Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce,
mám tu bezúdržbovou autobaterii Varta Blue Dynamic C22 52Ah 470A. Chtěl bych vědět její rok výroby, protože se mi do rukou dostala použitá. Nějak ho nemohu vyčíst z těch kódů a popravdě se v nich ztrácím... Datumovku ve formě kolečka s šipkou se vstřikování plastu nemohu najít a koukal jsem i na dno. Mezi svorkama je:
C7C8880820300
477839
Ještě je i na štítku číslo 552 400 047, ale to bude nejspíš typové označení. Dalo by se tedy vyčíst, kdy byla vyrobená? Byl bych vděčný za pomoc. ![]()
Ahoj, nic konkrétního jsem sice nenašel, jen že prý by tam mělo být nějaké trojčíslí udávat měsíc a rok výroby.
Ale jestli ti to nějak pomůže, zkusil bych se obrátit mailem na info@varta-autobaterie.cz ![]()
je tam na spodní hraně vyražený(vytavený v plastu samotném) kod výrobku,homologace atd.a mimojiné i datum výroby(stejně jako pneu,čili týden/rok)-stačí trošku pohledat...Mám to tak u Silver Dynamic,taky jsem "luštil" až jsem našel...
doplněno 06.11.12 18:46:ne na dně,ale spodní hraně-z jedné podélné strany je u spodní hrany mini znaky(čísly) vyraženo vše možné a právě i datum...
doplněno 06.11.12 18:48:ne na dně,ale spodní hraně-z jedné podélné strany je u spodní hrany mini znaky(čísly) vyraženo vše možné a právě i datum...
Připíši tu svou zkušenost. Poslal jsem dotaz do Varty a:
Vážený pane, děkujeme za Váš e-mail.
K určení data výroby baterie je třeba tzv. dekódovací tabulka, kterou disponuje pouze oddělení kvality a je určena výhradně po interní účely. Pro Vaše účely by mělo postačit, že na čtvrté a páté pozici výrobního kódu, by mělo být 65 – v takovém případě byla baterie vyrobena ve druhé polovině roku 2016.
Při nákupu je rozhodující klidové napětí baterie tj. 12,6V – toto je jednoznačný indikátor jejího stavu. Jakmile se dostanou hodnoty pod 12,5V jedná se již o baterii vybitou tzn. je-li ponechána takto v dlouhodobě, dochází k jejímu nevratnému poškození.
Co se týká skladovací doby, baterie se mohou prodávat až 18 měsíců od data výroby a její vlastnosti se nijak nemění a to za předpokladu, že bylo pravidelně kontrolováno její klidové napětí a v případě potřeby řádně dobíjena.
Doporučuji tedy, nechat při nákupu změřit baterii klidové napětí na pólech a popř. naměřené hodnoty nechat zapsat do záručního listu. Klidové napětí by měla mít 12,5V a výše.
S pozdravem Jana F...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.