Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehlášení auta - jaké doklady?

Od: minda® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám takový problém... koupili jsme s přítelem auto, které bude napsané na mě, ale on už s ním bude jezdit 400 km daleko - takže si nechá malý techničák a já půjdu vyřídit přepis na mě. Stačí, když s sebou budu mít kupní smlouvu + velký techničák + potvrzení o pojištění + emise + technická kontrola (kopie)? Malý techničák by si potřeboval nechat... děkuji za rady

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

0x

Budete potřebovat i malý TP;)

hodnocení

A jak tedy má mezitím přítel s autem jezdit? stačí mu kopie kupní smlouvy místo malého TP?

nespokojenyurednik

nestačí, protože malý TP se jménem předchozího provozovatele se zkartuje, dostanete nový na Vaše jméno, k autu nelze mít dva malé TP, každý na někoho jiného, co je na tom nepochopitelného? Jezdit budete až dostanete nový malý TP, je to na počkání...a protokol o evidenční kontrole, pokud má auto platnou TP, tak na TP v plném rozsahu nemusíte...a protokol o evidenřníé kontrole musí být na vaše jméno, a auto odhlášeno na Vás, odhlášeno tam, kde je současně registrováno...

hodnocení

Problém je v tom, že přítel nastupuje novou práci, jak už jsem psala, úředníku, kdybyste si to přečetl - kde to auto potřebuje už teď... tak když si nechám všechny papíry, abych mohla vyřídit převod během týdne - stačí mu kopie kupní smlouvy, aby s autem mohl jezdit?

petrkolarik
Nestačí mu žádná kopie! Proč to tak komplikujete? Přítel ať si malý TP nechá, vy při přihlášení řeknete, že jste malý TP někde ztratila. Přítel až se vrátí, tak starý zkartujete.
hodnocení

Mě jde o to, aby mi ten převod udělali, když tam přijdu jenom s velkým TP a malý nechám příteli...

doplněno 07.11.10 08:40:

ten malý TP je stejně procvaklej, platnost končí někdy v úterý... auto bylo odhlášené z 1.člověka, ale nepřepsané na 2.člověka, od kterého jsme to koupili...

doplněno 07.11.10 08:59:

pro úplnost - to auto jsme koupili včera, přítel v pondělí nastupuje do práce 400 km od Prahy, kde je to auto nutné, já jdu v pondělí vyřídit přepis a v pátek přivezu výsledek - tak nechci, aby to ztroskotalo na tom, že mi bude něco chybět. Že by se dalo říct, že jsem malý TP ztratila, mě nenapadlo... to bych mohla.

nespokojenyurednik

poslouchej micinko - pipko, já ti napsal, jak je to podle zákona, a poznámku o dojíždění 400 km jsem pozorně četl, ale pokud chceš na úřadu lhát, nemusela jsi to psát sem, celé republice, ale mohla jsi s tím jít v Po na úřad rovnou...zákonodárce neřešil životní situace lidí, dojíždějících 400 km, nikoho z poslanců nenapadlo, že někdo nebude mít čas naplnit literu zákona...řešili jen to, že k autu nemůžou být současně vydány dva doklady, což je snad i pro tebe logické a pochopitelné, pokud se nad tím trochu zamyslíš...Kdyby bylo k autu vydáno několik platných dokladů, každý na někoho jiného, ztratila by registrace aut svůj smysl...Pokud Ty na úřadu nahlášíš že jsi doklad ztratila, bude tento zadám do registzru jako neplatrný- ztracený...

Pokud bude přítel od Po do Pá kontrolován policií a tato si najde čas ověřit si doklad v registru, což policie občas dělá, bude mít přítel problém, protože podle zákona se řidič prokazuje platným osvědčením o registraci, ale on bude mít třeba týden neplatné tebou nahlášené jako ztracené...ale když nebude kontrolován, nemusí se stát nic...Opakuji, prokazuje se platným osvědčenmím o registraci, a ne kupní smlouvou, ,kterou si můžeš schovat do šuplíku...Na kupní slouvu či fakturu jezdí akorát idioti, kterí si kupují auta v AAA bez dokladů, kde jim běžne prodejci lžou, že faktutra po dobu měsíce stačí, a do této doby jim prý doklady pošlou poštou...

Když si přečteš občanský zákoník, tak zjistítš, že kupní slouva může být i ústní...pak by jsi se prokazovala akorát svým tvrzením...

Pokud jde o "procvaklej" malý TP, procvakávání nemá žádnou oporu v zákoně a tento doklad je proto platný do dopy,dokud nebude auto registrováno a vydáno nové ORV...Vydáním jiného malého techničáku končí platnost předchozího...Takže na termín "možná v úterý" zapomeň...Mimochodem, velký a malá TP jsou dva díly jednoho dokladu, dokud nebudeš mít ve velkém TP napsáno, že je neplatný, například z důvodu trvalého vyřazení, nebo dokud ho neztratíš a nenanhlásíš na úřadu, bude platný, a v úředních záznamech je uvedeno číslo malého TP, který byl vydán, a toto číslo , tedy i tento malý TP platí do doby, dokud nebude vydán jiný malý TP jiného čísla...Omezení platnosti přichází v úvahu jen při omezení doby dlouhodobého pobytu cizince, toto se výslovně uvádí do obou dokladů i do registru...

Ještě poznámku nakonec, pokud jsi auto koupila včera, v sobotu, předpokládám že auto bylo přistaveno ns STK a vystaven protokol o evidenční kontrole na Tvé jméno, nebo protokol z technické prohlídky, jejíž součástí je i evidenční kontrola, obsahující větu "vozidlo z hlediska evidenční kontroly vyhovuje", bez toho auto nepřihlásíš

hodnocení

jste pěkně arogantní, co si to vůbec dovolujete...? - "pipko"...? *ee*?

chtěla jsem normální radu, nevím co máte za problém, že se do mě navážíte...*sok*

nespokojenyurednik

normálně jsem ti poradil, na rozdíl od tebe jsem tvé věty pozorně přečetl, včetně té zmíňky o dojíždění na 400 km, jasně a srozumiteně jsme ti odpověděl, a to už poprvé, dostalas tedy normální radu...nenavážím se do nikoho, nikdo jiný ti to tak podrovně nevysvětlil, jako já ve svém půstránkovém příspěvku, za to bys mi měla poděkovat, udělal jsme to dobtrovolně a nic za to nechci, na ropzdíl od Cyrila který radí jen za peníze...

Dopravní inspektoráty tuto problematiku neřeší od roku 2001, to bys mohla vědět, tak nevím jaké servery DI to čteš...najdi si stránky svého města a tam část "Komunikace s veřejností" - "Potřebuji zařídit"...nebo tam ráno zavolej...pipko

hodnocení

Vyznat se v serveru doprav.inspektorátu není jednoduché, proto jsem se ptala tady - ale už se mi podařilo dohledat, že to bez auta nepůjde... tak se podle toho zařídíme... díky všem

nespokojenyurednik

nevím co bez auta nepůjde, jsi opět mimo, na úřady se chodí jen s protokolem, a s autem jen na STK...k vystavení protokolu o evidenční kontrole, nebo provedení technické prohlídky s musí auto fyzicky přistavit na STK, to je jasné...jak jinak zkontrolovat auto, než ho fyzicky vidět a prohlédnout? S protokolem pak na úřad, bez auta

hodnocení

Vím to. Už mi "radit" nemusíte.

nespokojenyurednik

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]