Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo odpovědět na otázku co mohou zvlněné kotouče napáchat s autem dál? Čili sekundární problémy. Asi tak. Potřebuju jezdit a kotouče budu měnit za 14 dní. Jezdím pomalejc a snažím se co nejvíc brzdit motorem a šlapat na brzdu jemně. No i tak mám strach, abych tím nevybouchal třeba co já vím čepy a tak. Ujedu ještě tak 400 km. Můžu být klidnej nebo ne? Jinak klasika, při brždění mi to prostě vibruje do pedálu a malinko volant.
Vylágruje vám to nejen kulové čepy ale i ložiska v kolech můžou se poškodit i těhlice. Výměna kotoučů zabere pár hodin.
hmm tak to mi stačí. Vyměním to co nejdřív. No dobře ale během cca 150 km by to mělo být dobrý ne?
Kdyby jste se stal sprominutím, účastníkem nehody a policie zjistí závadu, tak to můžete pěkně odskákat. Pojišťovna dá od toho ruce pryč. Nehledě že při prudkém zabrzdění můžete dostat smyk. Jestli to vydrží těch stopadesát km. tak se nějaká závady projeví pozěji.
Hdně štěstí.
Dobrý večer, ihned to vyměňte, jinak to bude dražší, něž by to bylo teď, ale když si nedáte říct, tak holt...
Asi před měsícem jsem si nechal vyměnit zvlněný kotouč, předchozí vydržel tíéměř 200.000. Asi 14 dní po výměně byl ten nový opět zvlněn (automechanikovi to bylo potvrzeno na STK, kam si zajel). Ptal jsem se ho, je-li vůbec možné, že se to stane po tak krátké době, byl jsem ujištěn, že v dnešní době, kdy je víc jak 50% součástek no name, to není vůbec vyjímečné. Měl už prý případ, kdy na felicii měnil troje kotouče během jediného měsíce... Bohužel
Zvlněné kotouče nic nepoškodí za 100-300km. Otázkou je co jste nanich ujel doposud. Kotouč se nezvlní po 5km, tak předpokládám, že na tom už nějakej pátek drandíte. To už mohlo nějakou škodu udělat. Hlavně bych řešil příčinu zvlnění kotoučů. Jsou dvě možnosti-tzv."dřevěná noha", nebo nekvalitní kotouče. Vražedná je kombinace obojího. Na brzdách nikdy nešetřete a sebemenší nedostatek ihned odstraňte, vyplatí se to!
kotouce ferodo- prumer. Jinakto takhle jedno prijdu k autu jedu a na prvni krizovatce to zaclo. Pritom dojezd den pred tim jsem nic nezpozoroval. Docala pro mne zajimavy. Puvodne jsem si myslel, ze je to destickama. Jedna byla uplne fest. No po vymene a radnem vycisteni celisti atp. to bylo tak o 50 procent lepsi, ale po cca 30km se to uplne vratilo. Jinak si nemyslim, ze bych neco oddelal. No tak to rozeberu znova a dam tam novy kotouce a snad doufam bude klid. Se modlim, aby problem nebyl jinde. Je fakt, ze na jedom disku byla cast, ktera nebyl dokonale ohlazena jako zbytek- tak predpokladam, ze tam je to zvlneny. Jak rikam myslel jsem, ze je to ta desticka. Repasoval jsem totiz lanovody a u nekterych citronu je rucka na predek a zjistil jsem, ze mi pribrzdovala pernamentne pravou stranu, kde byla skoro na kov. Jinak brzda plyn nejezdim, i kdyz to mam moc rad- drevena noha nebo co- Mam rocnik 98 a to uz chce byt na to auticko hodnejsi. Nejlepsi je na to erár.
omyl příteli-kotouč zvlníš i na deseti metrech-stačí po(během)intenzivního brždění(tření),kdy značně stoupne teplota od povrchu směrem dovnitř kotouče,profrčet louži a je hotovo...,deformace je na světě...A to se ti může stát na kterýchkoli kotoučích(krom kompozitů)...
Do se dělá jen na starých vozech, ale je to bez záruky, není to moc vhodné a navíc to může způsobit nadměrné opotřebení a špatné zajetí destiček. Kotouče se nikdy jen nesoustruží, je třeba je křížově přebrousit, jak je tomu u nových, jinak je to na draka. Navíc, dělat to u teplem poškozených kotoučů je ...
omyl příteli- to bys musel v létě brzdit na krev asi tak ze 150KM/h a hned projet louží co má teplotu vody 5stupňů! takový louže se nalézají tuším někde u Třeboně. To je tak jeden případ ze sta. Povětšinou je to materiál a bohužel poslední dobou stojej za nic i dřívěj ší jistoty jako ATE, Brembo atd. Nejčastější příčinou je seklá destička, která kotouč umí rozpálit až je fialový, no a výsledek je jasný. Druhý případ je noha- taky dost častá! Znám zákazníka našeho servisu co udělal troje! originální kotouče na fábii za sezonu. Jezdil totiž tak, že každý táhlý kopec soustavně přibržďoval. A pak to reklamoval na garanci. A to není zdaleka ojedinělý případ. To je ta dřevěná noha.
doplněno 25.10.10 22:56:Jo a kdybys četl pořádně, tak jsem napsal, že zvlněné kotouče nic nerozmlátěj za 100-300km, ne za jak dlouho se zvlněj.A že pokud jezdíl kolega, co se na to ptal stěma už! zvlněnejma kotoučema delší dobu, tak to samo nějaký následky zanechá. Tak nebuď zbytečně akční a nejdřív čti!
Příteli já chápu, že jsi vědec, já jen hloupej automechanik s 27lety praxe. Za tu dobu jsem přehodil na autech víc kotoučů, než jsi v životě viděl aut.Různé příčiny poškození zná tady u nás v servisu každý mechanik. Od zítřka tu budeme všem zákazníkům radit, jak brzdit za a po dešti a jak kličkovat při brždění mezi loužema. Pokud vím, tak pán se ptal jestli nevadí autu, když bude chvíli jezdit (100-300km) pomalou jízdou se zvlněnými kotouči. Já munyní nevědecky odpovídám jasně a stručně, že ne. Pokud mu nevadí vibrace pedálu brzdy a bude počítat s horšími brzdnými vlastnostmi. Jinak všichni kluci se tu nasmáli na ty vědecký rozbory dalších znalců, jak se opravuje auto, nebo jak to či ono na autě řešit. Nejsi tu sám, velký úspěch sklidilo startování auta ( vědecký rozbor spojkový sady a axiálních tlaků na klice). Moc rád bych viděl opravu auta ve Vaší režii. Znal jsem jednoho ing. Suchá..., úředního znalce v oboru automobilů, který dokázal dopodrobna rozkreslit a udělat přednášku na papíře o jakýkoliv součástce v autě, ale najít jí ve skutečném autě byl pro něj nadlidský výkon. Jo a kdyby náhodou třeba ředitel , řekněme pro příklad Auto Jarov potřeboval náměstka, tak mu brnkni, ale bacha máš tu na netu velkou konkurenci.
doplněno 26.10.10 23:26:A nebuď naštvanej, můžeš přijet i jako zákazník. U nás autům opravdu rozumíme.
hele v pohodě-nejsem vztahovačnej a praxi ti neberu-ty kotouče jsem nahodil ze své zkušenosti,a přidal trošku strojírenské teorie(strojařinu jsem absolovoval)...A jinak všeobecně-je mechanik a mechanik,stejně jako je lékař a lékař,fyzik a fyzik-ne všichni mohou dělat totéž a ne všem se "totéž" daří...Někdo vpoho mění olej a filtry,a někdo dokáže dávat do kupy automat.převodovky(těch je ale bohužel podstatně méně)...Zatím jsem si vždycky vystačil,nové problémy jsem se vždy snažil "naučit za pochodu"-a to nejen co se aut týče,celkově...Do tématu teorie namáhání a opotřebení ložisek(jen tak naokraj-zabývá se tím značně obsáhlý tech.obor tribologie,mimojiné)jsem se ani nepouštěl,právě proto,že trošku povědomí mám a je to mnohem složitější,než bylo popisováno,ale to není podstatné... Jinak díky za nabídku servisu-zatím jsem si vystačil-takže v poho a přeji vám tam mnoho spokojených zákazníků...
Setkal jsem se s mnoha automechaniky, většinou jsou to jen měniči komponentů, což dokáže každý druhý domácí kutil.
To jsi někde četl? Mášli zájem můžu ti ukázat jak se opravují auta na svých pěti veteránech ty kutile! Tam se dělá hodně věcí doslova na koleni a pomáhají mi dalsí výměnáři, co si řikaj autoklempíři. Ale co ti budu kutile vyprávět, ty bys to určitě taky dokázal, že jo. Žvanily jako ty mám nejraděj, když stojej na kraji silnice naložený krámama na dovolenou až po střechu a prosej o pomoc na ABĚ. To je pak blbej výměnář nejšikovnější na světě viď. Tam jsem jezdil 7let tak ty pohledy zoufalejch kutilů znám.
doplněno 29.10.10 00:48:Já jich znám dost a šikovnejch. A co chceš na dnešních autech dělat za opravy, zaškrabávat ručně šály, štelovat ventily na měrky, cínovat blatníky, ručně pertlovat dveře?Tohle je krásný na veteránech a div se i v dnešní době jsou automechanici a klempíři, co to umí. Při všech dnešních technologiich a servisních normohodinách bych tě kutile chtěl vidět pracovat jednu směnu v servisu. To víš, vždy se najde trouba co něco zmastí, takových taky pár znám.
zdravím příteli-nerozčiluj se,tím stejně nic nevyřešíš...Ono bohužel,upřímně,ve většině případech to tak je(jakože ve zn.servisu "mechanici-výměnáři")...Když jsem přijel v 97 s Peugeotem 405 T16 k Domanskýmu objednat čidlo sání(bohužel s ostatníma 405ma,nejen, shodná pouze karoserie-jinak vše atyp),tak tam ty "mechanici a přijímací technici" koukali jak puding v zatáčce,že Peugeot vyráběl taky 405 benzín v turbu...Takže základní (ne)znalost modelových řad -potažmo motorizací dané značky-to považuju za takový kiks,že není co dál řešit...Nenechal bych si od nich radši ani vyměnit olej,aby něco nedoje..li...Obdoba byla o pár let později s Chryslerem(Dodgem)Shadow (2.5i turbo)-a maníci ve znač.servisu koukali co že to je vlastně za model...No a něco podobného jsem jistě zdaleka nezažil jen já-proto takové názory...
doplněno 29.10.10 01:13:na druhou stranu smekám před frajerama,kteří jsou schopni z hromady rezavého šrotu "poskládat" funkčního,třeba 70let starýho, krasavce...Na chatě máme takovýho souseda,a když jsem viděl jak řeší i historicky "správnou nit" na obšití sedačky(pro mě do té chvíle absolutně nepodstatný detail)-tak jsem trošku pochopil,že to není "prča"-jen sehnat(dovyrobit) nějaké komponenty...Ale to je o něčem jiném než shora napsané...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.