Nejste přihlášen/a.
mám Škodu Favorit rok výroby 1989 a nešlo mi sundat levé přední kolo.
Musel jsem s tím až do pneu servisu, kde do toho mlátil palicí, než se mu to podařilo sundat.
Ale taky mu to nešlo hned. Docela dlouho do toho mlátil, než spadlo.
Zjistili jsme, že tam nebylo přitezlé, ale že pořádně neseděla díra na náboji kola.
Prostě to tam bylo trochu skřípnuté a kolo šlo špatně sundávat.
Přijel jsem domů a díru ručně lehce obrousil.
Teď už jde kolo z náboje pěkně lehce sundat.
Co jsem přijel z toho servisu, tak jsem zase měl problém ho sundat.
A za půl roku bych ho už sám určitě nesundal.
Je to problém? Co se týká vycentrování a námahy na šrouby?
0x
Jo, je to problém. Středová díra musí sedět přesně na náboj, jinak kolo nedosedá jak má. Pak celou váhu drží jen šrouby, může se to hůř vycentrovat, může to praskat nebo se šrouby časem povolí. Kolo má jít z náboje vždy lehce dolů – pokud se musí mlátit palicí, díra je špatný rozměr nebo je tam koroze. Lehké obroušení je OK, pokud je to jen rez, ale pokud je díra menší než má být, chce to správné disky nebo vyčistit náboj.
0x
Volné díry bych se nebál, reálně slouží k výstředění a pokud se nepovolí šrouby, posunutí disku vůči náboji brání vzájemné tření. Na obytném přívěsu mám disky, dle všeho původní, se středovou dírou daleko větší než průměr náboje, drží to jen 4 šrouby M12 a drží to už 39 let
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.