Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Mám dotaz. Koncem roku mi končí platnost řidičáku a já ho potřebuji vyměnit. Jelikož mám trvalé bydliště jinde než bydlím(přes celou republiku), rozhodl jsem se vyřešit toto plnou mocí. Háček je v tom, že musím poslat osobě, která mi bude toto vyřizovat i stávající řidičák a občanku.. To by trvalo cca týden(vyřízení podání žádosti). A já nemůžu být celý týden bez řidičáku. Takže dotaz: Může mi policie na tuto dobu vystavit nějaký nahradní doklad místo řidičáku, abych mohl řídit i v době vyřizování nového?
dojděte na registr řidičů, tam kde pracujete a požádejte je o radu a pomoc. I když to není jejich povinnost, se slušností nejdál dojdete... Máte ale málo času.
Páč na okopírovaný řidičák nemůžete jezdit,
Je možné požádat o výměnu řidičského oprávnění v zastoupení jinou osobou?
Žádost je možné podat osobně nebo v zastoupení na základě plné moci v souladu s § 31 občanského zákoníku (plná moc nemusí být ověřena) se všemi ostatními přílohami včetně dokladu totožnosti žadatele na příslušném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého pobytu žadatele). Řidičský průkaz lze převzít osobně nebo prostřednictvím zmocněnce na základě ověřené plné moci na příslušném obecním úřadu obce s rozšířenou působností.
zdoj: vymentesiridicak.cz/...
jednak malinký výtah ze stránek magistrátu o zplnomocnění:vydání řidičského průkazu povinen podat žádost osobně nebo prostřednictvím zmocněné osoby na základě i neověřené plné moci. Je-li žádost podávána prostřednictvím zmocněné osoby, musí tato osoba spolu s plnou mocí předložit u odbavovací přepážky, kromě svého dokladu totožnosti (uvedeného na plné moci), i doklad totožnosti žadatele (občan ČR občanský průkaz, v případě jeho ztráty nebo odcizení náhradní doklad, který vydává příslušná městská část dle místa trvalého bydliště občana nebo orgán Policie ČR v případě odcizení + další úřední doklad s fotografií, např.: cestovní pas, služební průkaz apod.,cizinec předkládá povolení k pobytu) a řidičský průkaz (byl-li již vydán) žadatele.Převzít řidičský průkaz lze buď osobně nebo prostřednictvím zmocněné osoby na základě OVĚŘENÉ PLNÉ MOCI. Je-li řidičský průkaz vyzvedáván prostřednictvím zmocněné osoby, musí tato osoba spolu s ověřenou plnou mocí předložit svůj doklad totožnosti ( uvedený na plné moci ) a odevzdat původní řidičský průkaz žadatele (byl-li již vydán). Požádat o mezinárodní řidičský průkaz včetně jeho převzetí lze učinit pouze osobně.
A jinak-pro občana je přednější neporušit zákon(o nutné výměně ŘP)než vyhlášku(o prokázání se platného ŘP na silnici),která je zákonu podřazena...Při případné kontrole na silnici hlídkou PČR během oněch pár dní,než výměnu ze zmocněncem(asi poštou) vyřešíte jim věc osvětli-nebudou-li "slyšet" a chtít pokutovat,tak přes správní řízení...Tvé oprávnění řídit vozidlo platí stále-což si mohou ověřit přes dispečink a registr řidičů kdekoli na silnici-prostě dodržuješ zákon-to,že stát není s to věc,kterou si vynucuje zákonem, řešit na počkání(ono to samozřejmě tech.ani nejde) tě nezbavuje oprávnění řídit,a další věc -bohužel byl zrušen institut přechodného pobytu,aby si mohl řešit věci v místě reálného pobytu...Takže prostě nelze jinak...
Legálně to nepůjde, náhradní doklad Vám vystaví pouze v momentě, kdy nahlásíte ztrátu původního- a v tu chvíli jste opět na začátku, jelikož původní doklad je neplatný a vy máte opět jen jeden.
Každopádně pokud řidičák máte, tak se až tak moc neděje, pokud Vás načapou bez něj- rozumějte bez té kartičky. Za to je pouze symbolický postih, bez bodu- mohou si Vás vylustrovat a to jim většinou postačí, takže se to často obejde úplně bez sankcí.
Osoba, která vám to bude vyřizovat jen vypíše ten cár papíru a s vaší fotkou odevzdá. Vyřízení nového trvá cca tři týdny, alespoň mě to tak dlouho trvalo, ale byla doba dovolených. Až ho budete mít hotový, tak odevzdáte starý, takže bez řidičáku nebudete ani jeden den. Možná by vám ho udělali i v místě pobytu, když jim vysvětlíte, že tam pracujete a domů nejezdíte.
teoreticky za Vás m§ůže úpodat žádost kdokoliv, někde stačí kopie občanky a kopie starého řidičáku, na žádosti o nový ŘP ale musí být Vás podpis, ne podpis zmocněnce, tento se totiž naskenuje na nový ŘP, vyzvednete si ho pak sám, nebo někdo na plnou moc s ověřenými podpisy, starý ŘP se přitom odevzdá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.