Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba-co to je?

Od: doutnak®
Ahoj..Mám starou vránu Galaxy 1,9 tdi 85kw AUY..Motor má hezký zvuk..najeto snad 340tkm..Ale ukazuje to nesmyslnou spotřebu..Brzdy nepřibržďují..Cesty sice město..Ale po okreskách 9 s lehkou nohou
doplněno 12.08.26 15:43: Otázkou je...proč to ukazuje tolik? Čerstvě jsem nechal vyměnit Ó kroužky vstřiků PD..Po delším stání to nechytalo..Předtím to ale ukazovalo stejné hodnoty

Spotřeba-co to je?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U Galaxy AUY je palubák známý tím, že kecá spotřebu. Město + krátké trasy ti klidně ukážou 8–9, i když reálně bere míň. Po 340k km už to nemusí měřit přesně – čidlo průtoku, váha vzduchu nebo starý vstřiky to často rozhodí. Pokud auto jede normálně a nic nebrzdí, tak to neřeš, palubák u těchhle vrán je orientační.

hodnocení

Díky..Dřív jsem to u aut neměl a když jooo,tak jsem radši nekoukal..Tyhle čísla ale docela budí hrůzu *smich*
bear

@doutnak, lukas2065 ti sem dloujodobě píše skrz AI. Tvůj motor žádné čidlo průtoku nemá. Je to výpočet z ŘJ dle délky vstřiku, zátěže, otáček, atd...

hodnocení

0x

To, že to ukazuje pořád stejně, i po výměně O‑kroužků, je normální – ty kroužky nemají na výpočet spotřeby vůbec vliv. Palubák u AUY bere data hlavně z váhy vzduchu, teplotního čidla, rychlosti a délky vstřiku. Když je některý z těch údajů mimo, ukáže to blbost, i když auto jede normálně.

Reálnou spotřebu si ověř natankovat po hrdlo → ujet → znovu dotankovat. Pokud vyjde kolem 6–7, tak je všechno v pořádku a palubák jen kecá, což je u Galaxy běžné.

hodnocení

Takže na to prostě koukat nebudu a opraveno? To mi spadl kámen ze srdce *smich*
k2

Spotreba 6-7l/100km? U tohodle mozna v nejakem hodne divokem snu.

hodnocení

K2 Kolik je teda normální běžná spotřeba?Ve městě a kolik po okresce s lehkou nohou?
k2

@doutnak: Pokud verite spritmonitor.de, tak tato motorizace prumer 7,13l/100km, pokud vyfiltruju jen automat, tak 7,83.

Oboji bude u takoveto tezke krabice s ne dvakrat silnym PD a v automatu realita. Pak bude zalezet na celkove vylitanosti daneho kusu, jak moc klimujete, kolik vozite bordelu a sedacek...

Bezna spotreba ve meste zalezi dost na vzdalenosti (zda to vubec ohrejete), jak moc je to kopcovite, kolik potkate semaforu atd, ale nejakych 9,5 bych povazoval za normal. Okreska s lehkou nohou, pokud to neni v horach by do tech 7,5 asi byt mela.

hodnocení

0x

Vůbec bych neřešil a počítal spotřebu od tankování po tankování. U svých předchozích nwn=nebyl to v menu PP nebo nebyl pp,nynější má a donedávna ukazovalo (do poruch čidla tlaku LPG) 10L nyní si ukazuje dle nálady, dle tankování pak 10l. U synovy první C4 (1,6HDi90) stejně jako u nynější (1,6HDi 110) podezírám výrobce ža spotřebu namaloval přímo na LCD-stale ukazuje 6l/100. Před opravou-výměnou snímače tlaku paliva spotřeba (od tankování po tankování lehce přes 6l nyní 5,2l. U staré byla spotřaba 6-6,5l)

hodnocení

Taky si myslím..že ty počítadla jsou naoko *smich* Máme v práci totožné dvě Clia 0,9 tce..Jedno řídí jen sám kolega a řeší spotřebu 6,3...Šolichá to..A o druhé auto se střídáme a nikdo to neřeší a nešetří..ukazuje 6,5 průměr

hodnocení

0x
A kolik je skutečná spotřeba? Podle mě při nějakém poskakování, navíc třeba s klimou, to může odpovídat. A nebo při závadě - kontrolka protiprokluzu svítí proč, určitě jen kvůli chybě třeba některého snímače ABS? Ona dokáže svítit i kvůli chybě motoru, typicky u benzínu oktávky mi ji rozsvěcela závada některého snímače polohy kliky, kdy ten protiprokluz asi nemůže s jistotou zasahovat do řízení motoru, který může jet v nějakém druhu nouzáku. Bral jsem to tak, že svítící vrtulník znamená problém se směsí, svítící protiprokluz problém s jiskrou :)
hodnocení

Ten prokluz svítí nahodile..Diagnostika psala čidlo příčného zrychlení..To auto zatím víc poskakuje mezi opravami než jezdí..Tomu bych se nedivil..ale vzal jsem to na okresky a moc to teda neklesá..Nejmíň to ukázalo lehce pod 9
A neprošlo to auto rukama nějakýho začínajícího chiptunera? Slyšel jsem kdysi o případu, jak někdo zkoušel "tunit", ale vyznal se v tom jak koza v petrželi, takže přidal všechno, co přidat šlo, včetně hodnot na budíkách :)
Kolik teda je ta skutečná spotřeba teď a kolik dlouhodobě? Jinak ne u všech aut, ale zobrazení spotřeby se dá vagem v nějakém rozsahu kalibrovat, aspoň u dvojkový oktávky jsem to kvůli LPG zvyšoval myslím o maximálních 15% a u jedničkový zjistil, že tam to nejde.
Jo a nečoudí to? Nepálená nafta neodvede svou práci...
hodnocení

Nečoudí to! Kolik je reál spotřeba zatím nevím..Najel jsem s tím od doby koupě asi 200kiláků..Opravovalo se dost věcí..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]