Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navrtání víčka nádrže chladící kapaliny

Od: feler

Nazdar,

Chtěl bych si přidělat do auta (koda Felicia 1999) digitální měření teploty vody arduinem.

Můj dotaz je: Můžu navrtat vršek víčka nádoby chladící kapaliny abych tama mohl protáhnout drát teploměru?

Díra by samozřejmě byla co nejmenší, po protažení drátu zalepená (asi vteřiňákem pokud nemáte lepší nápad). Chtěl bych to vrtat shora blízko k okraji kde není ten kovový koš, těsnění bych samozřejmě nejdřív vytáhl a pak vrátil.

Co mě hlavně zajímá: Jak moc velká blbost to je a popřípadě jaké jsou rizika? Mám na to víčka ze šroťáku, neporušený originál bych si vozil sebou.

Přidávám fotky nádoby a víčka

Díky

Navrtání víčka nádrže chladící kapaliny
Navrtání víčka nádrže chladící kapaliny #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

6x
Víčko obsahuje bezpečnostní ventil. Tímto ho poškodíte.
Pro Vaše účely hledejte: "hadicový adaptér pro čidlo teploty vody"
feler
hodnocení

A jo, to mě mohlo napadnout že něco takového vyrábí

hodnocení

4x
V nádržce je přetlak a horko, nebude úplně sranda kábl utěsnit, to by se mělo vyřešit průchodkou. Je tam samozřejmě přetlakový ventil, který nesmíte poškodit. Navíc nedává moc smysl měřit vodu v nádobce. Pohodlnější je měřit teplotu vody na vstupu a výstupu vody motoru, záleží, co má být cílem. Já mám pristě sondu připlácnutou na hadici a omotanou hadici lepicí páskou. Teoreticky byste mohl vně sondy vložit termoizolačnï záplatu, aby se zmenšil vliv proudícího vzduchu. Někdo tu tvrdil, že mu to takto záviselo na proudění vzduchu kolem, já ten problém na O1 nemám. Jde o to fest čidlo k hadici přitlačit, aby se teplo dobře šířilo vedením a párkrát omotat.
No a jakou přidanou hodnotu bude mít to arduino? Já tam mám teploměr s externí sondou za 60 Kč a v pohodě. Jestli vám jde o alarm teploty, tak i ten se dá pořídit za pár korun.
Tyhlety moduly mívají krom nastavitelné regulace i nastavitelný alarm.
hadex.cz/...
doplněno 30.07.26 19:12: Obojí vám může splnit ten termostat za pár kaček. Při T1 přepne relé, nad T2 pípá alam. Můžete koupit i dvojitý. Ale pokud vám jde o to si hrát, budu ten poslední, kdo by vám to vymlouval, proto jsem se ptal, co je cílem.
Uvědomte si ale, že pokud to nebude dokonale těsné, tak se v soustavě za jízdy nezvýší tlak a voda začne vařit o dost dřív, než v natlakované soustavě, takže místo ochrany motoru před přehřátím můžete naopak způsobit jeho přehřátí a poškození.
feler
hodnocení

No právě toho přetlaku se obávám, proto sem radši nejdřív ptal. Jestli je přetlakový ventil toto (obrázek) tak ten jde vyndat takže to by bylo v pohodě. Ale přidělat to na hadici mi přijde jako lepší řešení.

Přidaná hodnota je že to bude víc cool a nekonečný potenciál pro další rozšíření funkcionality. Rozhodně se nebudu hádat že to není blbost. Chtěl sem tam hlavně pípnutí při dosažení provozní teploty a varování při přehřívání

Navrtání víčka nádrže chladící kapaliny #3
feler
hodnocení

Jo je to hlavně na hraní, já bych tam to arduino stejně dával protože tam chci přidělat ty infrazvukové čidla vzdálenosti pro parkovacího asistenta.

Jinak díky moc, ta neinvazivní cesta pro mě bude nejlepší,

To já jsem psal i tom foukání větru na čidlo:)
Právě přimotané k hadici to bylo u mě nepoužitelné, ale třeba to bylo "špatnou" hadicí, nejlíp při ruce byla k LPG reduktoru a ten je vepředu nad chladičem, kde dost fouká. Překvapivě jen minimální zlepšení přinesli vletování snímače do silnějšího kabelového oka a pro aspoň nějakou izolaci od okolí oblemcání tmelem, ale bylo to opět v průvanu, oko jsem chytil pod nějaký m6 šroubek na hlavě jakovy nad termostatem (ten je u 1,6avu nad převodovkou).
Shodou okolností jsem to před pár dny zase předělal, to oko s čidlem jsem dal trochu do závětří, sice pořád zepředu motoru, ale pod sací potrubí, pod nějaký šroubek, tuším od korýtka s kabelovým svazkem ke vstřikům nebo svíčkám. A zatím se to zdá dobrý, oproti diagnostice je tam znát spíš zpoždění, přecijen to není přímo ve vodě, ale po ohřátí už jsou rozdíly max jednotky stupňů. Ovšem v současných hicech, v mrazu to zatím vyzkoušené nemám :)
Každopádně bych měl ještě jeden námět, co zvažuju - místo vody měřit olej, to by bylo na utěsnění bezproblémové a informačně hodnotnější.
feler
hodnocení

Ó sem netušil že tady v tak vytříbené společnosti.

Teplotu oleje už měřím, mám to vyvedené do palubáku i s tím přepínačem co k tomu prodává sp.el takže mám venek, olej a vnitřek ale hrozně mě štvalo že ta voda nefunguje. A taky to že ten palubák neukazuje teplotu nad 110, to byl taky další důvod proč tam rvát to arduino.

Zatím to zkusím přidělat z boku k hadičce a uvidím, zas tak moc si nevěřím že bych to dobře utěsnil

To bery: Už to tam mám snad dva roky na hadici a funguje to fakt hodně stabilně, a to i bez spodního krytu motoru.
Tak to jsem asi fakt jen vybral nevhodnou hadici. Ačkoli mám pocit, že jsem pak snad zkoušel i tenkou hadičku vyhřívání škrtící klapky, takže nahoře mezi sáním a krytem a taky to nebylo ono. Ale je možné, že si to teď pletu, protože v tom místě mám primotany bimetalový termostat 80°C napojený na topný rezistor uvnitř elektricky ovládaného termostatu chlazení (1,6avu má řízenou teplotu až 105°C kvůli emisím, já ji takhle držím níž). každopádně je tam takhle na hadici dost prodleva, ten 80 (možná 75) ° termostat mi po ohřátí motoru prvně spíná až mezi 95-100 a cestou pak se pak teplota (kromě stání ve vedru v koloně) pohybuje mezi 70-85.
S tím zpožděním přenosu tepla z hadice na termostat se potýkám i jinde. Sekací traktor, kde už dávno odešel vodní termostat, takže vyřešeno jeho vyndáním, ventilátor byl spínán celkovou řídící jednotkou, potud žádný problém. Ten nastal čásem, když jednotka nějak záhadně umřela (nová by od husqvarny nejspíš vyšla na nesmysl), respektive její část související s motorem a pohonem, něco se tam bloklo (v žádném vnějším snímací jsem problém nenašel). Obešel jsem žhavení, stop ventil a tak pomocí relatek rovnou na spinacku, ale co ten chladicí větrák, trvale běžící by okruz bez termostatu chladil moc. Přimotal jsem k hadici malý termostat na pouhých 60°C a i tak, pokud někdo po studeném startu dá hned plné otáčky (proč už na vyjetí z garáže nemám tušení...), do pěti minut to začne vařit. Potřebuje to aspoň 10 minut pomaleji ohřát na nižší otáčky.

asd1
hodnocení

3x
Do víčka NE!
Do hadice vsuvku s odbočkou pro čidlo.
Btw měřit teplotu v nadobce je nesmysl, význam má krátký okruh přes motor (výstup z motoru k termostatu)
feler
hodnocení

To je tam vážně až takový rozdíl? Já souhlasím že "nebude ono" ale tam nemůže být větší rozdíl než pár stupňů ne?

bear
hodnocení

2x

Kup nebo vymontuj z VAG aut čidlo paliva a dej si ho k nádobce na tu tenkou hadičku přepadu. Mají ho naftové verze motorizací.

gafaauto.cz/...

feler
hodnocení

Jestli na to na svých vyházkách po šroťáku narazím tak se určitě podívu

hodnocení

0x
Hmm, ale teplota vody se jaksi neměří v nádržce, že?
feler
hodnocení

Tak neměří no, ale pořád je to přesnější než ten budík co tam je.

Oni mi tam v servise asi daly termostat na felicie před rokem 98 a tak mi budík ukazuje dost mimo. to se sice dá vyřešit výměnou budíku který i mám ale on je tam hrozně zarvaný a nechci ho zlámat.

Navíc, pořád je to voda specificky na vedení tepla, ten rozdíl by nemusel být tak velký ne?

olin

Osobně bych se na Arduino vykašlal, to bych si tam radši dal voltmetr s OLED displejem dobry-obchod.cz/... Jinak kombinovaná čidla chladící kapaliny motoru se pro Feldy vyráběly tři druhy: pro naftovou verzi bylo čidlo s plastovým tmavě zeleným proužkem, pro klasiku 1,3 se žlutým proužkem a pro 1,6 bylo s modrým proužkem. U těchto čidel NEBRAT ČÍNU, jen origo prvovýrobu, prodává se, ale stojí 350,-Kč. Ty kombičidla maj v konektoru 4 piny a uvnitř jsou dvě nezávislé/oddělené odporové, teplotně závislé kruhové destičky(termistory). Jedna destička je pro řídící jednotku a druhá je do budíku/ukazatele teploty na palubce před řidičem

feler
hodnocení

Já bych tam to arduino stejně dával ale díky za info o těch čidlech. Je velice možné že to čidlo je čína, nijak sem ho tehdy nezkoumal (už je to nějaký pátek, měnili to splečně s chladičem). Já sem původně chtěl číst přímo z toho čidla ale nechtělo se mi zjišťovat co z toho leze když doma mám hromadu čidel o kterých vím "všechno"

olin

feler: ten vodič ze zmiňovaného čidla chladící kapaliny motoru vede ve Felicii do BÍLÉHO konektoru co se zapichuje do přístrojovky a je na pozici/pinu 2 (zelený vodič). Druhá strana toho termistoru čidla je proti mínusu/kostře auta

mll
hodnocení

0x

Já bych nejdřív hledal, jestli to čidlo nepůjde někam připlácnout. I na tu nádobu zvenčí by to podle mě šlo. Ta hadice vypadá dost tlustá, na tu asi ne. Ale pokud se najde jiné místo (nejlíp něco kovového, co je ve styku s chladící kapalinou) bude to lepší.

U toho víčka bych se bál, že se neutěsní. A jak nás ve škole učili (říkal to myslím nějaký fyzikář), je to pod tlakem aby se posunul var vody o nějaký stupeň. Kdyžtak určitě ne vteřiňákem, ale dělají se tlakotěsné průchodky. Ale spíšbych si našel nějaké jiné vhodné místo na měření teploty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]