Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu jezdit v autě z Anglie?

Od: smolar* odpovědí: 24 změna:
Dobrý den.Obracím se na Vás s dotazem.V nabídkách inzercí, se objevují automobily dovezené z VB (Anglie). Mají volant na opační straně. Jsou výrazně levnější. Lze tyto automobily použít pouze na ND a za jakých podmínek? Nebo lze v takových autech legálně jezdit po naších silnicích? A za jakých podmínek? Může dojít při koupi takového auta k nějakým problémům? Za odpověď děkuji.doplněno 23.10.10 10:17:Netvrdím, že je to bezpečné ani že to chci koupit na používáni na naších silnicích. Chtěl jsem jen znát názor a případně koupit auto na ND. Ale na tuto otázku jsem odpověď nedostal. Pošklebky nejsou odpověď. *zed*doplněno 23.10.10 13:11:A co na ND?doplněno 24.10.10 10:17:Asi nikdo neví přesně co a jak? Ale taková auta se u nás v inzerci nabízejí.doplněno 24.10.10 19:53:Dokonce je o tyto auto zájem, objevují se v poptávce? Proč?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janmega*
hodnocení

4x

"Mistři" volantu co tady radí a vyšilují nad volantem na druhé straně s tím asi nikdy nejezdili. Mám tři takové veterány a nemám ani jsem nikdy neměl sebemenší problém. Snad jen, že občas bych chtěl nastoupit, a volant je jinde. Daleko větší nezvyk je jezdit v Anglii.

Pokud vím, tak auto s pravostranným řízením nelze přihlásit na normální RZ.

Perlička : jel jsem po Václaváku, kolega vedle mě telefonoval, policajt se mohl zbláznit jak skákal, když mě zastavil tak jenom s otevřenou hubou mával ať pokračuju.

Ahoj a neposlouchej všechno!

pánové, vždyť si tady protiřečíte. Jendou: Jezdit s tím je v pohodě, Podruhé: V Česku to není legální /resp. nejde přihlásit. Mj. O vetránech a pod. se tu nikdo nebaví, zřejmě jste přehlédli. A navíc nebezpečné to je, proto to u nás není taky hromadně povolené. Nejraději mám zavádějící fakta. Kdybyste raději sdělili co sepán dotazoval, pkud to víte. Tj. Jak je to mj. s dotažením vozu na díly. Podle mě to bude problematické, protože dovezené ojeté vozidlo se musí registrovat a tím, že nesplňuje česká ustanovení tak k té registraci spíše nedojde a tak jako tak je problém. Bude to víc starostí než radostí. Možná je lepší to rozebrat venku se sem už jen dotáhnout po dílech co potřebujete, ale i takto je možná neprůchozí legislativne. Sorry za mě tedy tazateli.*modla*

erikch*
hodnocení

2x

budeš-li mít platnou jako technickou a auto bude pojišťeno-není s tím u nás problém jezdit(legislativně)-prakticky asi jde o zvyk-chvíli jsem jezdil obráceně,s levostranným řízením v Anglii-ze začátku trošku prekérka-ale jde o zvyk...Jinak můžeš řídit auto třeba z Kambodži,to je úplně jedno-s tím pravostranným to můžes zkusit a uvidíš jak moc se ti bude dařit "aklimatizovat"...

za tuhled odpověď bych nejraději dal -1 čku. Když jedu v provozu a vidím opačné řízení na silnici štěstím naprosto vyšiluju. *zed*

1jara*

Pánové u nás nikdo provoz s pravostranným řízením neschválí. Pouze u uveteránů a cizích státních příslušníků.

buky*

Správně pane kolego sohlasím, jen doplním drobnost, je nutné pokud bude auto cizince provozováno dlouhodobě vyměnit přední světla mají totiž obrácenou geometrii než vozidla levořízená a dochází k oslňování. Pokud je tu cizinec jen krátkodobě-turista, tak stací upravit světla přelepením patřičné části reflektoru neprůhlednou lepící páskou. Toto neplatí u veteránů.

erikch*

miramira-jen tak pro zajímavost-není to až zas tak dlouho,co se i na našem území jezdilo vlevo(do protektorátu),navíc víceméně všechny bývalé britské kolonie(což bylo témeř půl světa)si zachovaly jízdu vlevo(prav.řízení)-takže bychom udělali barieru a nevpustili sem auta s volantem vpravo...?! To asi ne,že-je to prostě o zvyku-musím být tím víc opatrnější,ale je to otázka pár dnů a není problém(z vlastní zkušenosti)...

erikch*
hodnocení

1x

narazíš-li třeba na e-bay(a máš fungující a akceptovatelný pay-pal)na "dobrý kup"-vůbec bych se toho nebál 1. buď lze domluvit zachování pojistky a ty si jí budeš nadále platit-cenově to není až zas tak diametrálně odlišné od nás(byť mají trošku jiný systém pojistění-na osoby apod.),pak můžeš vpohodě drandit na origoš žlotočerných značkách UK anebo 2. najít někoho kdo min.6 měsíců v UK makal a žil(což prokáže),auto si jakože přivezl coby svůj majetek(jakože smlouva) a chce jej i nadále užívat-což mu ČR musí v souladu s legislativou EU umožnit(to je ta vyjímka) a lze i auto s volantem vpravo dostat na naše RZ...Známý takhle koupil asi po 2letech práce a žití vůbec v UK Bawora s volantem vpravo a má naše RZ...Je to sice papírově trošku pakárna,ale jde to...Stejně tak to jde i obráceně,i v British jezdí poměrně spousta aut s volantem vlevo na jejich origoš cedulích...

nespokojenyurednik

kdo žije dlouhodobě v Anglii a má tam na sebe registrované auto, může si po návratu do ČR přivézt toto a požádat MDCR o udělení výjimky, pak lze auto registrovat, po úpravě světel a zrcátek, a mít české RZ, výjimka je nepřenosná na jinou osobu, v tomto rozhodnutí o udělení výjimky je uvedeno, že auto nelze registrovat na nikoho jiného, jen vyportovatz z ČR nebo nechat sešrotovat, takže papírování ano, ale není to papírová pakárna pro každého, jde to jen pro někoho

erikch*

samozřejmě zaregistrovat by to případně musel dotyčný človíček,jenž je schopen prokázat těch min.185(nebo kolik to je přesně)dní pobytu a práce v UK a zakoupení jakože toho dotyčného vozu-jenže potom už klasika-kupní smlouva na třeba tazatele-a ten vesele může drandit s volantem vpravo, a na našich RZ-zkrátka všechno jde,pokud se chce...Anebo ten druhý způsob zachování a hrazení původní pojistky a drandit na originálních značkách V.Británie-to má navíc tu výhodu,že do toho zdejší "pomocníci" nemohou moc šťourat-Britové,stejně jako třeba Němci si naší policii nepustí do registru,takže na místě při kontrole zjistí maximálně to,že VIN vozu na značkách UK není u nás v registru hledaných-a tím jejich veškerá kontrola končí,nezjistí ani pojištění ani jakože technickou-nemůžou prudit s žárovkama,lékárničkou atp...Má to něco do sebe jezdit s cizíma cedulema...:-P

hodnocení

0x

hlavně po českých silnicích se Vám bude v zásadě i blbě a nebezpečně jezdit. Řazení na opačnou ruku pomíjím, ale co uvídíte z místa řidiče, když sedíte u vnějšího kraje vozovky. Myslete na bezpečnost a ne na cenu káry proboha! kdo Vás na to navedl.Jen typuji, že Vám to tu stejně nepovolí. čus.

rrr*

Dobrý den, vše se musí předělat, i když existují výjimky,ale ty jsou většinou pro historické sběratelské kusy a veterány. Jízda v takovém voze je velmi nebezpečná, protože špatně odhadujete odstup a v takovém vozidle nelze ani predjíždět.

přesně tak. jestli se chceš havarovat po prvních KM, kup to.

jabraka*
hodnocení

0x

Je to v podstatě stejné,když jede někdo z Evropy do Anglie.A taky jim tam nikdo nezakáže jezdit.

JABRAKA

JEZDIT s autem s volantem vpravo samozřejmě lze. Ale legálně ho PŘIHLÁSIT v Česku není možné.

cyril*

S tim legálním přihlašováním to chce jen více a lépe znát zákony a nespoléhat jen na zaručené hospodské informace.

8976*
hodnocení

0x

jednoznačně koupit, sice vše bude zřejmě v jiné míře, nebude na to pasovat metr. nářadí?a pokud nebudeš jezdit vlevo bude vše OK, skomplikuješ život pouze sobě, a pokud budeš jezdit s nějakou kapkou alkoh. v krvi zřejmě tě nepotká ani DN, protože bourá 80% střízlivých...směle do toho...

smolar*
hodnocení

Je vidět, že se někteří špatně vyspali a mají pocit, že všechno kolem sebe musí zválcovat.

8976*

ale ne, jen jsem ve zkratce chtěl napsat, že by to byl nedobrý kup -předpokládám že vše šroubované ve winv., problematické nd, problematické přuhlášení, atd...jinak kolega měl hilmana jako veterána - to byl zážitek dělat generálku...

cyril*

Tak to já zase nepředpokládám, že by např. Škodovka a jiné automobilky používaly na vozidlech s pravostaným řízením palcové rozměry včetně závitů "W".

8976*

toť otázkou názoru zeptám se kolegu který kupoval opla v UK a žije tam zda to má v palcich a W...matně si pamatuji že eportní škodovky co měly jít do UK tak vybaveny byly...v dnešní době globalizace bych se přiklonil k systému metrickému, ale nechuť obyvatel spojeného království ke všemu evropskému - nevím - kdo ví ať dá vědět...

cyril*
hodnocení

0x

Je vcelku možné, že Vaše úvaha :"Asi nikdo neví přesně co a jak?" je reálná. Co Vám tedy brání najít si přesné znění jednoho malého odstavce prováděcí vyhlášky zákona 56/2001?

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

na díly je lze použít určitě, problematické jsou světlomety a zpětná zrcátka,jinak většina dalších dílů bude pohodě...schválení pro provoz v ČR jen na výjimku, tu udělí MDCR ve zváštních případech, výjimka je vázána na konkrétní osobu

knightrider
hodnocení

0x

Zkus kontaktovat někoho v tomto autoservisu, kde dělají STK, ty to budou vědět na 100%.

autopasek.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]