Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, viděl jsem, že se to tu již řešilo, avšak stále jsem z toho v pasti, vozidlo neprovozuji, avšak neplatil jsem povinné ručení v letošním roce. Je nějaká možnost jak se vyhnout pokutě?
j 11, zkusím vysvětlit,
Pokud provozujete vozidlo, musíte platit pojištění. zákon 168/1999 §1
Pokud neprovozujete, musíte uložit značky do depozita 168/1999 §15
sankce, od ČKP za 168/1999 §1 to se vyhnete, páč sdělíte do 30 dnů, že jste neprovozoval
sankce od úřadu až 20 000Kč ... to se vyhnete, pokud jim doložíte (zapojte představu) že vozidlo již nevlastníte.
OK, úřad nevezme značky do depozitu protože vozidlo nemá STK. Je rozebrané, ale po plánované opravě zase vyjede. Nechci ho odhlašovat.
Jaro, to že je vozidlo rozebrané a nemá platnou TK to není důvod, proč by úřad nemohl vzít RZ do depozitu.
ČKP by musela před soudem provozování vozidla prokázat, to bude nemožné pokud auto nejezdilo a bylo na soukromém pozemku, pokud bude ČKP žádat úřad aby řešil neodevzdání značek do depozita v této souvislosti jako přestupek, může to být zastaveno, nebo řešeno minimální pokutou, když budete přesvědčivě tvrdit že jste to učinil z neznalosti a že nepojízdné auto bylo třeba v soukromé garáži kde jste jej postupně opravoval s tím že jej pak obratem prodáte kupci, který s nm chtěl odjet... ale nesehnal jste vhodné díly, tedy dostatečně levné vzhledem k ceně auta, a do depozita jste nechtěl dát auto také proto, aby nový kupec mohl hned po opravě odjet...atd...blablabla...úředník si s Váma popovídá, neboc dostanete pokutu tísc Kč atd...neuvedl jste, co je v dopise od úřadu napsáno, a také nepíšetem, o jaký úřad jde...pokud dopravní, možná jen podáte vysvětlení...pokud o úřadovnu pojišťovny, také jim vysvětlíte že auto neprovozujete a nic platit nebudete, a poděkujete za upozornění na povinnost auto dočasně vyřadit, což obratem uděláte...a je pio pokutě
Dobrý den, děkuji všem za podněty a výborné rady. Půlka vesnice mi může dosvědčit, že auto nebylo pojízdné od konce roku 2008, kdy jsem jej zakoupil a použil jej na náhradní díly. Zbytek jsem odvezl včera na šroťák, kde mi vydali potvrzení o ekologické likvidaci. Použití na ND je dohledatelné v evidenci vozidel, jelikož jsem ND (motor) použil na své stávající auto a tím pádem problémové bylo opravdu nepojízdné (žádný další motor nebyl k němu přihlášen). Jsem pozván k podání vysvětlení na dopravní inspektorát a snad to projde s nějakou rozumnou nízkou pokutou.
Ještě jednou děkuji všem a přeji pěkný víkend.
Tak to se asi bude jednat o zcela jiný problém, protože dopravní inspektoráty tyto věci vůbec neřeší.
Mslím, že nejste normální, to co jste napsal sem mělo být napsáno v původním dotazu...Myslím že si za to pokutu zasloužíte...minimálně 50 tisíc
Není...
Buď jste měl zrušit registraci a vrátit RZ úřadu, nebo je alespoň dát do depozitu. To že auto nejezdí, ale máte na něm RZ není problém pojišťovny, ale Váš. Ze zákona jste povinnen platit pojistku za každé vozidlo, které je registrováno pro provoz na pozemních komunikacích.
doplněno 19.11.10 12:13:Tedy předpokládám, že máte na mysli penále od pojišťovny za nehrazení pojistného. O případné pokutě Policii ČR, která zastaví vozidlo bez pojistky snad ani nemá cenu diskutovat. Ale to nebude Váš případ, když píšete, že vozidlo nejezdí.
ČKP vychází z registru vozidel, pak se musí bránit dotyčný, ovšem za jedině čisté lze považovat depozito. Nebo ti co neprovozují to oznámili ČKP? Taky ne. Tož kde je chyba?
Promiňte kolego, ale když jsem pročetl Vaše odpovědi, tak jsme v podstatě odpověděli stejně.
Ze zákona je povinnost (až na výjimky) pojistit každé vozidlo vedené (registrováné) v evidenci = má RZ. V případě, že dojde ke zrušení pojistky (i jejím neplacením) má pojistitel povinnost do 14 dnů buď sjednat novovou smlouvu, nebo vrátit RZ na pšíslušný úřad.
Což jsem tazateli napsal. Tedy, že pokud nehodlal vozidlo provozovat, měl buď dát RZ do depozitu, nebo registraci zrušit (vyřadit vozidlo z evidence a RZ vrátit trvale).
Mýlil jsem se jen v tom, že jsem předpokládal, že pokutu požaduje pojišťovna za neplacení sjednané částky za pojistku.
Aha, mno děkuji za odpověď. Dává mi to smysl. Nezbývá tedy nic jiného, než zaplatit co příslušný úřad stanoví?
No to se právě nestalo, žádná složenka nepřišla, až teď po pul roce od doby, co jsem přestal platit pojištění, přišlo předvolání na dopravku.
Důvod - neplacení pojistného, stará smlouva vypršela a novou jsem zapoměl uzavřít. Nedocvaklo mi, že pokud autem nejezdím, resp. je nepojízdné, tak i přesto musím platit pojistku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.