Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
po kratší době mám problém se svojí Fabií sdi. Při pomalejší jízdě slyším od pravého předního kola vždy při nájezdu na nerovnost bouchnutí od tlumiče , jako kdyby tlumič se uvolnil z uložení. Při větších rychlostech to ustane. Dále se mi objevily vibrace do přední nápravy při zrychlení ve větších rychlostech od cca 100km/h. Někde jsem četl, že často odchází homokinetické klouby u přední nápravy, ale těch je poměrně dost. Nevíte jestli tyto 2 závady mohou mít souvislost nebo mám hledat v tom jinou souvislost?
ohledně toho bouchání a vibrací-podle popisu bych tipnul spíš uložení stabilizátoru,resp.vzpěra(ta tyčka tam )...Kloub poloosy poměrně spolehlivě "odhalíte" při rozjezu(vpřed i vzad)s plným rejdem-takové jakoby křupání...Prevencí(i když ne 100%) je pravidelná kontrola manžet-postačí sebemenší trhlina,začne unikat vazelina a dostávat se dovnitř prach a nečistoty-a to je pro kloub "smrtelné"...S tlumičem-opět vizuální kontrola prachovky(nesmí být žádný olej stékající dolů),ručně na horní hraně blatníku "propružit"(toliko tlumič sám o sobě)-jinak je pravduo,že na odpružení(obzvlášť s těžkými diesely) nestíhá horní uložení tlumičů-ale je to položka 300 až 400 kaček-pokud je o.k.ložisko(žádný "pískot" při zatáčení?),takže určitě asi vyměnit(obě zároveň)...Celkově se nechá vysledovat vůle na zvedáku-klouby,čepy,tyčky řízení ,stabilizátor atd.,popřípadě si zajeďtre na STK-domluvit se tam a za nějakých 50-100 kaček vám na jámě s podvozkem "zahýbou" a zjistí poměrně přesně v čem je "ošíbka"
také bych to viděl na tu tyčku, které se "odborně" říká "kost", občas praskají a mění se obě současně, tedy v párech, stojí to pár stokorun
Mám prý pasklé obě pružiny na tlumičích mi včera řekli v servise při výměně kol. Může to být tím? Po vyvážení jsou vibrace snad ještě horší.. Nerad bych po výměně pružin zjistil, že to tím vůbec nebylo..
pokud jsou prasklé pružiny-okamžitě vyměnit,je to docela o hu..(ústa)-stačí jedna díra a máte "vyděláno"...Pokud máte stahováky,zvládnete to i sám-sice trošku pakárna s ráčnou(kilometrové závity na stahovácích a velký odpor pružin),ale nic složitého...No a pružiny lehce přes 1000,-seženete bez problému...
pružina,její části,mají úplně jiné parametry nosnosti,pevnosti atd.takže není problém třeba při projetí díry další prasknutí a destrukce pružin,čili aby vám následně "vyběhl"tlumič podběhem,tyčka a čep řízení k.o.k tomu ještě třeba poloosa a tak dále...,to jsem myslel tím "vyděláním si" Už to nebude za třeba 1100,-pružiny+práce,ale za 6000,-+práce...
ok, já to co nejdříve vyměním.. asi to vemu i s tlumičemi.. citím ted totiž každou nerovnost na vozovce..
všeobecně u nafty podvozek mnohem víc "cítí kvalitu našich vozovek",naft.motor je podstatně těžší,takže asi jen získáte-záleží v jakém jsou tlumiče stavu(?),ale ať tak či onak ,vyhněte se tlumičům a pružinám Starline a AL-KO(pokud si auto necháváte pro sebe)...
je jich spousty-Sachcs,Kayaba,Monroe,to je taková osvědčená klasika,záleží co konkrétně a za kolik na netu seženete-ale opravdu se vyhněte starline a ALKO,jinak je to v normálním provozu a režimu vpodstatě jedno...
Erikchu toho AL-KA bych se tak ani nebál, horší je že se sem teď táhají "Sachs" s polska a to je hrůza, se Sachsem to má společnou jen tu nálepku.
osobně mám s Alkáčema nedobrou zkušenost-jediným pozitivem byl zadek na jednom 16Ventilu R19,kdy jsem chtěl jakože "vystužit",což se mi "za málo kaček" povedlo,akorát to sice bylo jak koza(ale "vytvrzená") a odskakovalo to,takže šly nakonec stejně dopryč...Jinak imitace všeho druhu jsou problém obecně-takže podezřele levný originál nejspíš originálem nebude,chce to nakupovat(cokoli)s rozvahou a srovnávat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.