Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu. Dnes 3.10. jsem od MP Brno dostal upozornění, že jsme podezřelý z přestupku (lístek za stěračem). Parkování na trávě - zábor věř. prostr. A chtěl bych se zeptat, jsem majitelem vozu, ale řídil můj vnuk a tudíž si myslím, že je to vhodný případ na uplatnění odmítnutí výpovědi, znám řidiče, ale je to osoba blízká.. (Pokud vím, je to stále platná lagislativa.) Nevím ale, zda je možné poslat písemné vyjádření, nebo je opravdu nutné se do 5 dnů dostavit, jak to píší. Vzhledem k tomu, že nebydlím blízko Brna, bych raději volil písemné vyjádření. A případně, zda je vhodné do dopisu (vyjádření) vhodné uvést příslušný zákon atd..spíš bych řekl, že ne.. A poslední dotaz. Na tom lístku je datum 3.11. tedy o měsíc se upsali, šlo by toho nějak využít? Určitě mají i fotku, že.. Předem díky za pomoc..
1) nikam nechodte, nic nepiště toto není právní doklad
2) na osobu blízkou ne, ale odmítněte vypovídat. Nespecifikujte proti kome, ale podla zákona odmítněte vypovídat. Na dotaz zdali víte kdo řídil, sdělíte ano vím, dále odmítám vypovídat, protože mě to zákon dovoluje!
Případ po roce odloží.
ono by to asi stejně dospělo k předvolání-nevím,ale osobně to řeším tak jak jsem psal-a je klid...anebo použijte rad na stránkách www.straznici.com používám při osobním setkání ono "poučení"-jsou povinni mne poučit o možnosti odepřít podání vysvětlení při podezření ze spáchání přestupku-což 99% městských nedělá-no a než tuto formuli použiju,upozorním policisty,že budu náš hovor nahrávat(pro případné budoucí správní řízení-jelikož jsem účastníkem,zákon mi to umožňuje),zaznamenám jejich sl.čísla... a vy jste nedodrželi zákon č.553/91 sb.o obecní policii...takže děkuji a nashledanou...
milane, abych byl trochu víc v obraze, a jednou to třeba mohl i použít .. podle jakého zákona mohu odmítnout vypovídat?
Jednou jsem viděl jak sousedovi vykrádají auto. Oznámil jsem to sousedovi a pak mě tahali po výpovědích a nakonec 2x u soudu jako svědek. Na otazku zda musím vypovídat mi policista řekl, že musím, jinak použije proti mně nějaký zákon o maření bůhví čeho a mohu dostat pokutu atd atd ...
Takže : Jak je to, ale pokud možno co nejpřesněji, co bych mohl taky použít v praxi. Předem děkuji ...
Ano toto je onen případ,kdy se lze "hájit"osobou blízkou-raději bych se ale dostavil osobně-i kvůli záznamu o projednání přestupku(vezměte si určitě písemnou kopii záznamu o projednání věci a pečlivě uschovejte!)-jelikož poštou odešlete(samozřejmě doporučeně)své vyjádření,a i když máte kopii toho co posíláte-nelze 100% deklarovat,že vámi odeslaná zásilka obsahovala právě onen originál vaší kopie vyjádření-a toho by mohl úřada i "zneužít"...Prostě se dostavte,po poučení se chcete k věci vyjádřit,ale využíváte svého práva využít institutu tzv."osoby blízké",jelikož vy jste auto neřídil,přestupek nespáchal-ale vám blízká osoba,jíž nechcete přivodit hrozbu možného postihu...Děkuji a nashledanou...
Děkuji za rychlé reakce. Tedy myslíte, že je lepší odmítnout vypovídat a nezmiňovat osobu blízkou? A jak to Milane myslíte, nikam nechodit? Jako počkat na dopis s pruhem? Nikdy jsem neměl žádný problém s Policií a nerad bych s tím začínal..ono pak v tom dalším řízení hrozí větší pokuty, ne? Nehrozí navíc změna legislativy, kdyby mě předvolali třeba za půl roku? I když by měli přestupek řešit podle tehdy platné legislativy ,že? A co to špatné datum na předvolání?
opatrně na stránkách forum.straznici.com/... je dost často hulvátní nadávání a urážení, Někdy nejde anio o radu, ale urazit jiného.
Obecně, lístek zasunutý za stíračem není žádný doklad. Nikdo, opakuji nikdo Vás nemůže nijak trestat za to, že lístek za stěačem jste nenašel.
Navíc potrestat můžou jen když budete s přestupkem souhlasit, jinak Vás nepotrestají. Dobré rady jsou na autoweb.cz/...
nebo autoweb.cz/... a další dobré články.
Je vždy na zvážení, pokud chcete být potrestán tak tak dojděte. Pokud nechcete být pokutován a možné body, nikam nechoďte a braňte se "mlčením"
a dole je diskuze
doplněno 04.10.10 17:58:desítky článku
" Každý je na výzvu orgánu povinen podat tzv. vysvětlení o trestném činu či jeho pachateli. Odmítnout podat vysvětlení by bylo možné pouze v případě, že by tím byl vystaven riziku trestního stíhání sám vypovídající, či osoba jemu blízká. Pro fázi prověřování je typické, že se zde neprovádí důkazy mimo těch, jejichž provedení nesnese odkladu."
ogore, máte právo na názor, ale mýlíte se:
"Pokud se na výzvu bez řádné omluvy nedostavíte, můžete být předveden." koho předvedou, majitele vozidla, nebo toho kdo tam zaparkoval auto, nebo...
Nezačnou mu chodit obsílky, ale evidenční majitel vozidla obdrdrží doporučený dopis aby podal vysvětlení. ...a pak může reagovat tím že odmítne vypovídat...atd.
ale lísteček za stěračem není předvolání! navíc nikdo nedokáže že ho neukrad někdo jiny.. .
(1) Strážník je oprávněn
a) požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení přestupku nebo jiného správního deliktu nebo jeho pachatele, jakož i ke zjištění skutečného stavu věci,
b) vyzvat osobu podle písmena a), aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání zápisu o podání vysvětlení,
c) vyzvat osobu podle písmena a), aby předložila doklady potřebné ke zjištění skutečností podle písmene a).
(2) Jestliže zápis o podání vysvětlení má být sepsán s osobou mladší 15 let, musí být zajištěna přítomnost jejího zákonného zástupce.
(3) Osoba je povinna výzvě podle odstavce 1 vyhovět.
Igore, ano, teď s Vámi souhlasím, ale moje zkušenost je jiná, nereagoval jsem nikdy a nikdy mě nepřevolávali.
doplněno 06.10.10 10:04:busii(y), správně ale o tom nevedeme spor. Ale je to přesně.
Jen zastávám názor, nikam nechodil a počkat až (ne)dojde dopis.
Toť můj názor, a určitě dáte za pravdu, že legitimní.
Nechoďte, pak přijde předvolání a předpokládám, že si na pokutě přisadí. Pokud to dělají správně, bylo auto vyfotografováno. Ano, je ustanovení o osobě blízké.. ale považuji to za vyčuranost (nekamenovat, je to můj osobní názor!). Tento národ hledá vždy, jak co obejít, a tak to pak u nás vypadá. Může se to někdy vrátit až se na to odvolá někdo jiný a jiného svědka neseženete.
Pokud jsou strážníci fikaní, což bych udělal já, mrkl bych se na kamerový systém... Nicméně by se při vůli dalo zjistit, kdo s tím jel, ukradeno nebylo takže ...
strážníci jsou fikaní,obzvlášť je-li jejich částečná složka odměňování odvislá od výše zinksovaných pokut do měststké pokladny,potažmo na jejich výplatní pásce-ale to není,a nebude,tento případ...Národ hledá,ano-a proč? Jelikož třeba představitelé národa uzákonili báječnou výkupní cenu fotovolt.energie(jistě z čistého a nezištného přesvědčení),na kterou doplatíme od příštího roku všichni-tak proč to alespoň trochu nekompenzovat,když to systém umožňuje...:D
No já na to vždy toto: MOC patří LIDU jak je psáno! To, že lid s ní neumí zacházet a jím velmi dobře placení služebníci ho odrbávají je jeho vina! Proč drží hubu,nechá si to? Je to pěkně vymyšlené, jde o IQ stáda, které je zastupováno. Takže držení huby je jeho problém! Napřed u voleb skočí na sliby a pak frflá. Politici dělají jen to, co se jim dovolí! Do politiky se jde dělat dobro pro lid? Proč jsou lidi tak naivní. Podívejme se, jak umí jinde vystupovat a tady (stačí se podívat na naše revoluce)? Škoda mluvit.
Pochybuji, že část platu je z pokut, odměňování na jejich počtu (mezi jiným) ano, ale zatím nikdo nevymyslel jiná kriteria pro výslednost služby, prevence, či co jiného hmatatelného? To platí i pro státní policii.
Já to nezatracuji (osobu), když ta možnost je, jen tento národ hned hledá jak co očurat, i když mu není dána zákonná možnost. Zajímavá vlastnost.
K výpovědi Vás nemůže nikdo nutit, ani k uvádění osobních údajů blízkých osob,stačí když se dostavíte a do protokolu uvedete že jste auto neřídil a s ohledem na osobu bízkou odmítáte poskytnout jakékoliv informace...brání se tak jiní piráti silnic, páchající závažnější přestupky, proč by jste nemohl Vy...stejěn bude brzy platit nová právní úprava a pak už tady ta možnost nebude...Lepší je dostavit se, pokue nebudete reagovat můžete být předveden, pokud je na lůístku 3.11.2010, využijte toho dle svých možností a schopností..
Milan vám to napsal správně, nikam nechoďte. Kdyby chtěli, dají botu, jen zkouší aby měli činnost. Měl jsem taky lístek za stěračem, když jsem stál na trávě, navíc hned za značkou zákez vjezdu, ale byla rezavá, bez barev. Lístek jsem zahodil a auto ať si klidně vyfotí, lístek mohl uletět, žádný tam prostě nebyl. Taky jsem nikam nešel, žádné předvolání nedošlo. A i kdyby vám něco došlo, dřív jak za měsíc to nebude a 3.11. jsem byl v práci nebo s autem v servise...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.