Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chci si vyměnit chladící kapalinu v autě za novou
Je nutné ohřát motor (aby se otevřel termostat ) a nebo můžu vyměnit kapalinu bez ohřátí auta?
nejsem žádný fenomen přes auta, na otázky z této oblasti se spoléhám třeba na kolegy s nickem ar, milanc, erikch a td, ale jak přemýšlím, tak termostat je vlastně automatický ventil, který po ohřátí chladící kapaliny v okruhu motoru, teda dá se říci v malém okruhu, otevře průtok vody ve velkém okruhu, teda i přes chladič a topení...
protože termostat je jen jeden, dalo by se říci, že zavírá jen jednu stranu velkého okruhu a proto by voda vytekla tou druhou stranou, ale zase na druhou stranu teplejší kapalina by mohla být tekutější a otevřený termostat by umožnil vniknutí vzduchu z té první strany a únik veškeré kapaliny... při plnění by třeba mohla zůstat vzduchová bublina někde okolo zavřeného termostatu...u některých aut byly dokonce na nejvyšším bodu okruhu chlazení ventilky na odvzdušnění...
nevím, už si nepamatuji, jak to bylo kdysi, když jsem si to měnil sám, jestli jsem náhodou i nevybíral termostat...kontrola a hned i přečištění... dnes na to mám lidi... syn je šikovný...
doplněno 28.11.10 08:50:záleží na tom, kde jí vypouštíte. mohu jen hádat, nevím o jaké auto se jedná, většinou mají na spodku nějaký ventil, když ne, někdo povolí hadici na spodku, těžko říci... proto je dobré otevřít systém chlazení na více místech, aby se do něj dostal vzduch..
.pokud nevíte, co tam bylo za kapalinu, možná by nebylo od věci systém propláchnout vodou, aspoň se naučíte vypouštění a plnění, a když Vám něco obyčejné vody uteče, nebude to taková škoda, jako když uteče směs fridexu a destilované vody...
i mistr tesař se utne, byl jsem svědkem, když mi v autorizovaném servisu nestačili dolévat novou směs, než si všimli nedotaženého vypouštěcího otvoru...
Jabrako mám dojem že Z1 stále platí , tudíž nechápu co vás vede k podávání špatných rad. To že vy svoje auta flikujete a takto huntujete je jenom váš poblém.
smakaballle udělěj to tak jak píše celp® . Sundat spodní hadici na chladiči a nechat vytéct při otevřeném topení. Doporučuji koupit nemrznoucí kapalinu s 5 letým výměným cyklem
jasně provedu po obědě na to vletím
Ale jěště jsem v autě nechal novou destilku přes noc a je jeden kus ledu
Tak až rozmrzne
To otevřené topení je myšleno pouze nastavit teplo v autě nebo nějakej ventil?
Mám dojem že na feldě je vespod na koleni vypouštěcí šroub,jak je zde již psáno -nejlépe auto ohřát a poté vypustit tím spodním šroubem,sundat víčko exp.nádrže a chladiče
Je myšleno dát topení naplno, nastavit na ten červený "puntík". Takhl ne foto je topení vypnuto.
Nevím are,proč nejjednodušší radu odsuzuješ?Pokud nedoporučím vyměňovat kapalinu každý rok,tak je to nesmysl?Dokonce i když ji vypustím,lze ji znovu použít bez jakýchkoliv problémů,maximálně se přes hadr zfiltruje.Ne každý může za náplň bez mrknutí oka 500.-.
JABRAKA
Jabrako, snad nikdy jsem neodsuzoval nejednoduší radu, ale vždy pokud rada nemá logiku nebo je vyloženě špatná. Každá kapalina ve voze má svojí životnost , u nemrznoucích chladících kapalin to bývá 2, 3 a nebo 5 let. To vždy udává výrobce dle složení. Pokud někdo neví jaká je nemrznoucí kapalina v chladícím systemu, musí vycházet , že dvou letá. Po této době kapalina strácí antikorozní učinky a má i neblahý vliv na gumové součásti, které začínají tvrdnout. To lze krásně poznat jak se postupně kapalina začne zakalovat. "Bordel se pak usazuje v celém motoru a i na čidlech , kterých je v dnešní době v autech víc než je zdrávo. Další věc je že takto zaneřáděná kapalina nemá nejpřísnivější účinky i na vodní pumpu, kde na hřídely funguje jako brusná pasta a vydře simering, atd atd. Takže ušetřit momentálně 500 se může zdát výhodné , časem to leckdy příjde mnohem dráž. O filtrování kapaliny přez hadr, to raději ani nekomentuji. Nemá se šetřit na nepravém místě.
Tak jsem ohřál motor cca3 min ,topení otevřel a pak motor vypnul .
na nádržce sundal víčko a vlezl pod auto ,13 -ku šroub vyšrouboval a vypustil do nádoby starý fridex cca 5 litrů
zašrouboval 13-ku a nalil fridex červený 5-tiletý cca 5 litrů zašrouboval víčko nádobky nastartoval projel bez problémů .
Ale pochvilce koukám a ejhle teploměr neukazuje
Čím by to mohlo být? že by čidlo?
No douf´ám , že byl už naředěný 1:1. Po nalití kapaliny je potřeba sledovat kapalinu v expančce a bývá potřeba ještě dolít. On se chladící okruh nenaplní napoprvé, je tam ještě vzducjová bublina. Jak dlouho motor běžel po dolití kapaliny, aniž se teploměr hnul?
doplněno 28.11.10 20:39:4min to opravdu nestačí. nechte motor běžet a sledujte hladinu v expančce a dle potřeby dolijte. Teploměr průběžně taky sledujite. Po celkovém ohřátí až se otevře i termostat , sepne vrtule na sahaře a topení bede topit je soustava odvzdušněna. Nelekněte se že po chvilce třeba najednou zmizí voda v expanče, v soustavě je plno vzduchu a jak je vytlačován tak hladina klesne. Toho se nelekejte je to normální.
Dobrý den. Myslím ,že 4 minuty jsou na prohřátí vozu málo.Kór v tomto chladném počasí.
Já bych auto pomalou jizdou zahřál na provozní teplotu a sledoval teploměr a pak i hladinu v nádržce.Myslím,že určitě bude třeba trochu kapaliny dolit.Ale pozor na otevírání! Musíte opatrně. A´t se neopaříte.
Co se týče správného fungování termostatu,tak jestli funguje poznáte tak ,že až se motor zahřeje na požadovanou teplotu,tak hodnota na teploměru lehce krátkodobě klesne.To je okamžik,kdy se termostat otevřel.
hmm ale po těch cca 4 minutách šlo z topení teplo
a ručička teploměru se tak trochu hnula cca 2mm
ale po 6 km jsem zastavil protože jsem přijel rodičům a koukám ( než jsem vypnul motor) že ručička je na nule , tak jsem sundal a zahýbal konektorem čidla teploty a ono nic
no kdž jsem nalil nový fridex cca 3.5litrů natočil motor pak otevřel nádržku ==== fridex nikde
tak jsem cca 1 litr dolil .
Teď mě jěště napadá k tomu že 4 minuty je na ohřátí auta málo
Já jsem nejprve před vypuštěním auto ohřál cca 4min pak vypustil a nalil nový fridex cca 3minutky a po2minutách dolil jěště ten 1 litr pak další 4 minutky běžel motor na místě to je cca 10 minut přerušovaného běhu motoru a to už by na ohřátí mělo stačit nebo se pletu?a pak cca 6 km jízda do vedlejší vesnice a ouha teploměr asi kaput
(a po2minutách dolil jěště ten 1 litr )
a po2minutách běhu motoru na volnoběh dolil jěště ten 1 litr
Já mám dojem že jsem to odvzdušnoval přes teplotní čidlo,ale už je to asi 10 let- felicia 1.3 jednob.vstřik.
felicia 1.3 jednob.vstřik no tu mám
To znamená že to bude zavzdušněný?
bublina v termostatu a tím neukazuje teploměr?
no já mám dojem že tam máte pořád vzduch,ten snímač teploty by měl být někde ze vstřikem-no vedou od něj dráty,stačí vytočit a chvíli nechat venku,doufám že si to nepletu s jiným autem.
Poklud to nejde samo, jak psal Kety povol nebo vyndej čidlo teploměru a dolij vodu pokud bude potřeba, pak čidlo zadělej a nastartuj. Nech běžet na volnoběh nebo na mírně zvýšené otáčky a sleduj teplotu a hladinu v expančce. Teplota by pak už měla jít nahoru i na teploměru. Až bude term skoro na 90 termostat to propustí do chladiče, ten pak musí být teplý.
doplněno 28.11.10 22:02:Víčko na expanče nech otevřené nemusíš po kadém dolití zadělávat.
Jde to udělat i jednodušeji- stačí povolit víčko na expanzní nádobce, aby vzduch mohl ven a následně postavit auto do nějakého prudšího kopce předkem nahoru a nechat ho v této pozici přez noc, vzduch uteče sám
Teď jsem přijel z práce domů a chystám se vyměnit čidlo teploty ale při jízdě domů jsem zpozoroval že se ručička hnula tak 4mm a pochvíly zase spadla uplně dolu
může to čidlo kravit?
nebo bude problém jinde?
Jéjej neměnte zatím zbytečně nic,pokud auto ukazovalo teplotu před vým.fridexu dobře,tak nemá smysl to měnit,udělejte to tak jak se zde již několikrát píše-pořádně odvzdušnit
Tak jsem přišel k autu , měřákem na otevřel kapotu a odsával pomalinku kapalinu z nádobky,odsával ale čím? no čím prostě starým měřákem na hustotu nemrznoucí směsi .
A co čert nechtěl stalo se že spodní část nasávání + skleněná měrka sklouzla do vyrovnávací nádobky .
a co teď?
No rozdělal jsem hadice a nádobku odšrouboval po dlouhé době vyklepal obě věci .
A nyní po snížení hladiny nemrznoucí směsi jsem mohl vyměnit čidlo .
to jsem vyměnil ====pak ===ohřál motor a teplota na budíku začala nabíhat .
ALE nevím proč při dolití kapaliny do vyrovnávací nadoby za studena vytékala kapalina z otvoru určeného pro ěídlo
asi to zlobí (((měřákem na otevřel kapotu))
správně mělo být ((( Tak jsem přišel k autu , otevřel kapotu a měřákem na hustotu nemrznouci směsi jsem odsával pomalinku kapalinu z nádobky,odsával ale čím?
Je tady nějaké složité. To se mi nikdy nestalo. Jestli to ale není tím, že to většinou neměním.
Konec srandy. Jen bych chtěl dodat, že v termostatu bývá malinká díra na propouštění vzduchu právě pro výměnu nové náplně. Pokud je ucpaná a termostat ještě neotevřel, tak nemůže vzduch utéct.
Já bych to protáhl s očima na teploměru, až se to pořádně ohřeje, tak by to po dolití mělo být OK.
Vody tam je dost, nemělo by. Pro jistotu bych já osobně každých 5 km překotroloval hladinu kapaliny. Kapalinu na dolití sebou ,ale to ja určitě jasné.
Zdravím, možná jsem to přehlídl a je to tu, ale pokud nevíte co tam bylo předtím tak je nejlepší kapalinu vypustit (otevřené topení atd.. platí) vždycky zůstane nějaká stará kapalina v systému, takže je dobré dolít motor čistou destilkou a nechat motor ohřát, občas sešelápnout na 2500, tím se to promíchá a nyní se destilka vypustí a to co zůstnae v systému už je tak naředěné, že už se to mlátit nebude, takže teď nalít chladící kapalinu naředěnou s destilkou. Známej říkal že to vyplachuje i normální vodou, ale to nevím jestli to i na tu chvilku vadit nemůže přece jen to má být bez vápených přísad.
Konečně jsem si udělal čas na odpověď ja jsem dopadl
Děkuji za rady všem
Můj problém byl na konec v termostatu .Ohříval jse motor a skoro hned i topení ( i když se divím že se to stíhalo ohřát v pohodě)
Vyměnil jsem termostat a teplota na budíku cca 70-90 stupňů . teď je vše OK.
Dík za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.