Nejste přihlášen/a.
doplněno 01.08.26 13:51: Promazání sice pomohlo,ale nakonec koupil nový motorek..Chtějí s tím jet na dovču,tak chtěl mít jistotu..Ale díky všem za rady
0x
Já to vidím tak, že má v čudu ložiska a prostě se občas zasekne, stačilo by možná vyndat a namazat ty ložiska a nebo je vyměnit a nebo rovnou nový ventilátor.
Jestli je to stále stejná konstrukce jako z dob Felicie, tak bych měl tip na závadu: Jsou tam kluzná ložiska, ovšem z důvodu ceny se s tím výrobce moc nepáral. Souosost ložisek je zajištěná tak, že vnějšek ložiska má kulový povrch, ten zapadá do kulové misky ve statoru. Ložisko pak je zajištěno v misce takovou pružnou pokličkou, princip je stejný u obou ložisek. Při montáži vloží do obou ložisek namontovaných do statoru hřídel rotoru a spojením dílů statoru do jednoho celku dojde k mírnému pootočení (naklopení) ložisek v miskách statoru a vyrovnání nesouososti. Kouzlo dokonáno, vše funguje. Až do doby, než vyschne mazivo v ložiskách. Vlivem vyššího tření jednoho krásného dne dojde k tomu, že tření mezi ložiskem a hřídelí je větší, než udrží pružná poklička. Pak se ložisko začne protáčet v misce statoru, to jednak způsobuje onen hluk, jednak postupně zvětšuje vůle mezi ložiskem a miskou statoru. Konečný efekt je takový, že rotor brousí povrch magnetů statoru a celé to jde do kopru, Ventilátor běží jen na nejvyšší výkon a jen občas, protože to vypíná tepelná ochrana. Já to tehdy opravil tak, že jsem vymyl staré mazivo, ložiska namazal a do statoru zalepil na tvrdo (trochu ježek v kleci).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.