Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nabít autobaterii - návod

Od: mmmm* odpovědí: 10 změna:

Poraďte, prosím rychle, jak nabít autobaterii. Nabíječku mám. Jsem ženská:), tak srozumitelně. Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hospodin*
hodnocení

4x

Baterku není třeba vyndavat z auta.

Nabíječku do elektřiny, kabel + napojte na baterce na + , mínus na mínus.

Pokud na baterce máte shora šroubovací zátky, tak je povolte, aby mohl utíkat plyn z nabíjení a akumulátor vám nepraskl. Po nabíjení baterku dolijte destilovanou vodou po rysku, která je vidět uvnitř baterky pod tím víčkem.

Pokud máte bezúdržbovou baterku (nemá nahoře ty šroubovací otvory), tak jen nabíjejte - nic se nedolévá.

Jen bych doplnil : Pokud je nabíječka zapojena v síti, tak neodpojujte kleštiny zacvaknuté na kontaktech baterie! Nejprve odpojte nabíječku za sítě a pak odstraňte ty kleštiny na + a - pólu. Protože jste žena, tak Vám ještě poradím, že + pól má o trochu větší průměr kontaktu na tom akumulátoru (nesmí se to zapojit obráceně!) a musí k němu být zapojen červený drát z nabíječky.

janmega*

Trochu mimo, ale rada pro ostatní.

I bezůdržbová baterie po delším čase potřebuje kontrolu. Je to složitější s otevíráním, ale vždy jsem ji nějak otevřel. Už několika bezůdržbovým bateriím jsem prodloužil život.

Takže se vyplatí se do ní podívat.

hodnocení

1x
Jen na doplnění... Doporučuji dolévat destilovanou vodu v případě nízké hladiny elektrolytu PŘED nabíjením! Pokud dolejete vodu PO nabíjení, zředíte elektrolyt a tím klesne kapacita akumulátoru tak, že hlavně v chladnějším období nemusíte nastartovat.
A budete si myslet, že "odešel" akumulátor...

prskac1*
hodnocení

0x

Ahoj, je to jednoduché. Autobaterii vytáhneš z auta, popřípadě ji tam můžeš nechat, ale odpojit. Pak k ní připojíš nabíječku.. Plusový pól je většinou červený drát, nebo červeně označená svorka a mínusový je černý, tedy černě označená svorka. Ty připojíš na baterii. Červená na + a černá na - pól. Pak nabíječku připojíš do sítě a je to... Pokud ale máš nabíječku s přepínaním 6V a 12V tak si to předem zkontroluj, aby byla nastavena na 12V.. *smich*

doplněno 16.11.10 12:36:

A pokud se ti baterie vybila úplně, tak počítej cca 12 hodin nabíjení..

nu*
hodnocení

0x

praktickým ženám doporučuji vozit v aurtě startovací kabely, není to až tak velká investice a vyplatí se, protože v létě či na podzim je vozí s sebou málokdo, stačí pak najít dobrovolůníka s autem které staruje a který obětuje 5 minut svého času a své auto s vybitou baterkou nastartujete, dokonce s ním i odjedete, pokud je alternátor ok...Dále doporučuji pořídit si malý solární panel,. tedy solární nabíječku, kterou jsem nedávno sehnat v akci za 399,- Kč, je sice čínská, ale nějaký proud dává a vybití baterky v autě, tedy zpětnému toku proudu zabraňuje speciální zpětná dioda...stačí tuto solární nabíječku položit na sedčku nebo palubní desku a kabel zasunout do zapalovače, nebo rovnou na svorky baterky...

Proud je relativně malý, ale jako konzervátor baterie a k doplnění její kapacity napříkla při mrazivých nocích nebo větším odběru stačí...po několika hodinách nabíjení by baterii určitě nabudila tak, že by auto nastartovalo...

buss

No já bych dal normání diodu, speciál zpětná? Jenže bacha, u některých aut není konektor pro cigára, dobíječky.. pod napětím při vytaženém klíči, takže dobíjení akumulátoru pak nekonečné. A na sedadlo? Jak dluho to tam vydrží? Dobíjí se desetinou kapacity, dejme tomu připustím, že solár dá i 0,1 A! , kdy se to dobije?

MMMM, prosté a jednoduché: dát + z nabíječky na + akumulátoru, - z nabíječky na - akumulátoru, zapnout nabíječku nebo požádat v okolí, kdo o tom něco ví. Otázkou jaká je to dobíječka, zda bez jakékoliv manipulace hned nabíjí, nebo nastavit nabíjecí proud.
Ovšem nebude to rychlé, např. 50 Ah, 5 A nabíjecí proud po 10 hod. minimálně a řádné nabití. Ale stačí zkusit po nějaké době, jak se vzpamatuje. Otázka proč se vybila.
Kdo se bojí musí do lesa.

nu*

dobije se to postupně, klidně za stovky hodin, když to praktická žena nechá v zaparkovaném autě na slunci, či na světle, buď zvolí zapalovač, pokud je zásuvka bez vlopženého či pootočeného klíče v zapalování neaktivní, pripojí to na svorky baterie...Zapalovač lze zapojit dodatečně aby byl pořád aktivní...pro ženu je to jednodušší řešení než se vrtat v motorovém prostoru, sundávat plastové kryty, sahat na zamaštěné svorky atd..a hlídat si polaritu...Když nechce do servisu a chce si poradit sama

lui*

No, to solární dobíjení je sice naprosto nevhodné na nabíjení vybité baterie, o to šlo tazatelce.

Ale jako dobíjecí zdroj, který vykryje spotřebu třeba autoradia a autoalarmu, když auto odstavíte na 14 dní, je to podle mě ideální. Vždyť na tu konzervaci stačí bohatě kolik, 50mA? A to ten solar dá. Já myslím že to není tak špatný nápad.

jarda3*
hodnocení

0x

To zalezi na tom - baterku je celkem zbytecne vyndavat nebo i odpojovat, pokud ovsem neni auto pred panelakem a majitelka v 11. patre, pak vznika maly problem ;) Proste pripojit kabely z nabijecky - +, vetsinou cerveny, na + a - vetsinou cerny na -, zapnout do zasuvky a tesit se... Kazdopadne hluboke vybiti muze byt pro akumulator rychla smrt (ale nemusi). Jistotou je koupit novy nabity akumulator ve specializovane prodejne a je na roky vystarano (no posledni jsem kupoval v Bauhausu a kupodivu byl plne nabity, ale je to asi loterie).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak nabít autobaterii

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]