Nalití předem namíchaného fridexu je správný postup pro nový, ještě nikdy nenaplněný systém, který zaručuje že se nenaředí nějakými zbytky staré chladící kapaliny.
tomasko,nevím ve kterém servisu pracujete, ale rada nalít fridex a pak terve destilku ve špatná. I každý garážista zná, že že dát jen samotný fridex není ideální pro gumové díly a těsnění v chladící soustavě. Proto je lépe nalévat směs už namíchanou. Po vypuštění chladící soustavy zůstaně v okruhu jen minimum staré náplně.
Ano, je možné že koncentrovaný fridex škodí, jenomže on je koncentrovaný jen pár vteřin.Co se týká zbytků staré nemrznoucí kapaliny-je jí plný blok motoru, který již u většiny současných aut nejde vypustit.Sundáme li spodní hadici od chladiče, vyteče chladič a hladina motoru po vodní pumpu, někde jen z hlavy. V bloku zůstává litr i více, podle jeho velikosti.
Sice nevím o kterém motoru mluvíte, že tam zůstane více než litr chladící kapaliny. Obvykle je pumpa umístěná na nejnižším místě chladící soustavy v bloku motoru a po vypuštění v tam zůstane tak 2dcl. Ono nejde brát, že opticky pupa vypadá jako že je v polovině motoru. To jen tak na okraj. Dále bych rád vyděl pumpu která směs dokáže promíchat během pár sekund. Takový mixer jsem taky ještě neviděl.
Teď ,ale k tomu hlavnímu, V čem je rozdíl nalít samotný fridex a pak destilku u vypuštěných soustav a nebo již namíchanou kapalinu. V čem spatřujete logiku, když dle vás je to ta pár sekund stejně promíchané.
Nehádejte se o banalitách, pro Kikulku pokud jste ještě nikdy neměnila chladicí směs, vozidlo vlastníte více než pět let, zajeďte do servisu ať vám vymění kompletní náplň. Mám dojem že od určitého data výroby se dávala růžová náplň. Tím že jste dolila fridex se nic nestalo pouze, zda je dobře namíchán k poměru vody. Aby tam nebylo toho fridexu málo.
doplněno 30.11.10 15:26:Opravdu v bloku, hlavě a chladiči zůstávají i dva litry náplně.
Auto vlastním tepr 3roky..co vím tak loni tam byla náká červená až do růžova kapalina.prý do -30 .takže to vidím tak ,že ideální to bude vypustit a znovu vše udělat ach joooo..tohle ale už nechám na servise.děkuji moc za rady
Rozdíl je v poměru, mrzí mne, že jste to nepochopil, ale je to u vás marné.Směs se promíchá i bez pumpy, je to Brownův pohyb molekul, ale to nemá cenu rozvádět.
Jak myslíte, jen je škoda že váš správný postup neznají ani samotní výrobci nemrznoucích směsí a prodávají i směs namíchané. Možná se ,ale pletu a je možné koupit nové auto bez chladící kapaliny , kam je tato namíchaná směs určena.
Vysvětlení pro nechápající : pokud budu mít v autě vodu, vypustím jí a zůstane mi v bloku litr vody. Doliju předem namíchanou směs do -27, ale díky naředění zbytkovou vodou bude do -18ti. To je to, co se vám tu snažím vysvětlit. Pokud se prodává auto bez chladící kapaliny, tak si ho kupte.
Ano a pro ty nejbystřejší, původně litr pak to jara zvednul na dva a teď už dokonce 3 litry. Raději to je moje poslední reakce páč pak bych se mohl i dozvědět, že soustava nejde ani vypustit. Jen pro toho nejbystřejšího, psal jsem namíchat 1:1 což vychází na nějakých - 40, takže na krásně i kdyby,tak po dolití je to na nějakých - 35 a to ani v našich podhorských podmínkách není běžná teplota a to ani v noci. Howk.
Járo tím nejbystřejším jsem samozřejmně namyslel vás, ale tomaska, my ostatní jsem nechápající, teda já určitě, nekoho vážně někdy nechápu.
Beru vás za slovo, že je to vaše poslední reakce, doufám že jste férovej a je to na vždycky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.