Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci prodat auto, které mám na leasing

Od: jarzaj* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

stala se mi velice nepříjemná situace. Vlastním auto na leasing a chtěla jsem jej "prodat". Nemyslím tím za kupní cenu, ale sama jsem jej pořídila od dřívějšího majitele za 30.000,- Kč, tudíž jsem i tuto částku chtěla požadovat od potencionálního kupce. Dala jsem si inzerát do Avíza, bohužel jsem do inzerátu použila nesprávné slovíčko, a to "prodej". Samozřejmě jsem měla na mysli, že chci auto někomu přenechat. Stalo se to, že mi přijeli z agentury, která pracuje pro ČSOB leasing, auto zabavit, protože našli můj inzerát v Avízu a obvinili mě z případné trestné činnosti (chyba byla právě ve slovíčku "prodat" - místo něj jsem měla uvést "přenechat"). Teď po mě chtějí do pondělka 30.000,- Kč a auto mi vrátí. Jinak auto prodají v komisním prodeji a já budu muset doplatit tolik, kolik zbyde (takže třeba i 200.000,- Kč, přičemž auto bude nenávratně pryč). Prosím, poraďte, můžou si toto dovolit? Vždyť jsem nikde nic nepodepisovala ani se nikomu nezavázala k "prodeji", ani jsem konkrétní cenu v inzerátu neuváděla (cena dohodou). Navíc je vše jenom jeden veliký omyl, kdy jsem chtěla auto někomu přenechat, jen jsem se bohužel špatně v inzerátu vyjádřila... Prosím poraďte - můžu s tím ještě něco udělat? Nebo musím opravdu zaplatit těch 30.000,- Kč za neúmyslnou chybu... Děkuji moc, budu velmi vděčná za jakoukoli radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal958*
hodnocení

2x

zkusil bych jim napsat pisemne vyjadrene ze se jednalo o myl , pokud by to nepomohlo dal bych to pravnikovi, toto si dovolit nemuzou

jarzaj*
hodnocení

Děkuji všem za rady, zkusím přes víkend něco vymyslet, podniknout. Hlavně jste mě nabudili, já jsem propadla totální depresi, jak je to nespravedlivé a drsné. Snad to dobře dopadne. Držte palce a jestli ještě někdo máte nějakou další radu, budu strašně vděčná. Dobrou noc.

cyril*

S tím ověřením totožnosti a protokolu o zabavení bych věnoval velkou pozornost, jelikož z vlastní praxe vím, že auto Vám klidně zabaví falešní pracovníci leasingovky a Vy, ač jej nebudete fyzicky vlastnit, budete jej muset i tak splatit. Co nejdříve si u leas. společnosti ověřte, že Vám auto zabavila skutečně ona a podle toho jednejte.

jarda3*

No toho bych se bal taky, to vypada jako dobry job pro nejakou mafii - vyhledavat takove inzeraty a ziskavat auta, treba uz si v nem nekdo jezdi na Ukrajine... Asi bych to hodne rychle overil, i tech 30000 je divnych (pokud zbyva doplatit vic), to ma byt jako co? Mimoradna splatka, pokuta, ...? Nejak to smrdi.

cyril*
hodnocení

2x

Pečlivě si prostudujte celou smlouvu a když nabydete dojmu, že jste nic z ujednání neporušila, obraťte se na policii. Předpokládám, že máte písemný doklad o zabavení vozidla a máte i ověřeno, kdo konkrétně vozidlo převzal (jméno a číslo OP nebo jiného průkazu)

karina*
hodnocení

2x

jarzaj, okamžitě vše nahlašte policii. Leasingová agentura Vám přeci nemůže zabavit auto na základě nějakého inzerátu ve kterém jste uvedlo slovíčko "prodat". Jednat je to tech. dost nemožné aby Vás vystopovali, druhak na to nemají žádný právní nárok,do inzerátu si můžete psát co chcete, záleží pouze na smlouvě.Za třetí by Vám pak Agentura neřekla, že Vám zabavené auto vrátí když jí zaplatíte 30000Kč. Někdo Vás vydírá, nebo Vám auto ukradl. Nezáleží vůbec na tom, jak jste stylizovala inzerát, záleží vždy na tom , že při přenechání auta musíte jít s potenciálním zájemcem (kupcem) do Agentury a tam smluvně podepsat, že mu auto přenecháváte a on že ho s leasingem přebírá. Obávámse, že si Vás vytipovali nějací podvodníci. Vezměte to čistě hypoteticky, buduli se chtít někomu , kdo má auto na leasing, pomstít, stačilo by pak, abych pak dala jeho jménem a tel.č. inzerát , že prodá auto a někdo mu jej pak přijde zabavit? To je přeci nesmysl. Vůbec jste neměla dovolit auto odvézt a hned jste na ty vykuky měla zavolat PČ. Držím palce ať to ještě vše dobře dopadne. Karina

buss
hodnocení

0x

No joo, za chyby se skutečně platí, že ano. Nemohou nikoho obvinit, to dělá policie, SZ. Pokud by to oznámili na PČR, tak tam budou muset dokázat úmysl. A byl by to pokus. Takže by to bylo na dokazování, přesvědčit je, že to tak nebylo myšleno.Jenže do hlavy vám nikdo nevidí..
Ovšem důležité je to, co je ve smlouvě, podmínkách leasingu, důkladně prostudovat, jak mohou postupovat, na slovíčkách. A též trestní zákon. Asi bude nutný právník, jít na poradu minimálně. A pro jiné je tu varování!

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

1.) auto nevlastníte, vlastníkem je leasingová společnost, a ta Vám může auto odebrat, pokud porušujete to co je uvedeno v leasingové smlouvě

2.) Musíte zaplatit to, k čemu jste se zavázala ve smlouvě, a leasingovka Vám naopak musí auto poskytnout podle smlouvy předmět leasingu...nelze platit leasing a nemít auto, i když to se často děje po bouračkách a krádežích aut na leasing, než se vše dořeší, a naopak, nelze mít auto na leasing a neplatit splátky...

3.) Pokud dojde jednostaranně k porušení smlouvy, každá strana má možnost bránit se, a to i soudní cestou, ale nelze vyloučit, že jste podepsala smluvu s rozhodčí doložkou, pak jkte se dobrovolně svého práva na spravedlivý soudní proces dobrovolně vzdala

4.) Chtěl bych od Vás také 30 tisíc, a to dle možnosti nejpozději do středy do rána, je svátek a já se chystám na nákupy...Za co? za to, že jste si dovolila napsat sem do poradny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]