Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat kdybych na Simsona hodil 70ccm 4 kanálovy válec, co to udela? co vse bych musel v motoru predelat nebo vymenit, a jaka by asi tak mohla byt max. rychlost (spolecne s karburatorem AMAL 19)
určitě vyměnit píst a hlavu válce, ale simson se vyráběl i s obsahem 80 ccm, není nutné proto montovat tam sedmdesátku
i 80ccm? a v papírech mel normalne 50ccm nebo tech 80ccm? ja jsem prave nikdy nevidel simsona s 80ccm ...
už jsem viděl i simsona 250 ccm, černý vypadal podobně jako naše stará čezeta, jen ten válec byl větší, vyšší a hranatější, s jiným žebrováním, na 50-ku by nepasoval
To je asi jako by jste říkal že škodovka vyrábí osmiválec.Ano, kdysi značka škoda vyráběla osmiválce, ale mi tu přesně víme o jakém typu se bavíme.
Zdravím, válec 70 cm do motoru 50cm nepasuje, motor se musí rozpůlit a otvor mezi svorníky vybrousit. Věc není jednoduchá a výsledný efekt není takový, jaký by jste očekával.Sám jsem to před lety dělal a byl jsem z toho vcelku zklamán. Lepší variantou je úprava starého válce 50cm, zvětšení vyplachovacích kanálů, jejich vyleštění a jako největší výkonový skok jsem zaznamenal po namontování jazýčkového ventilu pod karburátor. Další dobrou úpravou je změna poměru sekundárního řetězu a montáž přívěry do výfuku, kde se musí tlumič častečně provrtat. V praxi to znamená to, že za jízdy do kopce se přívěre třeba nohou či bovdenem přivře, motor dobře táhne, a při jízdě po rovině se přívěra otevře a simson jede přes 100 bez problému.Kopce tak 70 až 80.A to vážím 100kg. Je však otázkou, zda se všechny tyto úpravy vyplatí, je to laborování metodou pokus - omyl a není li lepší koupit silnější stroj.Mne osobně ladění malých motorů baví, upravoval jsem takto i babettu a stadion s11. Další otázkou je ještě předstih, aby zapalování pálilo i ve vysokých otáčkách ve správný okamžik. To řeším mechanickou cestou bowdenem, čili mopedy jedou jako kráva, ale jízda je vysoká pilotáž-mimo plyn se za jízdy seřizuje páčkou předstih a nohou překlapává přívěra výfuku.Další problém je s brzdama, nejsou konstr. na takovéto rychlosti,chtělo by to alespoň dopředu kotouč.
a jeste bych se chtel zeptat jestli je silnejsi valec 70ccm 4 kanal a nebo normalni 80ccm valec?
Zdravím vás, válec 70cm čtyřkanál bohužel neznám, v době kdy jsem se s tím Simsonem zabýval ještě nešel sehnat. V té době mototechna dovážela Simson 50, který jsem si koupil a pak v NDR koupil sadu na přestavbu na 70cm.Jinak si opravdu myslím, že podobného efektu dosáhnete bez zvyšování objemu, pouhou úpravou válce stávajícího. Ještě si dejte pozor při případném snižování hlavy, není tam skoro žádný prostor pro snížení, píst pak může narážet do okraje hlavy a musí se to řešit podkládáním válce u bloku.Snižování hlavy též u těchto obsahů nepřináší žádný zvláštní efekt, pouze snižuje životnost motoru, který je více namáhán.
Jelikož jsem doma se chřipkou a nudím se, našel jsem vám na webu jak je to s průměrem karteru a tedy zda vám půjde válec do vašeho motoru.Všechny původní motory do roku 1988 jsou v provedení 50 cm s malým průměrem, čili se musí převrtávat (přebrušovat blok).V dalších letech už mají motory větší otvor, umožňující přestavbu bez úprav.Sám bych tomu moc nevěřil, myslím že šuplera by byla nejlepří, než válec budete kupovat. Pokud bude otvor malý, přestavbu bych nedělal.(teda já bych ji nedělal vůbec, jak vám tu píšu).Zdravím.
Max rychlost bude stejná.
Bude víc trpět klika, která na to není stavěná = častěji mrtvá ložiska a gufera, která dost trpí už v 50tce.
Bude vetší komprese, krouťák, výkon a spotřeba. Vyměnit musíš válec,hlavu, píst, kroužky, těsnění,karbec... myslím, že cena úpravy bude stejná, jako cena jinýho Simsona a výsledek nijak extra echt + případné remcání na STK.
Ještě k přestavbě, správně píšete o karburátoru amal 19, protože výměna válce s pístem sama o sobě nic neřeší. Málo kdo však ví, že se musí úměrně ke zvýšení průměru karburátoru i zmenšit odpor výfuku, aby vše bylo v rovnováze.(provrtat tlumič výfuku) To je však jeden z největších problémů.To se řeší pokusně, nesmíte málo, ani moc.Osobně bych nechal původní válec 50cm, původní karburátor pod který bych umístil jazýčkový venti(dá se koupil z mopedu Hero gizmo 2T,který ho má z výroby), zvětšil bych v původním válci kanály. nechal bych při tom udělat výbrus a simson vám pofrčí o 25 víc a za nejmenší peníze.
Ladím mnoho let motory, vesměs větší. Nezaujatě vám k problému mohu sdělit toto: je li vám 16 let a máte papíry jen na 50, ale chcete nenápadně silnější, nedělejte to. Nemáte zkušenosti a praxi na takovou úpravu, nedopadne to dobře a bude vás to stát spoustu peněz a úsilí. Jste li starší a zvýšení výkonu budete mít jako hobby, hr do toho. Ještě lepší je, máte li doma dostatečné strojní vybavení a umíte li anglicky, jelikož všechny slušné internetové stránky o ladění motorů jsou vesměs v angličtině.
...Nemáte zkušenosti a praxi na takovou úpravu...
A kde ty zkusenosti ma tedy nasbirat, kdyz radis nic nedelat. Ty jsi jiste taky nezacinal "ladit motory" jak Ty rikas, jako naprosty profesional.
Rekl bych, ze v 16 letech je prave nejvyssi cas se v tom zacit vrtat.
Vrtani se musi podporovat a ne odrazovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.