Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne vespolek,
rád bych si do motoru sám doplňoval motorový olej, ale nejsem si jistý, jak na to. Mohli byste mi prosím poradit?
1. Lze kombinovat značky – samozřejmě za zachování specifikace (např. 5W40)?
Modelový příklad: v motoru je Castrol, ale dolil by se třeba Motul.
2. Jak poznám, kolik přesně oleje mám dolít? Modelový příklad: na měrce vidím, že oleje ubylo, ale nedokážu určit, jestli o dvě deci, nebo o půl litru... co mám sledovat, abych nenalil příliš – nebo prostě stačí dávat pozor, abych to nepřelil? :D
3. Čím ten olej naléváte, přímo z flašky, nebo používáte nějaký trychtýř atd.?
Díky a mějte se fajn ![]()
0x
Nestačí jen zachování značky,nejlépe dolévat tím, co máte v motoru,při poslední výměně v prostoru motoru servisák nalepil štítek s se specifikací oleje,takový dolejte.Např. motory renault používají svoji vlastní normu podle typu motoru, roku výroby,jestli je tam DPF...podle toho zjistíte co tam máte dát.
Na měrce oleje máte risky a olej může být max. po vrchní risku.Když je olej u spodní r. tak nalijte 0,5 lt.Chvíli počkejte,až steče a skontrolujte na risce.Ale stačí, když se hladina pohybuje mezi riskama.Já si z 5 lt bandasky odlévám do 0,5 l flašky a tu tam vyleju, prípadně ješte trochu doleju.Nikdy nepřelijte, poškodíte si motor.Trychtýř nepoužívám.
0x
Moje laické odpovědi:
1. Podle závažnosti situace. Když ti tam chybí olej, tak tam doliješ raději cokoliv, než abys něco nedostatkem oleje zničil.
Když máš olej stále na měrce, tak dokážeš koupit stejný olej od stejného výrobce a nemusíš řešit míchání.
Vůbec nikdo ti nezaručí, že po smíchání olejů bude všechno fungovat a že vlastnosti oleje bude nezměněné. Každý prodejce oleje tě bude nutit vyměnit celou náplň, protože je to pro něho kšeft.
2. Poznáš to tak, že si zvedneš auto, odkrytuješ si spodní víko motoru a podíváš se na jeho velikost. Podle rozměrů spodního víka a rozměrů políčka na měrce oleje si můžeš přibližně vypočítat, jaký objem oleje je potřebný pro dolití z minima do maxima. Podle toho už se dá odhadovat množství chybějícího oleje.
Normální lidi tam bez počítání nalijí čtvrt litrů a počkají, jak se to projeví na měrce.
3. Když umíš nalívat, tak nalíváš přímo z flašky. Když ti to nejde, tak než pocákat motor olejem, tak si raději vezmeš trychtýř nebo uříznuté hrdlo PET-ky. Není to žádná ostuda.
0x
1 lze, ale lepší je stejný.
2 mezi min - max na měrce bývá ca 0,5 - 1 litr. Lít po troškách. Když přeliješ, tak místo měrky strčíš tenkou hadičku a stříkačkou vycucneš (např. elektrikářská smršťovačka). Auto musí stát rovně, olej stečený do vany (stačí ca minuta). Ideální hladina je mezi 1/2 a 3/4 mezi mryskama. Nikdy nepřelít max!
3 jak kdy, někdy z flašky někdy trychtýř (stačí z petflašky)
Když už jsi u dolívání, tak vyměnit olej taky není nic složitýho. 1. výrazně levnější, 2. máš jistotu že olej i filtr jsou opravdu vyměněný. 3. měníš kdy se ti to hodí a ne kdy má servis čas. Samozřejmě se to dá i potento, ale stačí nebýt úplná lama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.