Nejste přihlášen/a.
Zajímal by mě váš názor - loni mi při měnění pneumatik naplnili letní dusíkem - prý je to výhodné, protože dusík má větší molekuly a proto tak snadno neuniká, pneu se nemusí tak často dofukovat. Je pravda, že jsem měla menší tlak jen 1x - nebyla jsem si jistá, jestli můžu doplnit obyč.vzduchem, tak jsem se na to ptala v jiném servisu. Dofoukli mi to vzduchem a prý je celý dusík drahá zbytečnost - prý to prý taky nabízeli, ale pak to zrušili. Výhody to prý žádné zvláštní nemá, jedině prý kdybych jezdila formuli a pneumatiky se přehřívaly, tak by byl dusík užitečný. Jak to tedy je?
Pro běžného smrtelníka je to úplně zbytečné.
Je pravda, že se pneumatiky plněné dusíkem méně zahřívají a dusík tolik neutíká. Pokud máte ale dobré ráfky, ventilky a pneumatiky, nemusíte dofukovat ani pneu plněné vzduchem. Já je dofukuji vždy když přehazuji letní/zimní a za rok utečou tak o 0,1bar.
Než utrácet za plnění dusíkem je ještě pochopitelné plnění Ultra-sealem, který při píchnutí utěsní místo vpichu a pneumatika se může dojet bez její opravy. Ale to mám vyzkoušené u motorek, protože na moto dálkově cestuji. U auta to považuji také za zbytečný přepych.
Mimochodem když se pneumatika méně zahřívá díky dusíku, sice se méně opotřebovává(což asi stejně nepoznáte) ale hlavně méně drží na asfaltu (což třeba poznáte, ale už bude pozdě).
Ano naprostý souhlas jen bych doplnil že snad u těžkých kamionů kde jsou pneumatiky vystavěny obrovskému zatížení a tím snahu se zahřívat to trochu efekt má
když s epneumatika více zahřeje, tak v létě na asfaltu asi samotná pryž lépe drží, ale vzduch v pneumatice se přitom rozpíná,a to tak, že se tlak v pnumatice zvedne i o několik desetin , a když se pak pneumatika stane na slunci "přehuštěnou", tedy tvrdší, bude na nerovnostech víc poskakovat a v zatáčkách víc "odskakovat", takže o bezpečnější jízdě bych v této souislosti na vašem místě raději nepsal...a pokud tadfy někdo píše o motorce, když si přehustí pneumatiky, bude se i motorka chovat jinak...ale tyto věci se učí už malé děti na základce ve fyzice, jediné co se možná nepatrně sníží bude spotřeba, vzhledem k tomu, že teoreticky bude valivý odpor přehuštěné pneumatiky o něco málo menší než správně nahuštěné nebo té podhuštěné...dále by se dalo polemozovat, nakolik rovnoměrné bude opotřebeníé mírně přehuštěných pneumatik atd...ale to je každému snad jané...
Takže dusík je dobrá volba
úplně zbytečné to není, perotože dusík se chová jinak než obyčejný vzduch, jednak z normálního nekorodujícího kola s dobrou bezdušovkou téměř vůbec neuniká, to už tady bylo napsáno, takže pro ženy praktická, téměř ideální volby, nemusí celou sezounu dofukovat, také se jako vzduch na slunci neohřeje a nerozpíná a jízdní vlasntosti auta se proto v podstatě nemění...a že dusík něco stojí, to je samozřejmě pravda, takže nic pro socany, kteří do auta nedají ani korunu...
Pro fajnšmekry se k dusíku ještě přidávají asi 3 procenta argonu, pneu se pak v zatáčce v kritických situacích chová jinak, nebudu to rozepisvat, ale chová se prostě bezpečněji, pod tlakem při auztížení se změní její tvar a zvětší se styčná plocha, přiléhající k vozovce k vozovce... tato kombinace dusík/argon se používá i ve formulích
dusík ani jeho směs s argonem nelze doplňovatz obyčejným vzduchem, ale opět jen dusíkem
Už vidím paní ve Fabii, která využije nepřehřívání zimních pneumatik a lepší teoretický tvar gumy díky drahé náplni (to je podle mě nesmysl). A to vše v zatáčkách na našich rozbitých silnicích. Určitě přijede do penáče o 0,0000000001 sekundy dříve a bude mít o to více času na domácí práce a ten pocit sucha a bezpečí se určitě vyplatí.
Za ušetřený peníz bych si raději koupil nemrznoiucí kapalinu do odstřikovačů a něco na zub.
Fabii sice nemám, mám docela sportovní auto... ale i tak souhlas, za ušetřený peníz si radši koupím něco na sebe
Čistě teoreticky souhlasím s nespokojeným úředníkem, ale dusík má význam jen do náklaďáků a sportovních závodních vozů z výše uvedené roztažnosti, poněvadž závoďák potřebuje v gumách stálý tlak a ten se navíc ještě řeší předehřevem, aby byla guma relativně stálá hned při prvním kole. U kamionů to význam má taky, poněvadž zatížené gumy mají veliké tření a teplo se přenáší až na brzdy. Osobně nejsem socka, ale plnit gumy pneumixem by mě vyšlo docela draho, poněvadž hodně střídám plný/prázdný vůz a z tohoto hlediska by mě "tankování" gum vyšlo několikanásobně více, než u paliva. Nehledě na to, že v třeba v sobotu nebo v neděli bych neměl možnost plnění plynem. Jedu plný tlakuju, vyložím - odpustím, při změnách teploty taky hlídám. Gumy dofukovat zásadně chladné dle doporučení, s následným zahřátím a zvýšením tlaku se už počítá. Raděj mírně přehustit než mírně podhustit, opotřebení u podhuštěné pneu je několikrát vyšší než přehuštěné.
Ani z jednoho příspěvku nezazněla hlavní výhoda,nemít v pneu kyslík.Ten podporuje stárnutí kaučuku.Je to spojeno s vulkanizačním procesem kaučukové směsi,kde se stability dosahuje přídavkem síry.Kyslík nahrazuje síru a uvolňuje do náplně SO2.Pneumatika rychle tvrdne a zhoršuje své vlastnosti.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.