Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Korekce hustoměru na nemrznoucí směr

Od: dedabrno® odpovědí: 8 změna:

Je to smutné, ale nad očekávání si na jednou nevím rady s problémem: jak korigovat výsledek nezámrzné teploty chladící kapaliny v autě (zelená-Glykoshell) naměřené klasickým hustoměrem s balonkem nahoře a plovákem uvnitř? Ta korekční tabulka asi byla v originálním balení hustoměru, ale už není k nalezení... Normativní teplolota = 20 st. C, s poklesem teploty měřené směsi (linerita?) je nutno opravit zjištěnou nezámrznou teplotu směrem nahoruj nebo dolů? Tabulka by bodla.

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Je ještě jeden fígl pro kontrolu.Když je nemrznoucí směs slabá, tak při mrazu zkrupičkovatí, je to jak řídká krupicová kaše.Ještě se nic nestalo, ale varuje to: přidat Fridex!

janmega*

Strč vzorek do mrazáku a jestli nezmrzne, tak se netrap.

ar*

Není pak jednodušší nechat vzorek ohřát na pokojovou teplotu, změřít a vědět přesně na kolik je namíchaný?

cyril*

To by ale bylo moc jednoduchý a v případě, že se jedná o bezdomovce, tak kde veme tu pokojovou teplotu?*smich*

ar*

No třeba včera jsem zahlédl ve zprávách jak to "bezdomovci" přeháněli s pokojovou teplotou , až mseli přijet hasiči.

ar*
hodnocení

0x

Dědobrno, nevím jak starý je ten hustoměr, který používáte a jestli je už dělaný na nemrznoucí směsy na bázi glykolu ale i dnes se prodávají obyč. měřáky "balonkem nahoře a plovákem uvnitř" které přímo ukáží na kolik stupňů je směs namíchána. Takže oravdu nerozumím co považujete za korekční tabulku.

doplněno 25.11.10 16:34:

Jo takhle to myslíte, už jsem pochopil. Tak to vás asi zklamu takovou tabulku jsem nikdy neviděl a obávám se že ani neexistuje koecifient jak to přepočítat. Vždy se musí měřit kapalina při pokojové teplotě tedy zhruba 20 stupňů. Jinak jak jste asi poznal to naměří nesmysl.

hodnocení

To: ar.

Děkuji za zájem. Rozumíme si v tom, jak vypadá, ba i funguje hustoměr (i pro glykol), takže je jasné, že hladina na plováku ukáže na kolik stupňů je směs namíchána. Otázka však zní: když směs odebranou ze studeného chladiče (např. 5 st. C) změřím a hustoměr mi ukáže směs mrazuodolnou na -15 st. C, jakým koeficientem tento výsledek upravím? Teprve přepočtená hodnota mi ukáže tu skutečnou mrazuodolnost (třeba -20 st. C).

A o tom je moje otázka a o tom je i korekční (nebo převodní) tabulka.

hodnocení

Tak tedy na závěr:

Ten vzorečk pro přepočítání jsem stejně nenašel, ale celá snaha ověřit si hustotu chladící kapaliny hustoměrem se ukázala marnou, protože ten kus (už nějakou dobu nepoužívaný) je na nic, neboť ukazuje nesmyslné údaje, nepozná rozdíl mezi neředěným koncentrátem a obyčejnou vodou... Asi porušený plovák nebo špatně dimensovaný ... ale bádat nad tím nebudu.

Tak jsem se nakonec pokorně vrátil ke klasické metodě (též děkuji rádcům kolegům) zkouškou v mrazící truhle (-22 st.C).

Holt zkušenost a tradice nadevše, jak to říkával p. MUDr Plzák.

Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]