Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autoškola vs porušeni předpisu

Od: vrusz odpovědí: 21 změna:

Dobry den,

Zajimalo by mě,jestli muže autoškola, v ramci vyuky porušovat předpisy , např. nedani blnkru,přednosti, porušeni rychlosti apd..Protože jsem slyšel, že autoškola muže dostat klidně pokutu za porušeni předpisu a pravidel..což se mi zda jako blbost když je to v autoškole.Jestli někdo znate odpověd nebo přimo zakon o autoškole.

diky

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

markoo*
hodnocení

0x
Zákon o autoškoly se řídí zákonem č. 247/2000 Sb. Vy jako řidič jste povinnen dbát zvýšené opatrnosti na výcvikové vozidlo (zák.361/2000 Sb.§5,odst.1 d). Za přestupky v dopravě, zaviněné žákem nebo také spoluzaviněné učitelem v průběhu výcviku žáka autoškoly, je tento žák, jako řidič motorového vozidla a účastník provozu na pozemní komunikaci, zásadně odpovědný za přestupky. Jestliže by se stala při přestupku dopravní nehoda, při objasňování příčin takové dopravní nehody musí být mimo jiné vždy také zjišťováno, jaké porušení pravidel silničního provozu či porušení povinností vyplývajících z dalších předpisů upravujících provoz na pozemních komunikacích vedlo k dopravní nehodě, přičemž je třeba zohlednit specifické postavení řidiče - žáka i učitele autoškoly a v tomto smyslu posoudit samostatně míru jejich zavinění na dopravní nehodě.
Autoškola může taktéž dostat pokutu, protože se musí řídit zákonem viz.shora. Vámi uváděnými příklady porušením předpisů (blinkr,přednost,rychlost...) může žákovi zabránit učitel, od toho tam je, aby se takový přestupek nestal.

buss
hodnocení

0x

Autoškola auto neřídí, vždy konkrétní osoba a ta se postihne. AŠ, vlastník, by se stala objektem prověrky, kdyby nebyla výuka jak má probíhat. Tudíž vy a učitel a ten tam sedí proto, aby se přestupek nestal. Co je to za výuku k bezpečnosti, když to bude porušovat? Učitelé měli strach z toho, kdyby jím vedené auto způsobilo nehodu (ostatně kdo může být dnes učitel ..). V zákoně přece není uvedena co do výjímek autoškola. Žádná imunita.

markoo*
Jaká "prověrka"? To slyším poprvé :) Kdo ji vykonává za přestupek? A ještě bych poprosil vysvětlit "kdyby nebyla výuka jak má probíhat". Učební osnova je jasná v praktickém řízení, která se rozděluje na 4 etapy, ale kdo by měl na prověrku přijít nechápu. Žádný přestupek ve výcvikovém vozidle pokud se stane, není úmyslný. Zcela jistě učitel úmyslně nenechá žáka projet na červenou, nedání přednosti v jízdě, překročit stanovenou rychlost...apod.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

tak kdyby tě autoškola přejela na přechodu pro chodce,a auto by ujelo, byla by asi blbost, aby byl někdo stíhán, ne?Když je to autoškola...

hodnocení

0x
vrusz, autošlola nemůže porušovat předpisy, tak jak vy se domníváte. Může to jen: "
žadatel o řidičské oprávnění, který se pod dohledem učitele autoškoly podrobuje výcviku v řízení motorového vozidla nebo skládá zkoušku z řízení motorového vozidla, nebo osoba, která se pod dohledem učitele autoškoly
připravuje k přezkoušení z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel nebo skládá zkoušku v rámci tohoto přezkoušení "
Oč Vám přesně jde?
markoo*
Mám tomu rozumět tak, že žadatel o řidičské oprávnění může porušovat předpisy? Z Vaší odpovědi to tak plyne...

každý porušuje předpisy, vy, já takže i ostatní...

je nějaký problém?

žák se to učí, někteří se to nenaučí vůbec...

doplněno 11.10.10 21:01: "Zřejmě do výcviku vůbec nevidíte" Proč myslíte?
. Ale je to váš názor, na kteý máte právo...
markoo*
Problém je v tom, že píšete že žadatel může...A jestli se to někdo nenaučí, tak předpisy porušovat nebude, protože se nedostane vůbec do provozu. Zřejmě do výcviku vůbec nevidíte. Ale je to váš názor.
cyril*

Tak to vidíte sousede, konečně někdo přišel na to, že Vy s autoškolstvím nemáte nic společného. *ua*! Jinak přeji i nadále chladnou hlavu a pěkný večer. Cyril

cyrile, je to v (čem) byl jsem odhalen. Ale to nevadí, já se s tím smířím, že nevím vše. i to oč šlo tazateli.

doplněno 11.10.10 21:21:

hezký večer je, i když trošku bolí zuby po zákroku za 700Kč.

:)

cyril*

Tady aspoň vidíte kam vede šetření ve zdravotnictví. Možná stačilo připlatit 300,- a mohla Vás bolet celá hlava! *smich*. Ještě by bylo řešením ty uspořené peníze investovat do nějakého tekutého analgetika. *pivo*

markoo*
Tak já to napíšu jak to děláte Vy Milane: Přesvěčte mě argumenty, že žadatel o řidičské oprávnění Může porušovat předpisy, jak jste tady uvedl! Říkají Vám vůbec etapy, kdy se žák dostává do provozu a za jakých podmínek? Jak jsem si všimnul, tak jste tady výše zkopíroval něco, co s porušením předpisů nemá nic společného, jen jste si tam dosadil " Může to jen: "

markoo, taháte debatu jinam. ale...

můžete porušit předpisy vy? ANO, já? ANO, kdokoliv může porušovat předpisy... nebo oč je debata?

nebo si myslíte že nikdo neporušuje předpisy?

buss

Ona ani vražda není zakázaná, mimo desatera, to je ale ...
Proč by nemohl, může porušit, každý něco porušuje ač by neměl. Dokonce i úmyslně. Pak by se páchalo nic, kdyby dodržovali. Chtělo by to možná jinak formulovat otázku. Na otázku zda adept na řo může porušit předpis je odpověď ano, tím se přece nemyslí, že to udělá úmyslně, ale stane se mu to. Na to myslí přestupkový zákon, trestní zákon, sankce.

hodnocení

0x

Žák v autoškole se může posadit do auta až tehdy, když už je řádně teoreticky připraven a zná dopravní předpisy. Stává se tak řidičem, i když řídí pod dozorem učitele, nemá řidičský průkaz a je plně odpovědný za všechny spáchané přestupky. Při posuzování příčin vzniku případné nehody se posuzuje možnost učitele nehodě zabránit a případně může jít o jeho nedbalost a spoluvinu.

markoo*
Přesně tak Aloisi!

rozebráním souvětí se dostaneme do stavu, že usednout může až když "...zná dopravní předpisy." co potom dělá v autoškole, když už to zná? Jezdit začne dříve, nežli se naučí předpisy.

chudák tazatel, kam se dostala debata...

markoo*
Ono je i teorie a praktický výcvik povinná Milane, pokud jste zapoměl. Prvně probíhá teorie, aby věděl žadatel co vůbec na silnici dělat a ne hned sednout do auta a hurá jedeme :) Co by potom žák dělal na jízdách, když nezná značky, řešení křižovatky…atd. atd. To by mohl jezdit jen na autocvičišti a nic by mu to nedalo. To je jedno, takové téma řeším s autoškolákama a s Vámi se za slovíčka chytat nebudu. Tazatelovi jsem odpověděl už výše a tímto pro mě debata končí. Mějte se…

vrusz
hodnocení

No tou autoškolou jsem myslel žaka ktery se uči řidit a dam přiklad, např. pojede v obci ( max.rychlosti 50) 60km/h a fizli ho naměři radarem jestli dostane pokutu .Tak mě zajima jestli muže žak v autoškole ktery se uči řidit a poruši nějaky předpis a nahodou u toho budou policajti jestli muže dostat nějakou pokutu nebo jak se v takovem připadě postupuje.

naschle

buss

Kdyby jsi řadně četl, tak zjistiš že ANO! Jestli maš řp, je tam někde, že ho nelze stavět? V přestupkovem zakonu, že ho nelze nelze pokutovat?

Dokonce každý somrák, který ukradl auto a nemá řidičský průkaz a spáchá při tom přestupek nebo trestný čin je úřady pokládán za řidiče, který měl dodržovat platný zákon. Při tom neznalost toho zákona ho neomlouvá! Natož žák v autoškole, který je pod odborným vedením učitele, ten už je prokazatelně seznámen se zněním zákona o pozemních komunikacích a s povinostmi řidiče a tak může být příslušně stíhán pro přestupek nebo i trestný čin v dopravě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]