Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je majitel auta

Od: moto* odpovědí: 9 změna:

Kdo je majitel, chci se zeptat, když prodám auto v polopřevodu na mě dál, stačí mi kupní smlouva a nemusím se bát případných sankcí od kaceláře pojistitelu, dík za radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

ČKP vychází jen z registru vozidel, logicky, neumí telepatii. Pro čistotu svědomí jim to klidně oznamte.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Majitel auta je ten, kdo auto legálně nabyl, v případě prodeje mezi fyzickými osobami platnou kupní smlouvou, a to písemnou nebo ústní. Kdy je smlouva platná je uvedeno v občanském zákoníku, musí dojít k zaplacení věci a jejímu předání-převzetí. Pokud by prodával auto ten, kdo auto nikdy nevlatnil, byla by neplatná, ale to by musel rozseknout soud.Polopřevod v souvislosti se změnou vlastnictví nic neznamená, je to jen zápis zákonného souhlasu stávajícího vlastníka s tím, aby bylo auto registrováno na někoho jiného. Z TP ve kterém je zapsána odhláška "na" nelze určit skutečného vlastníka ani provozovatele.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

ministerstvo dopravy předává ze zákona ČKP informace z registru vozidel, seznam aut v "polopřevodu" ale neposkytuje

moto*
hodnocení

A když jsem měl auto v polopřevodu neplatil pojistku a asi po půl roce jsem auto dopřevedl za 800 kč na sebe a ihned odhlásil, tak mi hrozí sankce od ČKP, dík za radu

nespokojenyurednik

záleží na tom zda jste auto provozoval nebo neprovozoval, zákon o povinném ručení jasně stanovuje, kdy je člověk povinen uzavřít povinné ručení a kdy ne, stačí zaparkovat na veřejné komunikaci a povinnost auto pojistit máte, když ho zatlačíte do soukromé garáže tak povinnost nevznikla, pokud nebylo půl roku povozováno nemá ČKP šanci provozování auta prokázat, pak sankce nehrozí...pokud sám dobrovolně nezaplatíte a na výzvu ČKP vhodně nezareagujete...oficiální údaj o tom které auto je v polopřevpdu ČKP od ministerszva nedostává, není tam totiž jasné kdo je majitelem a provozovatelem, ale nelze vyloučit, že ČKP na základě vlasntíjk srovnávacích databáz aut, která byla pojištěna, pak půl roku pojištěna nebyla a najednou jsou opět pojištěna někoho osloví...

motok
hodnocení

A když mám pojištěnou motorku jen sezoně a zbytek doby nemám papíry v depozitu a nejezdím s ní a mám jí v garáži, nemůžou nic chtít?

jirkamatapat*

povinností je mít povinné ručení po celou dobu vlastnictví motorky nebo jiného samohybu.Výjimkou je uložení SPZ do depozitu.Nestačí ji mít jen v garáži a nejezdit.To KČP ani nezjišťuje a v případě,že zjistí nezaplacené povinné ručení,následují sankce.

cyril*

ČKP se nestará zda platíte nebo neplatíte, to je věcí pojišťovny, ale zda máte uzavřen smluvní vztah s pojišťovnou.

Jirkoa pate a pete, to je špatná odpověď,

vlastnictví motorového vozidla nezakládá povinnost uzavřít pojištění. Musíte pojistit, pokud chcete vozidlo provozeovat, přesněji, nesmíte použít vozidlo bez pojištění na pozemních komunikací...atd.

Viz zákon 16/8/1999 paragraf 1!

Ale bacha, pokud nemáte pojištění, musíte deponovat značky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]