Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mam ojety faro na plyn. Jsou nejaky veci co bych mel vedet. Je nebo bude poradna kosa, takze jak byt setrnej k motoru. Myslim tim jestli se treba na plyn neprepina az kdyz je motor zahratej na provozni teplotu atp. To by me vadilo, protoze spousta cest je kratka a nez se motor zahreje uz jste skoro u cile, nebo to uz ani nema smysl prepinat.
Zda se muze startovat s plynem, nebo je lepsi s benzinem a HNED pak prepnout.
Jinak muj bourak je uz starsi, takze treba kdyz dojedu na plyn a po kratke dobe chci nastartovat musim 3 x protocit starter nez se plyn dostane pryc a na potreti nepo poctvrte uz naskoci. Startuju teda na benzin.
Takze co plyn a studenej motor? A na co bych si mel proste dat majzla., aby me to melo rado. Plynaci uz budou vedet ze?
Jezdil jsem s Formanem na plyn čtyři roky.Vůbec jsem benzin nepoužíval.Ale ten forman v létě chytal bezvadně.V zimě jsem používal fór,že jsem na odparník dával horký mokrý hadr.Stačilo dvě,tři minuty a zase chytnul.I ve větších mrazech.Ale každé auto je jiné.Byly ale potíže,když bych chtěl jet na benzin,
JABRAKA
bylo by dobré specifikovat druh zařízení na alternartivní pohon-LPG, který používáte, včetně toho staršího auta, ale podle toho co píšete používáte při startopvání kolébkový přepínač, v první poloze plyn, ve druhé benzin a v neutrální jsou elektromagnetickými ventily oba přívody paliva přerušeny...je to ajsné, kdyxž to pjde natočit na plyn, jezděte jen na plyn, kvůli tomu ho máte...když enbude chytat v zimě, natočte na benzin, rozjeďte se a kolébkový přepínač dejte do neutrální polohy, tím se přívod benzinu preruší, auto sice ještě chvilku pojede na benzin, když po chvilce ucítíte že už netáhne, přepněte vypínač na plyn
V zimě se má jezdit tak, že poslední kilometr přepnete na benzím, aby byl v okruhu při zapalování. Jenže já měl s benzínem víc problémů, než s plynem, tak jsem nepřepínal. Jak píše Jabraka, každý má svou fintu. Při zastavení , zaparkování, jsem vypl přívod plynu, a auto "jak se říka chcíplo". tedy jen v zimě pod nulu. Plyn totiž v zimě mrzne, mění molekulární strukturu, nasáva vlhkost a nenastartujete. Když jsem ráno přišel k autu, a mohlo být třeba -15 tak jsem zapl přívod a 2x stříkl ručně plyn do systému a u toho startoval. Chytlo vždy . Nové nebo staré auto nehraje rozdíl, systém má být do 10 let. Mě to chytalo takhle na LADE 1600 která byla 20 let stará. To kdy a jak budete za jízdy přepínat, je jedno, jde jen o to jak šetříte palivo. Já jsem na benzín přepínal, jen když jsem jel do kopce za náklaďákem a potřeboval jsem silnou a agresivní akceleraci. JIank u dobře seštelovaného plynu jezdíte jako s benzínem. Je trošku slabší na výkonu, ale při nižsích rychlostech do 135 kmh si stím nemusíte dělat starosti
ke startování na plyn tam máte ještě jeden červený kolébkový přepínač, to je sytič, stačí to krátce stlačit a uslyšítě slabé "syknutí", pak by měl jít motor normálně natočit na plyn...pokud máte se startováním problémy, stačí zajet k ěnkomu, kdo má oprávnění provádět revize a servis těchto zařízení , zařízení nekdy stačí vyčistit a vyměnit pryžové části, atd...
Při dojezdu na benzin a následním startování na plyn by mohlo dojít k chvilkovému problému u auta s karburáoirem, v palivovém potrubí bude trochu benzinu, část se po nastartování může dopstat do karburátoru, a nezávisle na tom současně i plny, pokud zapnete kolébkový přepínač na plyn...pak se spalovací prostor na chvilku "zahltí" palivem a musí se chvilku protáčet - vypláchnout od přebytečného paliva
modernějšíc zařízení na LPG si vše řídí automaticky
esprit,možná,že by bylo dobré sem napsat,jaký druh plynu to používáte.LPG (propan-butan),nebo CNG (zemní plyn)
Pouzivam LPG a system je holandskej, kterej opravuje v CR snad uz jedna nebo proste malo firem. Jinak slape dobre, jen to startovani, kdy je motor jeste zahlcen. Pokud auto odstavim na delsi dobu, treba hodku tak uz plyn zmizi a nastartuje nadrc. Karburator v aute teda nemam a ten sytic taky ne, pouze jeden kolebkovy prepinac.
A spravne prepinani je prerusovane? Tedy prepnu do mezipolohy, pockam ja nevim 2 sekundy a prepnu? Ja teda to vzdycky precvaknu jakoby naraz.
No jestli tomu dobre rozumím, tak je to stříkačka. A tam není potřeba žádné čekání při přepínání. Protože v okamžiku kdy se přepne na plyn tak se vypne vstřikování benzínu, a obráceně. O to se stará řídící elektronika pro LPG. A pokud tam máte čtyřbodové LPG vstřiky, tak je to úplně bez problémů. Rozdíl výkonů není znát. Pokud máte ale manuální přepínač, tak to bude spíš starší, jednobodový vstřik. Pro dobrý start je potřeba mít v naprostém pořádku zapalování i motor. Svíčky-někdo fandí speciálním, na plyn, já jsem zastáncem originálních, předepsaných výrobcem auta. Plyn má vyšší zápalnou teplotu, a proto hůře chytá v zimě. Dále má vyšší teplotu hoření, proto ty svíčky víc trpí. Jo a není žádný zaručeně dobrý návod, kdy, při jaké teplotě venku přepínat a startovat. Startovat na plyn dokud to jde, to se musí vypozorovat. Když to holt nejde, tak nastartovat na benzín a co nejdřív přepnout na plyn. Proto v autě je, ne? Aby šetřil.
Moje zkušenosti s plynem:
ford sierra 1,8, 66kW, karburátor, koupeno měl najeto 100 000 km, najel jsem na plyn dalších 100 000km, proti všem pověrám, startoval na plyn do -5stC. Pokles výkonu byl trochu znát, hlavně pokud bylo auto naložené.
Dnes mám už čtvrtý rok Ford Galaxy 2,3. 107kW, 4 bodový vstřik se startem na benzín a automatickým přepínáním na plyn a zpátky když plyn dojde. Najeto asi 60 000km. pokles výkonu není znát s výjimkou plně naloženého auta do táhlého dlouhého kopce. Nicméně stačí jedno sáhnutí na ovladač a jede to na benzín, to přepnutí není vůbec znát, a jde dělat za plných otáček v tahu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.