Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaroseni vnitřku paraboly světla

Od: ok®

Ahoj,

prosím vás, dnes jsem si všiml, že mám zevnitř zarošenou parabolu svetla denní/mlhové světla na Roomsteru.

Co může být příčinou a jak to opravit (vysušit) a zamezit aby se mi to už nestalo.

Pokud to jde, je nějaká složitá demontáž dílů abych se ke svetlum dostal?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Světlo netěsní a buď do něj přímo teče nebo se tam dostává vlhký vzduch zvenčí a vlhkost následně při změně teploty kondenzuje na stěnách. Vysušení: Sundat gumové návleky přes servisní otvory a zajistit cirkulaci suchého vzduchu. V tomto počasí postačí zaparkovat v teple a zvednout kapotu. Prevence - kontola nebo výměna gumových návleků, pokud to nepomůže, světlo ven a přetěsnit spáry silikonem. Demontáž jsem zatím nedělal, ale ne všechny šrouby jsou přístupné. Údajně stačí shodit podběh a nárazník vyháknout z horních šroubů. Mít trochu času, už bych taky kutil, levé světlo volá o pomoc a gumou to není... 2x za zimu jsem sušil.

ok®
hodnocení

dobrá, a ty nove gumy(navleky) se dají zakoupit v bežnem kramku s autodíly? Nebo jen autorizak?

bear

Krámek s díly na škodovky. Třeba amd-autodíly, škodadíly, atd...

Pak třeba ten autorizák, kde tyto krámky objednávají taky doobjednávky.

olin
hodnocení

0x

U světel/lamp buď popraská někde svár-podívat se kolem dokola zataveného spoje nebo v případě těsnící hmoty(silikon) se to někde zeslabí(málo tmelu z výroby) a protéká dovnitř. Další je dírka od kamínků nebo prasklina. U lamp jsou většinou ze zadu dole takové malé výdechy(výlisky) s malou dírkou právě kvůli kondenzaci, ale občas to zacpou pavouci nebo se tam nahromadí špína/prach

ok®
hodnocení

jj, mrknu, diky

hodnocení

0x

Zaroseni v parabole je většinou tím, že se do světla dostane vlhkost přes netěsnící víčko nebo prasklou gumu kolem žárovky. Stačí sundat zadní kryt, nechat světlo vyschnout (klidně přes noc) a zkontrolovat těsnění. Pokud je guma tvrdá nebo prasklá, vyměnit. Demontáž světla u Roomsteru je jednoduchá – dva šrouby a ven.

hodnocení

0x

Na předchozím synovou autu jsem toto taky řešil-zezadu sundal z montážních otvorů pro výměnu žárovekpryžové krytky a fénem vysoušel, houby platné, ani nemuselo pršet a stejně za čas zase orosené.

Pak když bylo u mechanika s jiným problémem, tak po opravě obě světla vyleštila to mokré pak vrtnul asi 3mm dírkuve spodním rohu světla a vyfoukal to tlakovým vzduchem. Od té doby byl klid

Hehe, já kdysi u feldy zkusil právě po vrtnuti dírky tlakovým vzduchem vyhnat vodu nateklou mezi vnější a vnitřní plexi zadní lampy (jsou tam 2 vrstvy, asi kvůli odrazce a lepšímu rozptylu).
No, nedošlo mi, že to tím vzduchem rozstřelím :) vnitřní vrstva skončila na kusy :)

Tak to já byl se stejnou úpravou úspěšný (koncové světlo Felicia), pravdou je, že jsem nepoužil kompresor, ale vodu nechal jen volně vytékat. Sušil jsem to snad 2 dny. Po přetmelení spár pak světlo ještě pár let sloužilo, než se seznámilo s nárazníkem z Rapida :-D

Nám to vydrželo, bez nějkého sušení jen vyfoukání tl. vzduchem nefoukal na vnitřek s lesklým pokovením-na odraznou plochu, až do prodeje auta-cca2? roky poté. Už se nikdy nezamlžilo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]